Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Ako si sám kvalitne natrieť podlahu garáže alebo dielne

Zverejnené: 9. 12. 2016

Keď potrebujeme nejakú odbornú stavebnú prácu doma alebo v dielni, zvyčajne sa obraciame na odbornú firmu alebo na remeselníka. Je to samozrejme správny prístup. Avšak existuje veľa prác, ktoré si môžeme urobiť aj svojpomocne. Jednou z nich je natieranie podlahy v súkromnej garáži, dielni či v inom priestore.

V týchto priestoroch nechceme spravidla investovať mnoho prostriedkov, ale chceme, aby bola podlaha funkčná, pomerne pekná a kvalitná. Ak použijete vodou riediteľný náter Remmers EPOXY BS 2000/3000 a ak budete postupovať podľa nižšie uvedených krokov, tak sa správny výsledok 100% dostaví.

Špecifikácia podkladu

Najskôr si vyšpecifikujme druhy a parametre podkladov, ktoré chceme natierať. Najbežnejším podkladom býva klasický betón alebo ručne hladený betónový poter. Ďalšie podklady môžu mať rôzne varianty liatych poterov, kde je spojivo cement alebo sadra (napr. anhydrit a interiérové samonivelačné stierky). Podklad môže byť tiež z montovaných OSB alebo cemento-vláknitých dosiek.

Pozor: Najčastejšou chybou je, že sa použije samonivelačná stierka spojená sadrou, ktorá je určená iba do suchých miestností v interiéri, do garáže alebo do pivnice. V takomto prípade nie je možné zabezpečiť vplyv vlhkosti na sadrové spojivo a výsledkom je degradácia stierky a oddeľovanie náteru.

Pre všetky podklady platia nasledujúce požiadavky, pokiaľ ich chceme vybaviť dvojzložkovým tvrdým náterom EPOXY BS 2000:

Obsah vlhkosti v podklade:

  • Betón, cementový poter, cementová mazanina: max. 6 % hmotnostných (6 % zodpovedá matne vlhkému povrchu bez lesklých zón).
  • Anhydrity a sadrové potery (iba vo vnútorných oblastiach mimo garáží): max. 0,5 % hmotnostných pre anhydrity a sadrové potery (tzn. absolútne suchý povrch).

Pripravenosť povrchu:

Vyčistený od špiny, mastnôt a oddeľujúcich sa vrstiev.

Príprava podkladu

Dobre pripravený podklad znamená v konečnom výsledku kvalitný náter a naopak. Podklad pripravíme mechanickým opracovaním povrchu, ktoré má za úlohu odstrániť nalepenú špinu a otvoriť póry na príjem penetrácie. Najlepšou metódou, ktorú si môžeme sami zaistiť, je brúsenie. Preto stačí použiť diskovú podlahovú brúsku, parketovú brúsku alebo ručnú brúsku. Následne je potrebné všetok uvoľnený piesok pozametať a prach vysať výkonným vysávačom.

Pokiaľ nemáme možnosť povrch prebrúsiť, je potrebné ho aspoň dobre vysať a odmastiť nejakým odmasťovačom – na vonkajších alebo otvorených priestoroch je možné použiť riedidlo, inak namokro s použitím vhodného čistiaceho prostriedku. V druhom prípade je potrebné po umytí počkať min. 1 deň, aby podklad vyschol, než ho začneme natierať.

Pozor: Pri použití riedidla je potrebné dbať na informácie a pokyny výrobcu. Neodporúča sa pracovať s riedidlom v uzatvorených priestoroch!

Skladba náteru

Samotný náter sa skladá z dvoch až troch vrstiev:

Farebná penetrácia: cca. 0,200 kg/m2 EPOXY BS 2000 s pridaním 10 % čistej vody. Krycí náter: cca. 0,250 kg/m2 EPOXY BS 3000 s pridaním 5 % čistej vody (podľa prianí môžeme druhú vrstvu opakovať).

Druhú a prípadne tretiu vrstvu vykonávame po vyschnutí vrstvy predchádzajúcej (spravidla ďalší deň). Nikdy nepokladajme ďalšiu vrstvu, pokiaľ je predchádzajúca vrstva ešte lepivá. V prípade, že za jeden deň vrstva nevysychá, je potrebné zabezpečiť primerané vetranie bez vzniku prievanu.

Na zabezpečenie proti sklzu povrchu je možné do každej vrstvy pridať cca. 2,5 % plniva Remmers ADD 250. Podlahu je možné používať najskôr po dvoch dňoch od prevedenia posledného náteru.

Príprava materiálu

Materiál pripravujeme zmiešaním obidvoch jeho zložiek. Na tento účel používame ručnú elektrickú miešačku (bez príklepu) s nastaviteľnými otáčkami a bežný nástavec na miešanie farieb. Miešanie robíme tak, že najskôr krátko premiešame farebnú zložku živice, aby sme dosiahli homogénny odtieň. Potom opatrne vlejeme celkový obsah tužidla do nádoby s farebnou zložkou a miešame cca 2 minúty za použitia max. 400 otáčok/minútu. Potom takto premiešanú hmotu prelejeme do inej nádoby a domiešame ešte pol minúty. Tým sa vyhneme nebezpečenstvu, že v rohoch nádoby zostane nepremiešaný materiál.

Realizácia náteru

Takto pripravený materiál musíme spracovať do 40 až 60 minút v závislosti na teplote. Po tomto čase sa naštartuje proces tuhnutia a potom musíme nádobu s náterovou hmotou odstaviť na bezpečné miesto.

Pozor: Počas tuhnutia väčšieho množstva materiálu v nádobe (nikdy však na podlahe) sa uvoľňuje teplo a nádoba sa ohreje na vysokú teplotu, ktorá môže niekoho alebo niečo popáliť!

Materiál nanášame na podklad bežnou maliarskou technikou za použitia štetca tzv. valčeku na epoxidy. Je to nylonový maliarsky valček s dĺžkou chlpov 12–14 mm a je určený na nanášanie dvojzložkových polymérnych hmôt.

Náter EPOXY BS 2000 je možné jednoducho nanášať na zvislé plochy, napr. pri natieraní soklov alebo stien. Je možné ho použiť v obytných priestoroch, ale aj vonku, napr. na balkónoch, rampách a betónových plotoch.

Detail styku podláh so stenami je možné riešiť buď následným tmelením vhodným silikónom, alebo predbežným zabudovaním fabiónov (nábehov) z cementovej malty.

Teplotné podmienky na spracovanie:

Nátery vykonávame pri min. teplotách podkladu a vzduchu nad 10 °C a max. do 27 °C.

Čistenie náradia

Náradie čistíme vodou. Vytvrdnuté vrstvy sa musia odstrániť mechanicky. Nepoužívajte riedidlo.

Dodatočné rady a pokyny

Chráňte čerstvú vrstvu pred poveternostnými vplyvmi, prievanom, vodou a prachom. Zabezpečte priestor tak, aby nikto nevstúpil a nepoškodil čerstvú vrstvu.

Vždy dodržujte bezpečnostné pokyny výrobcu. Tieto nájdete na etiketách výrobkov alebo v technických listoch, ktoré pokiaľ neobdržíte u obchodníka, môžete si ich stiahnuť na webových stránkach www.remmers.cz. Tiež môžete kontaktovať technika na tel. +420 323 603 142 alebo na email podlahy@remmers.cz.

Nepracujte bez použitia osobných ochranných prostriedkov: vhodné pracovné rukavice, ochranné okuliare, pracovný odev. Pri vniknutí náterového materiálu do očí intenzívne vypláchnite oči čistou vodou a vyhľadajte najbližšiu lekársku pomoc. Pri náhodnom požití vyhľadajte lekársku pomoc. Zabezpečte, aby náterový materiál nebol v dosahu detí.

Autor: Ing. Stefan Stanev, manažer divize „Ochrana podlah“
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama