Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.5.

Ako zrenovovať staršie schody

Zverejnené: 9. 5. 2024

Nie je už vaše schodisko tým, čím bývalo? Poškriabané a schodné schdy časom prirodzene strácajú na atraktivite aj na bezpečnosti. V tomto článku sa pozrieme, ako na ich renováciu svojpomocne.

Drevo väčšinou stačí zbrúsiť a následne prelakovať vybraným farebným odtieňom. Zdroj: ungvar, shutterstock

Interiérové schody sú nielen funkčným prvkom, ale aj výrazným dizajnovým elementom ovplyvňujúcim celkový vzhľad a atmosféru interiéru. Pokiaľ nie je poškodená ich funkcia a narušená stabilita, môžete sa pustiť do renovácie závislej od typu a materiálového riešenia. Zatiaľ čo kovové materiály postačia väčšinou obrúsiť a natrieť a pri sklenených len vymeníte nášľapné schodnice, pri drevených a betónových typoch je postup o trochu náročnejší.

Začnite najskôr posúdením od odborníka

Ešte pred tým, než sa s nadšením pustíte do opráv, si nechajte schodisko skontrolovať odborníkom, aby ste zistili, či nie je narušená jeho stabilita. V takom prípade je nevyhnutné pristúpiť k celkovej rekonštrukcii. Technik vám poradí, aké komponenty by bolo vhodné zrenovovať: zatiaľ čo niekedy postačí iba výmena zábradlových stĺpikov alebo nášľapných vrstiev, inokedy je potrebná celková rekonštrukcia. Tento krok naozaj radíme nevynechať, pretože zlý, alebo dokonca nevykonaný odhad renovačných prác by vás mohol vyjsť draho a výsledok by ani nemusel spĺňať vaše očakávania.

Vhodne pripravený podklad

Premýšľate, že sa do renovácie pustíte sami? Potom pre vás máme informáciu, ako na to, respektíve čo vás čaká. Základom je starostlivé očistenie a príprava podkladu. Najskôr je potrebné zo schodov odstrániť koberce, všetky nečistoty a staré nátery. Pri práci postupujte od najvyšších schodov smerom dole. Pri drevených schodoch môžete poškodený náter zbrúsiť brúsnym papierom či brúskou, prípadne použiť špeciálny odstraňovač náterov, ktorý aplikujete na povrch a necháte pôsobiť podľa odporúčaní. Silné vrstvy náteru je možné odstrániť teplovzdušnou pištoľou – farba sa teplom zmäkčí a ľahko ju potom odstránite napríklad maliarskou špachtľou. Pozor na to, že po tejto úprave bude povrch pravdepodobne veľmi mastný, preto ho riadne vyčistite pomocou riedidla a až potom obrúste.

Drevo natrite farbou a nalakujte

Renovácia schodov ponúka skvelú príležitosť na experimentovanie s farbami a povrchovými úpravami. Môžete zvoliť tradičné prírodné odtiene dreva alebo skúsiť aj odvážnejšie farby a vzory. Drevo väčšinou stačí po zbrúsení (brúsny papier so zrnitosťou 180 až 240) len prelakovať vybraným farebným odtieňom. Na trhu dnes nájdete celý rad najrôznejších náterov – pri kúpe sa neriaďte iba cenou, ale aj kvalitou a referenciami zákazníkov. Interiérové schody sú vystavené každodennému namáhaniu, preto je potrebné aplikovať iba kvalitné a odolné nátery zaisťujúce ich krásny vzhľad i dlhodobú odolnosť. Na nátery je možné použiť laky a tvrdé voskové oleje. Tie ho ochránia proti vode a vlhkosti. Na ľahšie tónovanie dreva postačia moridlá, ktoré skombinujte s následným náterom bezfarebným lakom. Na staršie schodisko potom odporúčame aplikovať krycie farby.

Čo s prešliapanými miestami?

Pokiaľ vás trápia prešliapané stupnice z masívu a ich hrúbka to dovoľuje, riešením je obrúsenie celej plochy do roviny. Na hrubé brúsenie (zarovnanie) použite brúsny papier so zrnitosťou 40 až 60. Následne stredný (80 alebo 120) a nakoniec ešte jemný papier (180 až 240). Hrany je možné zaobliť, či znovu vytvoriť, ohraňovacou frézkou na drevo. Pokiaľ sú prešliapané iba hrany, pomôže ich zaoblenie do väčšieho priemeru.

Pri renovácii betónových schodísk je nutné z nich odstrániť vinil, koberce či iné vrstvy, plochu zrovnať a napenetrovať. Foto: Dmitry Markov152, Shutterstock
Pri renovácii betónových schodísk je nutné z nich odstrániť vinil, koberce či iné vrstvy, plochu zrovnať a napenetrovať. Foto: Dmitry Markov152, Shutterstock

Betón obložte vhodným materiálom

A ako je to pri betónových schodoch, ktoré nájdeme hlavne pri starších domoch? Po ich zbrúsení a napenetrovaní ich stačí znova obložiť vybraným materiálom. Na opravu je možné použiť aj systémy z laminátu či vinylu, ktoré sú na renováciu priamo určené. Ich inštalácia nie je nijako náročná a zvládne ju každý šikovnejší domáci majster. Na trhu sú schodiskové stavebnice, ktorými je možné obložiť drevené, kamenné, kovové aj betónové povrchy. Väčšina z nich je už vybavená aj špeciálnym protišmykovým náterom. Vďaka inovatívnym technológiám vyrovnáte aj prípadné výškové nerovnosti.

Dôležité je myslieť aj na zábradlie

V prípade, že renováciou meníte zásadným spôsobom vzhľad schodiska, je dobré vymeniť alebo opraviť aj zábradlie, aby všetko pôsobilo celistvým dojmom. Zatiaľ čo napríklad kovové zábradlie stačí väčšinou len znova pevne upevniť, pri drevených schodiskách hrozí vylomenie stĺpika alebo madla, ktoré je potrebné kompletne vymeniť a to nielen z estetického hľadiska, ale najmä z dôvodu bezpečnosti.

Zdroj: sergiophoto, shutterstock
Zdroj: sergiophoto, shutterstock

Doplňte vhodné a efektné osvetlenie

Nakoniec vyberte vhodné osvetlenie – v stupňoch vyzerá dobre LED osvetlenie. To navyše zvyšuje bezpečnosť. Oživiť môžete aj stenu pozdĺž schodov – napríklad obrazom či obľúbenými fotografiami.

Rada na záver

Renovácia schodov môže oživiť celý váš domov. S odborným poradenstvom a kvalitnými materiálmi si doma môžete vytvoriť solitérny dizajnový prvok, ktorý posunie vaše bývanie na vyššiu úroveň. Nezabudnite ale, že renováciou to nekončí. Dôležitá je aj pravidelná údržba a čistenie - hlavne v prípade drevených typov. Prostredie by malo byť stabilné a pohybovať sa v rozmedzí medzi 19 – 22 °C a vlhkosť by sa mala pohybovať medzi 45 – 50 %. Pri vyšších teplotách materiál zosychá a vznikajú praskliny. Naopak pri vysokej vlhkosti hrozí napučanie plôch. Preto drevené schody stierajte radšej len navlhčenou handrou alebo mopom a zabudnite na agresívne čistiace prostriedky. Pri betónových povrchoch si vystačíte s klasickou mäkkou kefou a vodou s mydlom či jarom.

Zdroje:
[1] Jak na renovaci parket svépomocí? Návod krok za krokem. www.stavebnictví3000.cz
[2] Jak na renovaci schodiště bez bourání. Můj Dům. www.mujdum.cz
[3] Renovace dřevěných schodů. Údržba podlah Praha. udrzbapodlahpraha.cz

Autor: Mgr. Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

reklama