Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Bytový a polyfunkčný dom Stephanus s unikátnym systémom Ytong

Zverejnené: 6. 8. 2014

Na sídlisku Priekopa v Martine-Vrútkach (SK) vyrástol nový bytový dom Stephanus. Pri výstavbe boli použité v kombinácií zvislé aj vodorovné prvky Ytong a Silka na výšku piatich poschodí. Tento novátorský čin nielen na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe, vyžadoval od architekta Mária Budinského aj statika Branislava Čamka veľa invencie. Urýchlil však výstavbu a priniesol úsporu finančných prostriedkov.

Vďaka systému Ytong sa minimalizoval mokrý proces výstavby a skvalitnili sa tepelno-technické parametre konštrukcie. Podľa architekta projektu Ing. arch. Mária Budinského sa tento dom zaradí, vďaka svojmu konštrukčne - stavebnému riešeniu, do kategórie nízkoenergetických stavieb. Objekt bol navrhnutý tak, aby poskytoval všetok komfort, ktorý potrebuje dnešný mestský človek k príjemnému a pohodlnému bývaniu.

Hovoril som si, že skúsim vymyslieť dizajn, ktorý nemá žiadne výklenky, aby bol objekt navrhnutý v súlade s nízkoenergetickým štandardom budovy. Chcel som vytvoriť kompaktný tvar, ktorý bude svojim tvarom, ale nie honosnosťou ako diamant, so zlomom v rovnom tvare so systémom balkónov a lodžií. Tieto sú iba vsunuté do budovy, bez potreby akýchkoľvek výklenkov. Myslím, že sa nám podarilo vytvoriť estetický a dizajnový dom, ktorý sa zbytočne nepredražil,” vysvetľuje myšlienku projektu Mário Budinský.

V ponuke bytov domu Stephanus dominujú dvojizbové byty, pričom celkový počet všetkých bytov je 59 a každý sa pýši veľkorysou terasou alebo balkónom, či parkovacím miestom v cene bytu. V prízemí polyfunkčného domu sa nachádzajú nebytové podnikateľské priestory určené pre rôzne účely podľa záujmu širokej podnikateľskej verejnosti. V parteri by tak mali vyrásť prevádzky ako papiernictvo a kancelárske potreby, hračky, bufet, novinový stánok, fitness centrum, kaviareň a mini potraviny.

Polyfunkčný dom STEPHANUS – základné údaje

  • Miesto: Martin, mestská časť Priekopa
  • Investor: H&D Real s.r.o.
  • Autor návrhu: Budinský & Partners s. r. o.
  • Spolupráca: Ing. arch. Michal Egly
  • Generálny dodávateľ: EK-Invest, s.r.o.
  • Realizácia: 2012 – 2013
  • Počet bytov: 59
  • Zastavaná plocha domu: 1 173 m2
  • Stavebno-konštrukčné riešenie: obvodové steny Ytong hrúbky 375 mm, vnútorné steny Ytong a Silka hrúbky 375 mm, 250 mm, 200 mm a 100 mm, medzibytové steny Silka – akustické tvárnice hrúbky 250 mm, stropný systém Ytong

Stavebný systém Ytong

Požiadavkou investora bolo, aby sme pri výbere stavebného materiálu zohľadnili realizačné a investičné náklady. Primárnym kritériom bol stavebnicový systém bez potrebného debnenia, ktorý by sa dal využiť v rámci celej stavby. Hoci mnohé bytové alebo polyfunkčné budovy využijú Ytong iba na 30 % v rámci všetkých materiálov hrubej stavby, Stephanus je svetlým príkladom zastúpenia Ytongu až na 90 %,” dodáva architekt Mário Budinský.

Inšpiráciu na použitie stavebného materiálu Ytong získal architekt na konferencii Ytong Dialog v Bratislave. Minimálne tepelné straty zabezpečuje obvodový plášť z tvárnic Ytong, nosnosť a akustiku zabezpečuje Silka a elimináciu mokrých procesov a rýchlosť výstavby aj behom zimných mesiacov umožnilo použitie stropných dielcov Ytong. Navyše spoločnosť Xella poskytla aj veľkú podporu v projekčnej fáze, a to hlavne v oblasti statiky.

Samonosná konštrukcia

Bytový dom má 6 nadzemných poschodí. 1 nadzemné poschodie je na úrovni terénu a z väčšej časti slúži pre parkovanie. Tomu zodpovedá aj nosný systém jedného nadzemného poschodia realizovaného ako sústava železobetónových nosných stien a prievlakov, ktoré podopierajú monolitickú železobetónovú dosku. „Ďalšie poschodia sú navrhnuté ako samonosná konštrukcia z prvkov Ytong a Silka,” dopĺňa informáciu o konštrukcií domu Ing. Martin Mihál, technický poradca pre projektantov v spoločnosti Xella. Obvodové steny sú vymurované z tvárnic Ytong hrúbky 375 mm a zateplené minerálnou izoláciou hrúbky 50 alebo 70 mm. Súčiniteľ prestupu tepla takejto steny je 0,20 alebo 0,18 W/(m2K). To sú hodnoty oveľa lepšie než požadovaná hodnota podľa STN 73 0540-2 U = 0,32 W/(m2K) a odporúčaná hodnota Ur1 = 0,22 W/(m2K).

Vnútorné nosné steny

Vnútorné nosné steny sú navrhnuté prevažne z tvárnic Silka. Silka sa vyznačuje vysokou pevnosťou a vďaka svojej veľkej objemovej hmotnosti aj vynikajúcimi zvukovo-izolačnými vlastnosťami. Dve hrúbky tvárnic Silka boli použité práve kvôli požiadavke vzduchovej nepriezvučnosti RW = 53 dB, ktorú spĺňa Silka hrúbky 250 mm s označením S20-2000 (pevnosť 20 MPa v tlaku a objemová hmotnosť 2 000 kg/m3, laboratórny index vzduchovej nepriezvučnostiRW = 56 dB).

Silka hrúbky 200 mm s označením S15-1800 (pevnosť 15 MPa v tlaku a objemová hmotnosť 1800 kg/m3, laboratórny index vzduchovej nepriezvučnosti RW = 54 dB ) bola použitá len na vnútrobytové nosné steny, ktoré preberajú vysoké zaťaženie. Na vyšších poschodiach bolo možné použiť na menej namáhané steny aj tvárnice Ytong hrúbky 250 a 200 mm.

Originálne stropy

Stropy v bytovom dome sú riešené veľmi originálne zo stropných dielcov Ytong. Vďaka vynikajúcej spolupráci investora, architekta, statika a dodávateľa dielcov sa podarilo vytvoriť stropy na nepravouhlý a nepravidelný pôdorys ako skladačku z dielcov (viď obrázok pokladačského plánu).

Takáto konštrukcia dovolila veľmi rýchlu montáž takmer bez mokrých procesov, čo umožnilo realizáciu aj v zimných mesiacoch,” upozorňuje M. Mihál.

Maximálna dĺžka dielca 4 500 mm súvisí s použitím cenovo efektívnejších dielcov hrúbky 200 mm. Dielce sú kladené priamo na nosné steny, na železobetónové prievlaky alebo do oceľových prievlakov. V miestach, kde prievlaky v interiéri nepôsobia rušivo (chodby a podobne), boli použité lacnejšie železobetónové prefabrikované prievlaky. Na tieto prievlaky je možné priamo ukladať stropné dielce podobne ako na steny. V miestach, kde by prievlaky pôsobili rušivo, boli použité prievlaky z oceľových valcovaných profilov HEB alebo L.

Dielce Ytong je potrebné priamo na stavbe pred položením na pás oceľového profilu obrúsiť tak, aby bola spodná hrana dielca v jednej rovine so spodnou hranou oceľového profilu,,” upozorňuje M. Mihál.

Pokládkový plán stropov
Pokládkový plán stropov

Pretože dielce sú z Ytongu, brúsenie nie je náročné. Napríklad na obvode zošikmenej časti bytového domu sú použité oceľové L profily 200 × 200 × 16, na ktoré sa kládli vo výrobe šikmo narezané dielce Ytong. V architektúre tento detail umožnil zachovanie rovného podhľadu lodžie bez priznania prievlaku.” Ďalšou zaujímavosťou pri návrhu stropov bola požiadavka investora na zachovanie jednej úrovne medzi interiérom a terasami. Táto požiadavka si vynútila zmenu výšky stropov v poschodí pod terasami. Dielce Ytong sa teda v tomto poschodí kládli v dvoch výškových úrovniach, ktoré boli vytvorené rôznou výškou vymurovania stien.

Kombinácia zvislých a vodorovných prvkov Ytong a Silka na výšku piatich poschodí je na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe skutočne novátorským činom, ktorý vyžadoval od architekta Mária Budinského aj statika Branislava Čamka veľa invencie. Podľa investora znamenala zámena klasickej stavby s monolitickými stropmi za stavebnicu úsporu času aj financií.

Autor: Xella CZ, s.r.o.
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama