Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Ako zvoliť vhodné krbové kachle

Zverejnené: 27. 12. 2012

Uvažujete o kúpe krbovej pece a neviete, ktorá je pre vás vhodná? Firma HAAS+SOHN Rukov, s.r.o., popredný český výrobca krbových pecí, pecí s výmenníkom a krbových zostáv, vám poradí, ako si vybrať správny krb podľa vašich potrieb.

Základom je nezvoliť si krbovú pec či krbovú vložku so zbytočne veľkým výkonom, ktorý nezodpovedá tepelným stratám vykurovaného priestoru. Výhrevnosť týchto pecí po dosiahnutí požadovanej teploty vykurovaného priestoru treba tlmiť razantným privieraním prívodov spaľovaného vzduchu, čím dochádza k nedokonalému spaľovaniu so zvýšeným obsahom CO v spalinách, znečisťovaniu skla dvierok, zvýšenému usadzovaniu splodín v dymovodoch a nehospodárnemu používaniu kachieľ.

Rozhodujúci je výkon

Nami uvádzaný výkon kachieľ (33–100 %) sa dosiahne za predpokladu, že palivo je dostatočne suché (s vlhkosťou max. 20 %). Skutočne potrebný výkon možno objektívne určiť na základe tepelných strát vykurovaného priestoru. Orientačne možno vychádzať aj z objemu vykurovaného priestoru. Firma HAAS+SOHN Rukov vychádza pri výpočte kW z priemerných tepelných strát v ČR, čo je cca 1 kW na 18 m³. A potom si už len treba vybrať vhodný dizajn krbovej pece, krbovej vložky či krbovej stavebnice.

Kachľové pece Trine s výmenníkom
Kachľové pece Trine s výmenníkom

Centrálny prívod vzduchu a terciárne spaľovanie

Externý prívod vzduchu do krbových pecí a vložiek je dnes veľmi vyhľadávaným technickým riešením. Niekedy sa uvádza pod názvom centrálny prívod vzduchu (CPV). Krbové pece a krbové vložky s externým prívodom vzduchu sú vhodné do všetkých stavieb. V zrekonštruovaných domoch a nízkoenergetických či pasívnych stavbách s priliehajúcimi oknami sú nutnosťou. Pre prísun vzduchu na spaľovanie sa najčastejšie využíva otvor v zadnej časti kachieľ. Výrobky HAAS+SOHN Rukov majú priemer hrdla 100 mm. Po pripojení trubice sa začne nasávať vzduch zvonka. Nespaľuje sa tak kyslík z obytnej miestnosti, kde je pec umiestnená.

Výkon vykurovacieho telesa výrazne ovplyvňuje aj terciárne (dvojité) spaľovanie, ktoré sa často označuje ako „clean burning" (CB). Tento systém využíva vzduch vedený kanálikmi pozdĺž spaľovacej komory, kde sa predhreje na vysokú teplotu, čím sa podporí kvalitnejšie spaľovanie. Toto riešenie umožňuje prirodzene zásobovať plameň vzduchom na príslušnom mieste podľa momentálnej potreby a fázy horenia. Dôkazom sú „bočné” plamienky v hornej časti spaľovacej komory (nad plameňom). Celý systém zvyšuje celkovú účinnosť pece, čo v konečnom dôsledku znamená nižšiu spotrebu paliva.

Kachľové pece Trine s výmenníkom
Kachľové pece Trine s výmenníkom

Vhodný komín

Veľmi dôležitý je celkový stav komína. Výrobkom HAAS+SOHN Rukov stačí minimálny ťah komína 10 alebo 12 Pa. Splnenie tejto podmienky zaistí každý kominár. Krbová pec alebo vložka musí byť napojená aspoň na taký priemer komína, ktorý je uvedený v dokumentoch k výrobku. Ak bol priemer komína menší, nevytvoril by sa dostatočný ťah, čo by spôsobilo napr. dymenie pri prikladaní. Firma HAAS+SOHN Rukov odporúča pri zapájaní krbovej pece použiť maximálne 1,5 m rúr a jedno koleno!

Odnímateľný teplovodný výmenník

Krbové pece či krbové vložky s teplovodným výmenníkom sú vhodné na pripojenie vykurovacích telies alebo zásobníka na ohrievanie vody. Možno ich pripojiť aj na pôvodný vykurovací systém s elektrickým či plynovým kotlom. Vďaka tomu sa dá vykúriť celý dom a výrazne sa znížia náklady na vykurovanie počas vykurovacej sezóny.

Takmer všetky typy výmenníkových pecí vyrábaných firmou HAAS+SOHN Rukov majú odnímateľný vodný tepelný výmenník. Výmenník je schopný odovzdať do vykurovacích telies (zásobníka vody) v závislosti od typu pece či krbovej vložky zhruba 47 – 79 % celkového tepelného výkonu vykurovacieho telesa. Výkon krbovej pece s výmenníkom je až 11,3 kW. Krbová vložka s výmenníkom dokáže do vodnej sústavy odovzdať až 19,8 kW.

Pri peci sa vždy uvádza celkový výkon, z ktorého po odpočítaní výkonu tepelného výmenníka zistíme výkon samotnej pece v priestore, v ktorom je umiestnená.

Predpokladom inštalácie krbovej pece s výmenníkom je vypracovanie projektu s výpočtom tepelných strát miestností, v ktorých majú byť umiestnené radiátory. Na základe toho by sa mal zvoliť požadovaný výkon pece a výmenníka. Výkon a počet radiátorov musí zodpovedať výkonu výmenníka daného typu krbovej pece. Montáž je najlepšie zveriť špecializovanej kúrenárskej firme.

Krbová obstavba ADONIS s boxom na drevo (s krbovou vložkou Jonava III)
Krbová obstavba ADONIS s boxom na drevo (s krbovou vložkou Jonava III)

Ochrana pred prehriatím

Krbová pec s výmenníkom musí byť zaistená pre prípad, že vypadne elektrický prúd, a to pomocou záložného zdroja alebo ochladzovacieho uzla, ktorý sa dodáva ako zvláštne príslušenstvo na objednávku k niektorým modelom. Pri krbových vložkách je ochladzovací uzol štandardnou súčasťou výmenníka krbovej vložky.

Ochladzovací uzol možno použiť len v prípade, ak zákazník má možnosť napojenia na verejný vodovod a kanalizáciu. Krbová pec Grand Max plus 11 s výmenníkom, Kalmar 11 s výmenníkom a krbová vložka Novara 17 s výmenníkom majú okrem toho pasívnu ochranu pred prekúrením v podobe automatickej regulácie primárneho spaľovaného vzduchu. Pri výpadku elektrického prúdu a dosiahnutí teploty vody vo výmenníku 95 °C sa automaticky uzatvorí primárny prívod vzduchu pod rošt, čím dôjde k „uduseniu" pece.

Krbová vložka VESUVIO 20
Krbová vložka VESUVIO 20

Krbové stavebnice

Obmurovka krbovej stavebnice je z odľahčeného betónu a tvoria ju jednotlivé diely. Tie sa na seba skladajú a pripevnia sa akrylovým lepidlom, ktoré je súčasťou dodávky. Obmurovka sa dodáva v surovom stave a pred jej zostavením ju treba natrieť penetračným náterom. Potom musí dostatočne dlhý čas schnúť a až potom možno natierať a upravovať povrch. Údržba sa robí jednoduchým pretretím. Pred inštaláciou stavebnice je nevyhnutné zistiť nosnosť podlahy. Celková hmotnosť kompletnej stavebnice (krbová vložka vyložená šamotom a obložená umelým kameňom) môže mať – podľa modelu – 380 až 400 kg.

Pri inštalácii stavebnice treba dodržať protipožiarne predpisy pre tento druh výrobku podľa krajiny, kde sa inštaluje. Nevyhnutné je pred nadmerným teplom chrániť najmä horľavé steny a staticky citlivé stavebné časti, napríklad steny zo železobetónu. Na tepelnú izoláciu krbovej vložky sa používa súprava protipožiarnych tieniacich plechov, ktoré sú nevyhnutné pri horľavých a staticky citlivých stenách. Protipožiarnu ochranu možno objednať ako zvláštne dodatočné príslušenstvo.

Výrobky šetrné voči životnému prostrediu

Ochrana životného prostredia pre nás znamená optimálne využívanie surovín, lebo nedostatky v technológiách znamenajú nedostatky pri spaľovaní. S „clean technology” sú naše kachle už dnes produktmi budúcnosti! Emisné limity, ktoré budú v Európe platné od roku 2015, nebude možné prekročiť, preto sme si dali za cieľ dodržiavať ich už dnes.

Autor: Ing. Michaela Cintlová
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama