Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Drevené žalúzie

Zverejnené: 27. 2. 2017

Obdivuhodný a všestranný prírodný materiál, drevo, bol použitý pri výrobe prvej žalúzie. Ani stáročia neubrali drevu na obľube aj čo sa týka použitia v tieniacej technike. Drevo vnútorne aj na dotyk hreje a svojou krásnou kresbou, odlišnou kus od kusu, reprezentuje špecifický a silný fenomén bytia – neurčitosť. Vyvažuje tak protipól chladu, presnosti betónu, kovu či plastu. To býva obzvlášť vítané.

Slovo jalousie [ʒaluzi] označovalo vo Francúzsku lamelovú okennú mrežu, ktorá umožňovala pohľad von, ale bránila pohľadom z vonku dovnútra. Zdroj inšpirácie vraj pochádzal z orientálnych háremov, ktorých pán žiarlivo (jalousie = francúzsky žiarlivosť) strážil súkromie ženských komnát. Aspoň to tak prezentujú česky písané zdroje. Prvé európske žalúzie neboli polohovateľné otočnými lamelami. V USA bola neskôr patentovaná vonkajšia žalúzia s polohovateľnými šikmými lamelami, ktorá aj za dažďa umožňovala vetrať bez toho, aby dažďová voda vtekala do miestnosti.

Drevo a jeho úžitkové vlastnosti

Drevo je pozoruhodný materiál a teda má aj pozoruhodné vlastnosti. Ukazuje ich tabuľka 1. Popri celkom známych termofyzikálnych vlastnostiach piatich základných a do veľkej miery aj charakteristických stavebných materiáloch je v poslednom stĺpci uvedený súčiniteľ teplotnej vodivosti v μm2/s. Ten vyjadruje schopnosť šírenia teplotnej vlny v stavebnom materiáli, ku ktorému sa súčiniteľ vzťahuje. Medzi piatimi zástupcami rôznych materiálových okruhov (kov, izolácia, betón, murivo, drevo) má drevo najmenší súčiniteľ a = 0,219 μm2/s. Inými slovami, drevom sa najpomalšie šíri teplotná vlna. Pohľad na tabuľku ďalej ukazuje na to, že teplotná vlna sa najrýchlejšie šíri hliníkom s a = 113 μm2/s. Obidva materiály sa používajú k výrobe lamiel tieniacej techniky.

Tab. 1: Základné materiálové vlastnosti dreva a hliníku v porovnaní s najviac frekventovanými stavebnými materiálmi. Pod pojmom TI-tvárnice sa rozumejú termoizolačné obvodové murovacie tvárnice (ľahčený betón alebo tehly plnené minerálnou vatou alebo penovým polystyrénom), určené pre termoizolačné murovanie bez dodatočnej tepelnej izolácie.

lambda
[W/mK]
hustota
[kg/m3]
špec. kap.
[J/kgK]
a
[μm2/s]
hliník2732 699896113
EPS0,039131 5101,99
betón1,12 2008400,595
TI-tvárnice0,0773001 0000,257
drevo0,224002 5100,219

Rýchlosť šírenia teplotnej vlny však nie je to isté, čo šírenie, presnejšie intenzita prestupu tepla pevnou látkou. Tú určuje súčiniteľ tepelnej vodivosti lambda, λ. Z uvedenej pätice materiálov si najlepšie vedie hliník s najvyšším súčiniteľom λ = 273 W/(mK), za nim nasleduje betón, drevo, TI-tvárnice a posledná je tepelná izolácia, ktorá vedie teplo najmenej.

Drevené žalúzie – úspešné, účinné a prirodzené riešenie

Drevo je v moderných interiéroch vnímané stále viac ako prírodný a prirodzený prvok, ktorý dodáva domu teplo a útulnosť. „Váhu” má aj to, že v interiéri nie je drevo vystavené vplyvom celoročného počasia. Logicky teda nachádza uplatnenie aj vo vnútornej tieniacej technike, kde sa drevené žalúzie stali trendom.

Technické prednosti

Drevená žalúzia najlepšie zo všetkých materiálov brzdí teplotnú vlnu, ktorú zakladajú slnečné lúče tým, že ohrejú jej povrch. Keby slnko osvetlovalo žalúziu prerušovane, teda spôsobom… – ON/OFF – ON/OFF – …, teplotná odozva na jej vnútornej strane by mala vyhladený tvar s významne teplotnou amplitúdou a pozorovateľným omeškaním. V prípade tenkej hliníkovej žalúzie by bola odozva na vnútornej strane takmer bez oneskorenia, bez vyhladenia a bez útlmu. Teplotne tlmivý účinok dreva plynie z jeho hodnoty súčiniteľa teplotnej vodivosti a = 0,219 m2/s, ktorá je takmer 500× menšia, než v prípade hliníku (a =113 m2/s). Lamely drevenej žalúzie (na rozdiel od hliníkovej), vedú teplo oveľa menej a skôr, ako čelo teplotnej vlny dorazí na interiérovú stranu, jej energiu (a teda aj teplotu) z veľkej časti pohltí hmota lamely.

Tepelno izolačný efekt

Drevo síce nie je tepelným izolantom, ale na rozdiel od čistej tepelnej izolácie (penový polystyrén) alebo tepelne veľmi vodivému hliníku stráca len veľmi pomaly teplotu. Drevená žalúzia s medzerou medzi ňou a oknom prináša do okennej zostavy tepelný odpor na úrovni 0,35 m2K/W, čo povyšuje tepelnoizolačnú kvalitu okna až o triedu, ako ukazuje tabuľka 2.

Popri vyššej tepelnej izolácii okennej zostavy s drevenou žalúziou je príjemná tiež vyššia povrchová teplota v porovnaní s hliníkovými žalúziami.

Tab. 2: Vplyv drevenej žalúzie so vzduchovou medzerou 5 cm na celkovú hodnotu súčiniteľa prestupu tepla UW+Z v W/(m2K) pre vybrané príklady okien.

UwUw+z
1,50,99
1,20,85
0,60,63
0,80,50

Nekonečné možnosti

Čisté línie, dizajnové inovácie, moderné trendy kombinované s ručnými technikami spracovania exotických drevín. Výsledkom je jedinečný tieniaci prvok – drevená žalúzia. Tradičný prírodný materiál dáva nekonečné možnosti pre povrchovú úpravu žalúzií, ktorá sa odlišuje od bežných produktov. To sa už nachádzame v oblasti pôsobenia spoločnosti Bematech.

Lamely drevených žalúzií, ktoré táto firma vyrába, sú zhotovené z kvalitného exotického dreva – africkej vŕby Abachi, ktorá zaručuje vysokú kvalitu a dlhú životnosť. V kolekcii je možné nájsť viac ako 100 druhov lamiel rôznych farebných a povrchových úprav. Vďaka tomu je možné drevené žalúzie vhodne zladiť prakticky s akýmkoľvek interiérom vrátane miestností s keramickými obkladmi.

Unikátnosť drevených žalúzií od spoločnosti Bematech je možné nájsť predovšetkým v nových radoch BE ONE, BE WOOD a BE NOBLE.

BE ONE

Jedinečná kolekcia lamiel je tvorená širokou škálou farebných odtieňov, lamely sú lakované. Je navrhnutá bytovými dizajnérmi podľa posledných trendov. Lamely sú vyrobené z prvotriedneho exotického dreva Abachi v hrúbke 3,2 mm. Ďalej je možné lakovať do akéhokoľvek odtieňa RAL alebo NCS. Lamely sú v šírkach 35, 50 a 70 mm.

BE WOOD

Táto kolekcia lamiel ponúka opäť zaujímavú škálu najpoužívanejších prírodných odtieňov a je navrhnutá v súlade s modernými trendmi bývania. Lamely sú morené. Výrobca opäť volil na lamely prvotriedne exotické drevo Abachi v hrúbke 3,2 mm. Rovnaká je aj šírka lamiel: 35, 50 a 70 mm.

BE NOBLE

Tretia pozoruhodná kolekcia je tvorená bohatou škálou rozmanitých odtieňov. Lamely sú vo vybraných prípadoch vybavené povrchovou úpravou, ktorá zjemňuje či naopak zdôrazňuje efekt výsledného vzhľadu výrobku. Použitá drevina je opäť africká vŕba Abachi v hrúbke 3,2 mm a v hrúbkach 35, 50 a 70 mm.

Voľba prostredia

Na materiály s rozdielnou štruktúrou dreva je lepšie zvoliť priestory, ktoré nie sú príliš vlhké. Vyššia vlhkosť a teploty môžu vyvolať deformáciu lamiel. Preto tento typ žalúzií neumiestňujeme napr. v kúpeľniach, bazénoch, saunách apod. Na zlepšenie odolnosti je možné použiť odolnejší náter. Odolnejšie nátery sa oplatí použiť tiež z dôvodov plesní, ktoré potom vedú k ďalším nežiaducim účinkom.

Zaujímavosti a technické špecifikácie

Drevené žalúzie je možné dostať v horizontálnom prevedení, v maximálnej šírke 3 600 mm a výške 3 500 mm. Ovládať drevené žalúzie je možné manuálne aj motoricky. Spoločnosť Bematech ponúka lakované lamely odtieňov RAL alebo NCS.

Vzorkovník farieb RAL je celosvetový štandard pre stupnicu farebných odtieňov, využívaný hlavne v priemysle, ktorého zmyslom je opakovateľnosť a získanie presne rovnakého odtieňa farby. Drevené žalúzie bývajú často ladené do béžových, šedých, hnedých či vínovo červených farieb, ktoré evokujú jemný a prirodzený vzhľad. Oproti tomu NCS je veľmi starostlivo vytvorený vzorkovník farieb, založený na vyhodnotení veľkého množstva subjektívnych vyjadrení rôznych ľudí z oblasti vedy, architektúry, psychológie, módneho návrhárstva na jednej strane a objektívneho merania farebnosti na druhej strane. Nejedná sa teda len o veľký súbor očíslovaných odtieňov. Systém NCS vychádza zo šiestich základných farieb – bílé, černé, žluté, červené, modré a zelené. Žalúzie je teda možné ladiť do akéhokoľvek odtieňa podľa žiadosti.

Záver

Drevené žalúzie sú z estetického pohľadu jedinečným a špičkovým interiérovým doplnkom, ktorý môže zásadne zmeniť „tvář” miestnosti a zároveň navodiť atmosféru vľúdnosti a harmónie. Drevené žalúzie sú aj významnou súčasťou tepelnej ochrany miestnosti a priaznivo pôsobia na pocit tzv. tepelnej pohody. Vnútorný povrch drevenej žalúzie totiž nekopíruje vonkajšie teplotné extrémy prenášané oknom a udržuje si teplotu blízku interiéru. Žalúzia v stiahnutom stave tak prispieva v lete aj v zime k stabilizácii vnútornej teploty a nižšej spotrebe energie za vykurovanie a chladenie.

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama