Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Atraktívny interiér s pomocou tieniacej techniky

Zverejnené: 13. 6. 2017

Hra slnečných lúčov a tieňov, ktoré cestujú priestorom domu aj časom. Vnútorná tieniaca technika a jej takmer neobmedzená farebnosť a premenlivosť prináša do tohto veľkolepého dejstva ďalší rozmer. Túžite po intimite alebo otvorenosti? Vnútorná tieniaca technika dá Vašim emóciám priestor, tvar a farby.

Návrh vnútornej tieniacej techniky, obstaranie konkrétnych výrobkov a nakoniec ich montáž je vzrušujúca avšak neľahká. Vybrať si musíte vedieť sami podľa svojich preferencií, ale aj všetkého, čo sa točí okolo vnútorného tienenia. A práve to je doménou popredného českého výrobcu Bematech, s.r.o., na ktorého produkcii si ukážeme možnosti a prednosti vnútorného tienenia.

Japonské závesy vykúzlia viac, ako len tieň

Jedná sa o zvislé látkové panely na rozmerné plochy alebo do veľkého priestoru. Prvotne chránia pred slnečnými lúčmi alebo pohľadmi z vonku. Zároveň nimi meníme aj usporiadanie priestoru, ktoré je možné kedykoľvek zmeniť. Japonské závesy sa uplatnia aj namiesto dverí ku skriniam, výklenkom alebo malým priestorom.

Nápadný a príťažlivý dizajn. Kombináciou farieb a dekoru vytvárame zaujímavé obrazce a pôsobivé farebné celky. Japonské závesy sa vyrábajú z roletových a závesových látok, na výber je pestrá škála odtieňov a dekorov, ktoré oživia celý priestor. Závesy sú veľmi variabilné, čo sa týka ich počtu, vzhľadu a možností ako sa dá meniť ich šírka, usporiadanie a spôsob zhŕňania.

Vyrábame vlastné vzory. Atraktivita tohto tienenia je aj v tom, že si môžete nechať zhotoviť látkové panely s vlastným dizajnom látky. Ďalšou možnosťou je výroba japonských stien z dodávaných látok. Tým je možné ideálne zladiť japonský záves so zvyškom interiéru.

Čo je to japonský záves? Základom je hliníkový profil a zvolená tkanina. Do profilu je možné uchytiť až päť panelov, ktorých počtu musia zodpovedať aj drážky. Ak chceme zakryť väčšiu plochu, je možné použiť dva päťdrážkové profily. Látkové profily sa uchytávajú k jazdcom pomocou suchého zipsu alebo pohľadovej lišty. Tie je možné jednoducho meniť a nastaviť trendový vzhľad moderných závesov. Systém je praktický. Závesové látky je možné prať, roletovinu ošetrujeme iba navlhčenou handričkou alebo vysávačom s najnižším stupňom satia.

Látkové rolety pre každé okno

Rolety sú opäť na scéne a nie náhodou. Ich rozmery (6 × 5 m) umožňujú jednoducho zatieniť veľké plochy, ako sú presklené steny a priečky alebo nadrozmerné okná. Vďaka zákazkovému riešeniu môžu tieto rolety jednoducho tieniť aj strešné okná, atypické otvory či výklenky.

Zákazník je svojim pánom. Zákazková výroba látkových roliet vyžaduje od klienta plné zapojenie. Pri ich výbere a konfigurácii hrá rolu úplne všetko: účel a umiestnenie roliet, spôsob montáže, rozmery tienenia, typ ovládania, požiadavky na farebnosť pevných častí rolety aj dekor látky. Konečnú cenu sa zákazník dozvie až na základe konkrétnej špecifikácie.

Zverte sa do starostlivosti výrobcu roliet, ktorý má najširšiu kolekciu látok a zabývajte váš domov s pomocou bytových textílií, ktoré neslúžia len na tienenie. Odtieň, dekor, hrúbku a priesvitnosť látky vyberajte podľa účelu rolety a jej umiestnenia v interiéri. V katalógu látok Bematech sú všetky typy od látok celkom priesvitných až po kompletne zatemňujúce. Ďalej špeciálne textílie, napr. s teflónovým povrchom do vlhka alebo nehorľavé látky.

Konzoly Infinity vyvinul Bematech špeciálne pre rolety. Ich jedinečný a nápaditý dizajn posúva rolety o triedu vyššie. Pri motorickom ovládaní ukrýva konzola Infinity kábel v sebe a pôsobí tak čistým dojmom. Konzoly sú hranaté, oblé alebo s bočným a čelným krytom v jednom.

Twintex – rolety deň a noc

Rolety Twintex kombinujú to najlepšie z tieniacej techniky. Reguláciou svetla sa podobajú žalúziám, priesvitné a zatemňovacie prúžky pripomínajú záclony a závesy, ovládanie potom klasické rolety. Roletami Twintex je možné združovať a zatieniť rozmerné okná aj atypické plochy až k úplnému zatemneniu.

Za všetkým hľadajte prúžky.Podstatou tohto riešenia je textília, ktorej striedavý vzor v dvoch vrstvách lícuje alebo sa prekrýva. K regulácii svetla dochádza postupným prekrývaním priesvitných prúžkov. Šírka prúžkov je závislá na type látky a kvôli správnej funkčnosti sa používajú iba horizontálne prúžky. Ak chceme zatieniť väčšiu plochu, odporúča sa použiť niekoľko roliet vedľa seba a opticky ich spojiť napojením jednotlivých prúžkov.

Tajomstvo výroby roliet na mieru. Spoločnosť Bematech sa zameriava aj na zákazkové riešenia, ktoré ponúkajú riešenia presne podľa predstáv klientov. V praxi to znamená:

  • Voliteľné rozmery, ktoré sú z technologického hľadiska obmedzené iba maximálnymi hodnotami (šírka 2 500 mm, výška 3 000 mm).
  • K manipulácii s roletou Twintex sa používa manuálny alebo motorický prvok ovládania. Jediným prvkom je možné ovládať až tri združené rolety.
  • Pre látkové rolety sú kľúčové textílie, ktoré si klient môže vybrať osobne. Dôležité je zvážiť mieru priepustnosti látky, šírku prúžkov a samozrejme vhodný odtieň.
  • Pre jedinečný vzhľad roliet je tu už spomenutý rad dizajnových konzol Infinity.

Spracovanie tienenia Twintex. Pevné komponenty roliet deň a noc sú bežne dodávané v bielom alebo šedom vyhotovení vrátane kovovej retiazky. Kazetu, slúžiacu k skrytiu navinutej látky, je možné lakovať do odtieňov vzorkovníka RAL. Twintex je možné vďaka montážnemu profilu, ktorý je súčasťou dodávky, jednoducho nainštalovať na stenu aj strop.

Príspevok k tepelnej pohode

Už sa menej vie o skutočnosti, že vnútorná látková roleta chrániaca okno, alebo veľká japonská roleta, rozdeľujúca vnútorný priestor, ovplyvňujú tepelnú pohodu a z časti aj spotrebu energie. Aj akokoľvek tenká tkanina totiž rozdeľuje priestor na dve časti, kedy každá časť má vlastnú mikroklímu, tj. teplotu priestorového tepelného žiarenia. Výmena tepla medzi nimi sa deje len vedením a prúdením vzduchu skrz tkaninu, ale nie sálaním.

V dôsledku toho je možné s každým podpriestorom, vymedzeným napr. závesom, pracovať do istej miery ako so samostatnou jednotkou s vlastnou mikroklímou, ktorou „vykuruje” napr. zapnutý počítač, prítomná osoba apod.

Záver

Vnútorná tieniaca technika, ktorá historicky vznikla už ďaleko v minulosti, dnes zažíva zaslúžilý návrat. Tak ako šaty robia človeka, závesy a rolety v modernom poňatí robia dom, byt či miestnosť. A nielen to. Pri pozornom návrhu dotvára táto technika aj vnútornú klímu.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama