Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Čím vykurovať nízkoenergetické domy?

Zverejnené: 28. 11. 2008

Kvalitne zateplené nové alebo rekonštruované objekty, nehovoriac už o domoch nízkoenergetických, potrebujú pre udržanie tepelnej pohody v miestnostiach oveľa menej tepelnej energie. Množstvo klasických spôsobov vykurovania je preto predimenzovaných, náklady na ich obstaranie sú neúmerne vysoké a návratnosť vložených investícií niekedy dlhšia ako životnosť zariadenia.

Pokiaľ hovoríme o nízkoenergetických stavbách, u ktorých sa predpokladá nízka spotreba energie - okolo 50 kWh/m² za rok, potom sa dôležitejším parametrom ako cena spotrebovanej energie stávajú celkové obstarávacie náklady vykurovacej sústavy.

Pre a proti

Stále častejšie preto môžeme z rôznych strán počuť, že elektrické vykurovanie je u týchto typov objektov (pri porovnaní obstarávacích nákladov, spotreby energie a doby používania) vlastne najvýhodnejšie a najúspornejšie. Elektrická energia je pre vykurovanie objektov najčastejšie využívaná formou priamotopných systémov – buď komfortnejšie podlahové alebo stropné vykurovanie alebo s použitím klasických konvektorov. Vzhľadom k tomu, že sa v zásade jedná o systém lokálneho vykurovania, je možné vykurovací režim jednotlivých miestností v objektu prispôsobiť potrebám ich užívateľov. Druhým variantom je akumulačné vykurovanie alebo prostredníctvom elektrokotla s radiátormi – v týchto prípadoch však užívateľ prichádza o charakteristickú vlastnosť elektrického vykurovania, teda o jeho veľmi dobrú reguláciu.

Doposiaľ stále najrozšírenejším palivom je plyn, ktorý je v porovnaní s elektrinou predsa len o niečo lacnejší, aj keď priebežným zvyšovaním jeho ceny to už o chvíľu nemusí byť celkom pravda. Navyše obstarávacie náklady na kotol a radiátory sú veľmi vysoké a tieto zariadenia v nízkoenergetických objektoch nebudú určite využívané na svoju plnú kapacitu.

Čo sa týka využitia tepelných čerpadiel v nízkoenergetických objektoch, je vďaka malej potrebe tepla v týchto domoch jeho využitie malé, a tým sa doba jeho ekonomickej návratnosti neúmerne predlžuje.

Krivky teplôt pri vykurovaní podlahovom, stropnom a radiátorom (žltá – ideálna, červená – podlahové vykurovanie, červená čiarkovaná – stropné vykurovanie, modrá – vykurovanie radiátormi)

Systémy elektrického vykurovania

Všetky tieto aspekty si už pred rokmi uvedomili v spoločnosti FENIX Trading, s.r.o. a ponúkajú zákazníkom široký sortiment elektrického vykurovania. Menujme napríklad teplovzdušné vykurovacie systémy ECOFLEX (známe priamotopné elektrické konvektory v rôznych prevedeniach od 500 do 2500 W), sálavé stropné panely ECOSUN (v nízkoteplotnom vyhotovení s výkonom od 100 do 700 W, vo vysokoteplotnom vyhotovení od 900 až do 3600 W).

Najväčšej pozornosti a záujmu zákazníkov sa však tešia káblové vykurovacie systémy ECOFLOOR, ktoré v súčasnej dobe tvorí najväčší objem výroby vo firme (je to trikrát viac ako sálavých stropných panelov ECOSUN, ktoré sú na druhom mieste). Že sa spoločnosti darí a jej výrobky idú na odbyt svedčí aj fakt, že zavádzajú dvojzmennú prevádzku, aby zabezpečili všetky požiadavky zákazníkov u nás aj v zahraničí. Pre zrovnanie: 65 % tržieb pochádza z exportu do štyridsiatich krajín celého sveta, z toho 70 % je na území EÚ. Vzhľadom k takto rozsiahlemu exportu kladie firma veľký dôraz na kvalitu práce, pretože reklamácie v zahraničí si jednoducho nemôže dovoliť.

Stále viac požadované fóliové vykurovacie systémy ECOFILM sa vyrábajú v škótskej firme FLEXEL International Ltd. (popredný svetový výrobca elektrických vykurovacích fólií), ktorí patrí od roku 2004 do štruktúry skupiny FENIX Group a.s.


Zloženie vykurovacej fólie ECOFILM 1 – polyetylénová/polyesterová fólia 2 – medené zbernice 3 – postriebrenie kontaktov 4 – homogenizovaná grafitová vrstva

Veľkoplošné podlahové a stropné systémy

Nielen u nás, ale v celej Európe sa zvyšuje obľuba veľkoplošných vykurovacích systémov, predovšetkým podlahového a stále viac aj stropného vykurovania.


Skladba laminátovej podlahy s fóliou ECOFILM 1 – nášľapná vrstva – laminátová podlaha 2 – parozábrana – Pe fólia 3 – vykurovacia fólia ECOFILM 4 – kročajová izolácia – Polyplan 4 mm, 5 – podklad podlahy

Výrazným rozdielom oproti tzv. bodovým zdrojom tepla je podstatne rovnomernejšie rozloženie teploty v priestore, obmedzenie cirkulácie a vysušovania vzduchu. Tento typ vykurovania je vždy úspornejší.

Jedná sa totiž o veľkoplošné zdroje nízkoteplotného sálavého tepla, ktorému pre dosiahnutie porovnateľného tepelného komfortu postačí výkon o 2 až 3 stupne nižší. Navyše podlahovým vykurovaním dosahujeme súčasne vhodnejšieho rozloženia teploty v miestnosti a následne obmedzenia prúdenia vzduchu.

Vykurovacie fólie ECOFILM

Vhodným riešením podlahového vykurovania pod plávajúce laminátové a drevené povrchy alebo stropného vykurovania sadrokartónových konštrukcií sa môžu stať vykurovacie fólie ECOFILM.


Podlahová fólia ECOFILM F

Sú určené iba do suchých konštrukcií, nie je možná ich inštalácia do betónov a tmelov. Ich hrúbka 0,4 mm nijako nezvyšuje výšku podlahových či stropných konštrukcií.

Príjemným využitím vykurovacej fólie so samolepiacou vrstvou ECOFILM MHF je možnosť montáže pod zrkadlo (ochrana proti roseniu). Vykurovacie fólie ECOFILM sa vyrábajú v rozmedzí výkonov od 60 a 80 W/m² u podlahových verzií a až do 200 W/m² u stropných fólií. Pri veľkom zakrytí podlahy nábytkom sa vo veľa prípadoch javí stropné vykurovanie ako najvýhodnejšie, pretože okrem nezakrytého stropu môže dosahovať vyššej teploty.


Vykurovacia fólia ECOFLOOR LDTS

Vykurovacie káble a rohože ECOFLOOR

Vlajkovou loďou spoločnosti sa stali elektrické vykurovacie káble a rohože ECOFLOOR, ktoré sú vhodné do tzv. mokrých konštrukcií. Vďaka širokému sortimentu káblov je potrebné si vopred vybrať k akému účelu bude vykurovanie slúžiť, či pôjde o vonkajšiu alebo vnútornú inštaláciu alebo v akej konštrukcii budú káble umiestnené (napríklad v tmele priamo pod dlažbou, vo vrstve betónu, v pieskovom lóži pod zámkovou dlažbou alebo voľne v strešnom žľabe). Tomu zodpovedá tiež požadovaný výkon: 60–160 W/m² k podlahovému vykurovaniu bytových a nebytových priestorov, alebo vo výkonoch 250–350 W/m² k rozmrazovaniu vonkajších plôch, k odmrazovaniu striech, strešných zvodov a žľabov.


Odporúčaná skladba podlahy pri rekonštrukcii (napr. v kúpeľni) 1 – pôvodná dlažba alebo iný podklad 2 – flexibilný lepiaci tmel 3 – tepelná izolácia F-Board 4 – vykurovací prvok ECOFLOOR (rohož, vykurovací kábel) 5 – flexibilný lepiaci tmel 6 – nová dlažba

Veľkú obľubu získavajú vykurovacie káble a rohože predovšetkým pri rekonštrukciách kúpeľní a sociálnych zariadení nielen v klasických, ale tiež v nízkoenergetických a pasívnych domoch.

Vykurovacie káble pre podlahové vykurovanie je možné použiť ako samostatné káblové okruhy alebo ako vykurovacie rohože. Z hľadiska funkčnosti nie je medzi okruhom a rohožou žiadny rozdiel, líši sa len v spôsobe inštalácie. Vykurovacie rohože sú vlastne vykurovacie káble pripevnené k nosnej tkanine (šitím alebo lepením).


Zásuvkový termostat

Regulácia vykurovania

V úvode sme sa zmienili o veľkej prednosti elektrického vykurovania – jednoduchej regulácii. Spoločnosť FENIX vyrába široký sortiment regulácie podľa požiadaviek a potrieb zákazníkov ako sú napríklad izbové termostaty analógové aj digitálne s týždenným programom, regulátory teploty pre podlahové hlavné vykurovanie (priestorové aj podlahové čidlo), centrálne programovacie jednotky a veľa ďalších.

Podrobné informácie získate u predajcov po celej republike alebo na na webových stránkach spoločnosti.

Príklady využitia výrobkov spoločnosti v nízkoenergetických domoch predstavíme v budúcom článku.


Digitálny termostat
1Informácie poskytol Ing. Miroslav Petr, vedúci tuzemského obchodu FENIX Trading s.r.o.
Autor: Hana Solařová<sup>1</sup>
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama