Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.5.

Betón v interiéri: Chladný, no autentický doplnok

Zverejnené: 4. 3. 2022

Podľa najnovších trendov sa pre betón v domácnosti rozhoduje stále viac ľudí. Obľúbené sú napríklad steny alebo podlahy, ale aj jednoduché maličkosti ako kvetináče a sošky. Ide o neodmysliteľnú súčasť minimalistického štýlu. Ako ho môžete zakomponovať aj vy?

Zdroj: PinkyWinky, shutterstock

Využite jeho neobmedzené možnosti

Tento tvárny materiál môžete použiť pri tvorbe schodiska a kuchynskej linky, ale aj umývadiel, či políc. Stierku z betónu však nájdete aj v niektorých sprchovacích kútoch. Namiesto neopracovaného kusu betónu sú dnes na výber aj rozličné farebné prevedenia a povrchové úpravy.

Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com

Jeho povrch sa dá leštiť, lakovať, brúsiť, či škrabať, prípadne ozdobiť rôznymi vzormi. V niektorých prípadoch dokonca pripomína prírodný kameň. Zaujímavý vzhľad dosiahnete aj úpravou alebo namaľovaním niektorej časti. Čaro neopracovaného kusu betónu ale nič nenahradí.

Nezvyčajne pôsobí ako doska konferenčného stolíku. Nezabudnite na kontrastnú kombináciu viacerých odtieňov. Výhodou je, ak máte k dispozícii prirodzené svetlo z okien. To vám pomôže presvetliť a opticky zväčšiť celý interiér.

Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com

Zariaďte miestnosti od základu

Betónovými stenami priestor zjednotíte a zladíte do mestského industriálneho štýlu. Najčastejšie sa používa pohľadový betón. Nazýva sa tiež ako „surový“ alebo „holý“ a slúži ako fasáda a povrch rôznych konštrukcií. Lepšie sa tvaruje a od toho bežného sa líši najmä svojim zložením.

Ide o populárnu voľbu viacerých architektov pri realizácii moderných projektov. Jeho vzhľad zvýrazníte v kombinácii s dreveným nábytkom, kovovými detailami, sklenenými prvkami, či izbovými rastlinami. Ako lacnejšie riešenia s podobnými vlastnosťami sa používa cementová stierka.

Rovnakými pravidlami sa riaďte aj pri betónovej podlahe alebo strope. Ak ho ale nechcete vo svojej domácnosti toľko, stavte na betónové schody. Prípadne zvoľte drevené obklady a koberce, či doplnky ako šperkovnice, vázy, kvetináče a rámiky na fotky.

Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com

Betón má tiež skvelé vlastnosti

Bežnou súčasťou kúpeľní a kuchýň sa v posledných rokoch stáva mimoriadne vytrvalé zariadenie. Favoritmi sú napríklad drezy alebo vane, ktoré výborne odolávajú vlhkosti. Betónová podlaha alebo steny udržia teplo po dlhú dobu. Sú tiež nenáročné na údržbu a lacnejšie v porovnaní s ďalšími možnosťami.

Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock

Zároveň funguje ako protipožiarna ochrana, ktorá je navyše šetrná voči životnému prostrediu. Je to jeden z najhúževnatejších materiálov. Elektroinštaláciu môžete viesť v dutinách, ale zvyčajne sa umiestňuje priamo na povrch. Dosiahnete tým skutočný industriálny vzhľad.

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: pexels.com, shutterstock.com
reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

reklama