Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Drevené alebo plastové okná

Zverejnené: 1. 3. 2016

Ktoré okná je lepšie si zadovážiť, tie lacnejšie plastové okná alebo investovať do rokmi prevereného dreva? Oba varianty sú správne. Či už si zadovážite drevené alebo plastové okná, vždy je potrebné uvedomiť si, co od okien očakávame a kde si ich zadovážime.

Plastové okná nie sú iba lacnejšie

Plastové okná sú v SR stále najžiadanejšie. Zďaleka to nie je dané iba ich cenovou výhodnosťou. Veľkou prednosťou je ich bezúdržbovosť, nie je potreba zaoberať sa starostlivosťou o ich povrchovú úpravu, a to platí ako pre biele plastové okná, tak plastové okná vo farebnom prevedení. Stačí ich umyť a podľa návodu sa postarať o kovanie, čo je starostlivosť, ktorú vyžadujú všetky moderné okná. Pokiaľ si zadovážite kvalitné plastové okná, budú Vám slúžiť bez problémov desiatky rokov.

Plastové okno VEKRA Komfort EVO
Plastové okno VEKRA Komfort EVO

Tepelno-izolačné vlastnosti okien sú snáď najviac sledovaným parametrom, a to sa týka ako plastových, tak aj drevených okien. V oboch prevedeniach sú na našom trhu ponúkané varianty, ktoré sú vhodné pre bežné stavby i pre stavby v pasívnom štandarde, kde sú na tieto prvky kladené podstatne prísnejšie nároky.

Plastové okno VEKRA Komfort EVO
Plastové okno VEKRA Komfort EVO

Výber okien sa ale nedá obmedzovať iba na výber profilového systému, a to platí ako u drevených, tak aj plastových okien. Je potrebné zvoliť si taktiež vhodné zasklenie, ktoré vždy tvorí podstatnú časť okna, a preto má na tepelno-izolačné vlastnosti zásadný vplyv.

Kvalita drevených okien

Kvalita drevených okien je daná ich povrchovou úpravou. Ta rozhoduje o tom, koľko starostlivosti im budete musieť venovať pri údržbe. „VEKRA vyrába drevené okná dielcovou metódou. Najprv sú jednotlivé opracované diely okien hĺbkovo impregnované, potom je zosadené celé okno a sú nanášané vrstvy farebného základu a ochrannej lazúry,“ hovorí J. Scheidel technický manažér značky VEKRA. „Technológii povrchovej úpravy venujeme mimoriadnu pozornosť, preto pri drevených oknách VEKRA stačí iba jednoduchá údržba,“ dodáva J. Scheidel.

Drevené Eurookno Natura 94
Drevené Eurookno Natura 94

Drevené okná sú vyrobené z lepených eurohranolov, vďaka nim majú výborné tepelne izolačné vlastnosti a taktiež perfektnú tvarovú stabilitu. Drevené okná je možné vyrábať aj vo veľkých rozmeroch a aj v atypickom tvarovom prevedení. Stávkou na istotu sú drevené okná v prípade, že potrebujete riešiť veľké rozmery okien, či presklené plochy ako priechody na terasu či balkón.

Drevené Eurookno Natura 94
Drevené Eurookno Natura 94

Ako vyberať plastové okná

Kvalita plastových okien sa skrýva vo vnútri profilového systému a spoznáte ju často až po dlhšej dobe používania. Plastové okná by mali byť vždy dobre vystužené oceľovou výstuhou či riešené tak, aby poskytovali maximálnu tvarovú stabilitu. Tá je dôležitá najmä pri veľkých oknách či dverách na terasu.

Vždy zvažujte, kde budú plastové okná slúžiť. Pokiaľ potrebujete svoj byt viac chrániť pred vonkajším hlukom, väčším zaťažením vetrom či hnaným dažďom, je dobré zadovážiť si profilový systém plastových okien so stredovým tesnením. Venujte pozornosť tiež možnostiam špeciálneho protihlukového či bezpečnostného zasklenia, prípadne aj ďalším bezpečnostným prvkom okien. Nezabúdajte ani na vhodné vonkajšie či vnútorné tienenie. Pokiaľ vyriešite tieto otázky už pri kúpe okien, ušetríte si starosti i peniaze.

Autor: Ing. Jaroslava Dlouhá
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama