Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Aké okná si vybrať

Zverejnené: 3. 3. 2017

Veľa staviteľov rieši otázku z akého materiálu si vybrať okná. Dobrá správa je, že materiál nemá pri moderných oknách vplyv na ich izolačné vlastnosti.

Každý materiál má výhody aj nevýhody

Aký materiál si vybrať, je otázkou osobného vkusu a preferencií, nezanedbateľnú rolu hrajú tiež financie. „Na rozdiely, výhody a nevýhody jednotlivých materiálov je dobré opýtať sa u výrobcu, ktorý má kompletnú ponuku a jeho odporúčanie tak nebude ovplyvnené tým, aké okná on ponúka,” hovorí Roman Kubálek obchodný riaditeľ VEKRA okná.

TIP: opýtajte sa nezáväzne na okná, čo skutočne vydržia

Pre všetky typy okien platí, že ich skutočná kvalita sa neprejaví hneď, ale napríklad až za pár rokov. Už pri výbere okien by ste mali popri vlastnostiach materiálu riešiť tiež dodávateľa. Vedieť kto a kde vaše okná vyrobil sa rozhodne oplatí. Až budete potrebovať servis alebo údržbu môže informácia o výrobcovi predstavovať skutočnú výhodu. „Hlavne v zime, kedy sa väčšinou problémy s oknami prejavia, nás často oslovujú ľudia, ktorí si obstarali lacné okná neznámeho pôvodu a teraz hľadajú, kto by im vykonal opravu či servis,” dodáva R. Kubálek z VEKRY.

Príde Vám to zvrhlé dať do tejto stavby biele plastové okná? Výhodou je, že nevyžadujú nič iného než umytie
Príde Vám to zvrhlé dať do tejto stavby biele plastové okná? Výhodou je, že nevyžadujú nič iného než umytie

Plastové okná majú priaznivú cenu

Výhodou plastových okien je to, že za priaznivú cenu dostanete výrobok s výbornými tepelno-izolačnými vlastnosťami a dlhou životnosťou, ktorý navyše nepotrebuje okrem umytia žiadnu ďalšiu starostlivosť o povrch. „Kvalita plastových okien sa nepozná na prvý pohľad. Dôležitými faktormi ich kvality je vnútorná kovová výstuha profilu a sila plastových stien, bez rozrezania okien, ale skutočný stav nezistíte,” vysvetľuje R. Kubálek z VEKRY a dodáva, „vyplatí sa preto vybrať si dôveryhodného dodávateľa, ktorý ručí za kvalitu. ”

Na výber dodávateľa plastových okien by ste mali dať pozor hlavne v prípade, že potrebujete okná a dvere väčších rozmerov alebo atypických tvarov. Aj keď je možné vyrobiť prakticky čokoľvek, veľmi podstatné je, aby výrobca garantoval, že prvky budú spoľahlivo fungovať.

PVC okná tam, kde by ste ich ani nehľadali
PVC okná tam, kde by ste ich ani nehľadali

Krása prírodného dreva

Drevené okná sú preverenou klasikou medzi stavebnými materiálmi. Poskytujú okrem toho aj široké možnosti výroby atypických prvkov. Hodia sa či už na novostavby, tak na rekonštrukcie. „Kvalita drevených okien je daná predovšetkým ich povrchovou úpravou,” vysvetľuje R. Kubálek z VEKRY, „na povrchovej úprave totiž záleží, ako sa budete musieť o drevené okna starať.”

VEKRA plastové okná
VEKRA plastové okná

Použitie drevených okien nie je možné odporučiť do vlhkých priestorov, kde by vysoká vzdušná vlhkosť mohla poškodiť povrch okien. Napríklad pre zimné záhrady, ktoré slúžia na pestovanie kvetín sa vyplatí siahnuť radšej po plastových alebo hliníkových konštrukciách.

Prírodné drevo z interiéru a hliníkové opláštenie z vonkajšej strany, to sú drevohliníkové okná. Spolu s hliníkovými oknami patria do vyššej cenovej kategórie, ale nie je potrebné sa u nich starať o údržbu a ochranu povrchu.

Nezabudnite na kvalitu služieb

Rovnako dôležité ako výber okien je kvalita montážnych služieb. Oplatí sa nešetriť na odborných službách, nejde totiž len o to okno správne osadiť do otvoru, dôležité je hlavne ošetrenie pripojovacej škáry. „Odborná montáž okien a dvier býva tiež podmienkou poskytnutia predĺženej záruky,” dopĺňa Roman Kubálek z VEKRY. Pamätajte, že neodborná montáž môže zničiť aj to najkvalitnejšie okno.

Autor: Martin Matějka
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama