Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Ako môžeme lacno a moderne bývať

Zverejnené: 28. 2. 2017

Vlastniť elegantný a praktický rodinný dom, v ktorom sa nám dobre a spokojne žije, to je určite prianie väčšiny z nás. Navyše sa presťahovať z bytovky a platiť na pokrytie všetkej spotreby energie v novom dome, teda nielen na vykurovanie a ohrev teplej vody, len cca 13 000 Kč (v prepočte cca 481 eur) za rok, tak to snáď už môže byť len sen. Avšak nie je! Tu je príbeh jednej štvorčlennej rodiny, ktorej sa obidvoje splnilo.

Postaviť si nový dom nebol primárny zámer investorov. Obidvaja sú miestni usadlíci, žijú v tomto malebnom kúte Južných Čiech od mladosti. Nikdy neuvažovali o to, že by odišli za novým bývaním niekam inam.

Keď predáš byt, môžeme stavať

Bývali v bytovke v pomerne novom modernom byte. Avšak v lokalite, kde dnes ich nový dom stojí, sa už dlhšie pripravovala výstavba rodinných domov. Keď sa začali predávať parcely, pán investor začal jednať. V tom čase premýšľali s manželkou, že by si postavili nejakú chatu, alebo si obstarali nejaký objekt k rekreácii so záhradkou, ktorá pani domu v bytovke chýbala. Tak sa rozhodli, že si kúpia parcelu, na nej si urobia záhradku a splnia si tak svoje prianie. Avšak keď si kúpili už parcelu, tak sa začali obzerať aj po tom, čo sa dá kde postaviť. Konečný impulz k stavbe domu dostala asi pani domu, ktorá si dokázala na novej parcele predstaviť aj nový dom. Manžel jej dal podmienku: „Pokiaľ predáš byt, môžeme stavať.”

S výstavbou domu začali v Marci 2013
S výstavbou domu začali v Marci 2013

Nechceli klasický typový dom

A tak sa zrodil aj reálny plán zohnať niekde projektanta, aby navrhol nejaký pekný, moderný a úsporný dom, ktorý by svojimi úžitkovými vlastnosťami zodpovedal parametrom 21. storočia. Prehliadali si desiatky klasických typových domov, ale žiadny si nevybrali a tak hľadali niekoho, kto je schopný naprojektovať dom s týmito požadovanými parametrami. Voľba padla na projekčný ATELIER Ing. Josef Vostracký v Českých Budejoviciach, ktorý má s výstavbou moderných nízkoenergetických domov množstvo skúseností.

Spoločným úsilím investorov a nového projektanta sa tak začali rodiť a neskôr aj realizovať plány vlastnej výstavby nového domu.

Parametre budovy:

  • Názov stavby: Rodinný dom pri Českých Budejoviciach
  • Projektant: Ing. Josef Vostracký /ATELIER Ing. Josef Vostracký, České Budejovicee
  • tavebná firma: STAKOplus, Roman Kovář, České Budejovice
  • Merná spotreba tepla: do 20 kWh/m2 za rok
  • Spotreba všetkých energií na prevádzku domu je: cca 4 000 kWh za rok
  • Energetická náročnosť budovy (podľa PENB): A – mimoriadne úsporná
  • Zaradenie: Pasívny dom
  • Skladba konštrukcie: Jednovrstvá murovaná konštrukcia bez dodatočného zateplenia

Chceli moderný a maximálne úsporný dom

Investori boli zvyknutí bývať v tehlovom dome, neoslovila ich drevostavba a tak aj zadanie pre projektanta bolo jednoznačné. Tehlový dom a bez zateplenia. Mali požiadavku, aby bol dom moderný, nízkoenergetický a v požadovanom finančnom limite.

Chceli sme dom, kam by sa vošla štvorčlenná rodina a aby to bol dom, v ktorom nebudú väčšie prevádzkové náklady, než v pôvodnej bytovke, kde sme bývali. Veľký dôraz sme preto kládli na to, aby bol dom maximálne úsporný a prevádzkové náklady boli čo najnižšie. Aby sme sa so stavbou domu nedostali do obmedzujúcej situácie a nebolo to nad rámec reálneho finančného rozpočtu rodiny,” vysvetľuje k prevádzkovým nákladom na dom pani investorka.

Vznik moderného poňatia s fasádou tvorenou fasádnymi doskami
Vznik moderného poňatia s fasádou tvorenou fasádnymi doskami

Skúsený projektant odporučil stavať z HELUZu

Ing. Vostracký prezentoval čo projektuje, predstavil im svoju víziu, aké domy a z akého materiálu navrhuje. „Povedal nám, že projektuje domy z materiálov, ktoré sa svojimi tepelno-izolačnými vlastnosťami radia na špičkovú úroveň a spĺňajú tak požiadavky na moderné, lacné a zdravé bývanie. Vysvetlil nám všetky výhody a pozitíva jednovrstvej konštrukcie, prednosti a pozitíva materiálov HELUZ,” zdôraznil k voľbe murovacieho materiálu investor domu.

Použitý materiál HELUZ:

  • Typ tehál na obvod: HELUZ Family 2in1 44, HELUZ Family 2in1 38, HELUZ 25 STI
  • Priečky: HELUZ 20, HELUZ 14, HELUZ 20 AKU
  • Keramické preklady: HELUZ 238 pre nosné vnútorné a obvodové murivo

Podarilo sa postaviť pasívny dom a získať dotáciu na bývanie

S výstavbou domu začali v marci 2013 a kolaudácia domu bola v júni 2014.

Na obvodové murivo zvolil projektant tehlové bloky HELUZ Family 2in1 44 cm, ktoré sú určené pre jednovrstvé obvodové murivo nulových, pasívnych, nízkoenergetických a energeticky úsporných budov.

Ako deklaruje výrobca, brúsené tehly FAMILY 2in1 majú najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti na trhu v porovnaní s ostatnými materiálmi pre jednovrstvé murivo. Vyplnením dutín týchto tehál polystyrénom došlo k  40% navýšeniu ich tepelnoizolačných vlastností, pri zachovaní paropriepustnosti. Tehly FAMILY 2in1 šírky 440 a 500 mm spĺňajú bez dodatočného zateplenia hodnoty pre pasívne domy. Voľbou tohto materiálu sa takisto podarilo dosiahnuť potrebných parametrov pasívneho domu a získať dotáciu Nová zelená úsporám.

Brúsený tehlový blok HELUZ Family 44 2in1
Brúsený tehlový blok HELUZ Family 44 2in1

Presné a rýchle murovanie s materiálmi HELUZ

Investor si chválil aj presnosť murovania zo zvoleného stavebného materiálu. To malo svoje plus aj pri zadávaní stolárskych prvkov pri finalizácii domu. Stolárska firma si chválila presnosť stavebných otvorov pri montáži dverí, zabudovaných skríň a aj inštalácií kuchyne. Nebolo potrebné nič upravovať, stavebne bol objekt precízne a presne pripravený. Samozrejme, že k tomu prispela aj precízna práca dodávateľskej firmy STAKOplus Roman Kovář z Českých Budejovíc. Samotné murovanie obvodových stien aj vnútorných priečok trvalo len niekoľko týždňov, rýchlosť murovania z materiálov HELUZ milo prekvapila aj investorov.

Účty za energiu ukazujú na správnu voľbu murovacieho materiálu HELUZ Family 2in1

Že voľba stavebných materiálov HELUZ pri stavbe domu bola správna, dokazuje celoročná energetická spotreba. Ročné výdaje na pokrytie všetkej spotreby energie v novom dome, teda nielen na vykurovanie a ohrev teplej vody, predstavujú cca 13 000 Kč (čiže v prepočte cca 481 eur). A ako dodáva investor nového domu, náklady na bývanie v novom dome sú neporovnateľné s tými, ktoré mali v bytovke 3+1. Tam zaplatili ročne len za energie, bez vykurovania, cca 25 000 Kč (v prepočte zhruba 925 eur).

Sme radi, že sme dali na odporúčania projektanta pri voľbe stavebného materiálu na náš dom. Myslím, že to bola výborná myšlienka postaviť dom z HELUZu. Dnes vidíme a účty za energie nás presvedčujú, že voľbou tehlových blokov HELUZ Family 2in1 44 cm na obvodové murivo aj ďalších murovacích materiálov HELUZ sa podarilo postaviť dom, aký sme si priali. Dom, v ktorom sa nám dobre býva a hlavne mimoriadne lacno býva. A v neposlednom rade dosiahnuť pri tom na dotáciu Nová zelená úsporám a zlacniť si tým náklady na vlastnú stavbu,” zhodujú sa obidvaja investori.

Projektant domu Ing. Josef Vostracký doplnil, „podarilo sa mi vyprojektovať rodinný dom v pasívnom štandarde spĺňajúci kategóriu B1 Nová zelená úsporám (2013). Vytvoriť dom moderného poňatia s fasádou tvorenou Cembrit doskami. Pri blower door teste bola nameraná hodnota n50 = 0,2 h-1. Že sa jedná o mimoriadne úsporný dom svedčí aj ročné vyúčtovanie za elektrinu za rok. Dom je vybavený tepelným čerpadlom, doplnený solárnymi panelmi. Nechýba nútené vetranie so spätným získavaním tepla (rekuperáciou)..”

Bývame v krásnom a veľmi vydarenom dome

Dnes si už ani nespomenú, aké bolo bývanie v bytovke. Napriek tomu, že si kupovali nový byt a s nadšením sa v ňom zabývali. Súčasná realita bývania v krásnom, modernom a po všetkých stránkach vydarenom dome, vytlačila z mysli to minulé.

Správna voľba projektanta, použitie materiálov HELUZ, vôľa obidvoch investorov vytvoriť niečo nadčasového, to všetko sa podarilo zahrnúť do vydareného diela rodinného domu blízko Českých Budejovíc v krásnom prostredí Južných Čiech.

Autor: Kolektiv HELUZ
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama