Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 2.5.

Budova Masaryčky v Prahe

Zverejnené: 2. 4. 2024

Teraz po dokončení fasád ponúka budova Masaryčky v Prahe nové komunikačné trasy a verejné priestranstvá. Kancelársku a obchodnú budovu Masaryčka s úžitkovou plochou cez tri hektáre tvorí sedempodlažný objekt vo východnej časti a deväťpodlažná budova na západnom konci, ktoré umožňujú ďalší rozvoj podnikateľského sektora v meste. Obe tieto stavby sú navrhnuté tak, aby čo najlepšie vyhovovali pracovným podmienkam v 21. storočí.

Foto: BoysPlayNice

Masaryčka, ktorá je súčasťou modernizácie historickej Masarykovej stanice Českých dráh, vytvára nové verejné námestie nad časťou železničných koľají, zlepšuje prístupnosť k jednotlivým nástupištiam a poskytne nové pešie spojenie medzi ulicami Na Florencii a Hybernskou ležiacou po oboch stranách stanice.

Masaryčka, ktorú na juhu ohraničujú nástupištia Masarykovej stanice, zo severu ulice Na Florencii a na východe nadzemnej rýchlostnej komunikácie Wilsonova, bola postavená na niekoľko desaťročí opustenom brownfielde. Na západnej strane Masaryčka nahrádza bývalé parkovisko pri ulici Havlíčkova za nové verejné námestie s prestupovými stanicami medzi železničnou, električkovou a autobusovou dopravou; vytvára príjemnú vstupnú bránu do mesta pre cestujúcich po železnici aj pre tých, ktorí v budúcnosti využijú rýchlikové spojenie na pražské medzinárodné letisko.

Zdroj: BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Masaryčka, ktorá sa nachádza približne kilometer východným smerom od Staromestského námestia, nadväzuje dialóg s architektúrou a urbanizmom Starého Mesta pražského, známeho ako „zlaté stovežaté mesto“. Vonkajšie lamely na fasáde Masaryčky prispievajú v letných mesiacoch k tieneniu interiérov a súčasne prechádzajú na západnej strane z horizontálnej kompozície do vertikály, kde sa fasáda obracia k vežiam Starého Mesta.

Zdroj: BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Usiluje sa o certifikáciu LEED Platinum, má dvojito izolovanú fasádu zaisťujúcu optimálne prirodzené osvetlenie všetkých pracovných a spoločenských priestorov. Lineárna budova je prerušená kaskádovito uskočenými terasami, zatiaľ čo terasy na východnom konci poskytujú na každom poschodí kancelárií priamy výstup na vonkajšie plochy. Spoločné strešné záhrady ponúkajú panoramatický výhľad na mesto. Hybridný spôsob vetrania je podporený účinnými systémami na rekuperáciu odpadového tepla, zatiaľ čo inteligentné riadiace systémy budovu neustále monitorujú a upravujú teplotu prostredia tak, aby sa znížila spotreba energie.

Zdroj: BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

V areáli prebehla výsadba miestnych druhov rastlín, kríkov a stromov, ktoré sú zavlažované dažďovou vodou z Masaryčky. Stromová alej na ulici Na Florencii poskytne v lete chladivý tieň a bude sa starať o prirodzené čistenie vzduchu. Nízkoprietokové systémy a recyklácia šedej vody ďalej pomôžu znížiť spotrebu vody v centre. Pri výstavbe a verejnom obstarávaní Masaryčky boli uprednostnení miestni dodávatelia a materiály s vysokým podielom recyklovaných materiálov, aby boli splnené ciele pre zníženie uhlíkovej stopy do roku 2025 stanovené v rámci klimatickej výzvy RIBA 2030.

Zdroj: BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

V tesnom susedstve Masaryčky prebieha pod vedením Českých dráh rekonštrukcia Masarykovej stanice, ktorá má byť dokončená v roku 2026. Projekt zahŕňa rekonštrukciu existujúcej historickej budovy hlavovej stanice a výstavbu nového verejného námestia nad časťou koľajiska, odkiaľ bude možný priamy vstup na jednotlivé nástupištia aj linku metra. Modernizácia, ktorá premení stanicu na plne bezbariérový multimodálny dopravný uzol, zahŕňa rozšírenie súčasného počtu koľají zo siedmich na deväť, rekonštrukciu všetkých nástupíšť i trakčného vedenia.

Zdroj: BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Adresa: Na Florenci 2139/2, Nové Město, Praha, Česká republika
Investor: Penta Real Estate s.r.o.
Súťaž: 2016
Projekt: 2016-21
Realizácia: 8.2020 - 7.2023
Úžitková plocha: 31 091 m2
Zastavaná plocha: 6103 m2
Náklady:2 500 000 000 CZK
Spoluautor: DeaWha Kang, Jakub Klaška, Jim Heverin, Craig Kiner
Projektant: Jakub Cigler Architekti
Certifikát: LEED platinum

Zdroj: BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Zdroj: https://www.archiweb.cz/b/masarycka

Autor: Zaha Hadid Architects | Zaha M. Hadid, Patrik S. Schumacher
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama