Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.5.

Energia zo slnka a iných obnoviteľných zdrojov pri vykurovaní nielen starších domov

Zverejnené: 23. 5. 2023

V posledných rokoch sú alternatívne zdroje energie na vzostupe a to predovšetkým kvôli šetrnosti k životnému prostrediu. Sú obnoviteľné a v podstate nevyčerpateľné. Často využívajú tieto zdroje na vykurovanie novostavby. Ako je to ale pri starších domoch? Ako môžu ich majitelia v dnešnej dobe za energie ušetriť čo najviac?

V dnešnej dobe sú najdostupnejším zariadením pre získavanie bezplatnej energie solárne panely. Foto: Diyana Dimitrova, shutterstock

Obnoviteľné zdroje energie predstavujú alternatívu k fosílnym palivám a sú vnímané ako nevyčerpateľné. Ide o energiu slnečného žiarenia, veternú, vodnú, geotermálnu1), či o energiu prílivu a odlivu morských vĺn. K alternatívnym zdrojom sa radia aj biopalivá, hoci tie stoja na pomedzí. Človek ich svojou činnosťou spotrebováva, ale samovoľne sa neobnovujú tak rýchlo ako klasické alternatívne zdroje. Nakoniec za energetickú alternatívu niektorí tiež považujú zdroje vzniknuté ľudskou činnosťou využívané udržateľne, napríklad na výrobu energie či bioplynu z odpadov.

Rovnako ako je to pri fosílnych palivách, ako je uhlie, ropa či zemný plyn, tak aj alternatívne zdroje energie majú výhody, ale aj nevýhody.

Výhody

Najväčšou výhodou je nepochybne nevyčerpateľnosť. K dispozícii máme (z nášho pozemského pohľadu) nekonečné množstvo energie zo slnka alebo vetra. Ich čerpaním nestenčíme zásoby ani neovplyvňujeme životné prostredie. Ďalšou veľkou prednosťou je fakt, že pri výrobe elektriny z alternatívnych zdrojov nevznikajú emisie oxidu uhličitého. Všetky tieto zdroje sú široko dostupné a v prípade slnka, vetra a vĺn, úplne zadarmo. V neposlednom rade, či už na úrovni štátov alebo domácností, prechod k obnoviteľným zdrojom energie zvyšuje energetickú sebestačnosť.

Nevýhody

Ak zostaneme pri energii zo slnečného žiarenia, tak jej najväčšou nevýhodou v našich klimatických podmienkach je skutočnosť, že v zime (kedy potrebujeme vykurovať) je jej najmenej a v lete (kedy sa nekúri) naopak najviac. Nie každá stavba zároveň disponuje vhodne orientovanou a dostatočne veľkou netienenou strešnou plochou, fotovoltická elektráreň vyžaduje veľkú investíciu, nákladnú údržbu atď. Aj v horizonte dní je navyše závislosť na počasí u alternatívnych zdrojov veľká a preto sa výroba elektriny horšie plánuje. Tento problém v domácnostiach eliminuje ukladanie energie do batérií, ale vo väčšou meradle stále nie je vyriešený.

Na ukladanie energie z fotovoltických elektrární sa dnes väčšinou používajú batérie zložené z líthiových článkov. Foto: Jiří Hejhálek
Na ukladanie energie z fotovoltických elektrární sa dnes väčšinou používajú batérie zložené z líthiových článkov. Foto: Jiří Hejhálek

Alternatívne zdroje vs. klasické vykurovanie

Najľahšie dostupnú energiu na vykurovanie dnes poskytnú pravdepodobne domové fotovoltické elektrárne a to aj napriek tomu, že sa s nimi počíta prevažne na zabezpečenie spotreby elektrickej energie na bežnú prevádzku domu. V prípade novostavieb, kedy sa plánujú už v rámci výstavby domu, je ich inštalácia jednoduchšia (nemusí sa dodatočne budovať uchytenie, prestupy, upravovať elektroinštalácie atď.). Elektrárne sa oplatí zaobstarať s úložiskom do batérií a počítať s ich využitím aj na vykurovanie (v lete na chladenie) a ohrev teplej vody. Vďaka tomu sa počas dňa, kedy svieti slnko, kúri (v lete chladí) a zároveň ukladá do batérií energia, ktorú je možné večer spotrebovať.

Ako ale vykurovať starší dom a zároveň ušetriť? V novostavbách, pri ktorých sa spotreba energie dôsledne kontroluje už v projekte, zaplatia majitelia obvykle menej. Pri skôr postavených domoch to také jednoduché nie je, obzvlášť v dnešnej dobe.?

Vykurovanie fotovoltikou v staršom dome

Elektrinu vyrobenú fotovoltickými panelmi je energeticky najvýhodnejšie premeniť na teplo pomocou tepelného čerpadla, ktoré zdarma pridá aj teplo z vonkajšieho prostredia. Pozor ale na to, že vykurovanie tepelných čerpadlom nebýva z princípu už tak výhodné (efektívne) pre domy s požiadavkou na vysokú teplotu vody vo vykurovacej sústave. Prvým krokom k úspore energie v staršom dome by preto malo byť zlepšenie tepelnoizolačných vlastností stavby. To znamená zateplenie fasády, izolácia podkrovných priestorov, výmena okien s nízkoemisným pokovaním, vchodových dverí atď. U okenným výplní sú dnes bežným štandardom trojité sklá.

Aj pri nezateplených domoch sa však dá tepelné čerpadlo väčšinou použiť, len je potrebné porozhliadnuť sa po niektorom modeli s vyššou teplotou výstupnej vody. Aj to bude totiž značne efektívnejšie ako napríklad elektrokotol alebo malý ohrievač. Tepelné čerpadlo vzduch-voda by zároveň nemalo byť jediným zdrojom tepla, pretože za nepriaznivých klimatických podmienok a vo veľkých mrazoch nemusí byť jeho výkon dostatočný.

Vonkajšia jednotka tepelného čerpadla Vitocal 100-S typ 101.B08. Vyššie výkonové rady majú už 2 ventilátory nad sebou. Foto: Helena Hejhálková
Vonkajšia jednotka tepelného čerpadla Vitocal 100-S typ 101.B08. Vyššie výkonové rady majú už 2 ventilátory nad sebou. Foto: Helena Hejhálková

Vykurovanie drevom

Ako bolo spomenuté už v úvode, k alternatívnym zdrojom sa zaraďuje aj drevo. To v poslednej dobe slúži v rodinných domoch predovšetkým ako vedľajší zdroj vykurovania poskytujúci väčšiu istotu aj možnosť prechádzať z jedného typu vykurovania k druhému a to podľa aktuálnej situácie. Obľúbené je využívanie krbu či krbových kachlí v jednej z obytných miestností. Keď sa k nim pridá výmenník na vodu, dostane sa teplo aj do ďalších miestností v dome.

Súčasná energetická kríza a rekordná cena plynu ale spôsobili, že ľudia sa vracajú aj k v minulosti toľko rozšírenému vykurovaniu pomocou tuhých palív. Ak to dovoľuje veľkosť kotolne a komína, je možné mať v dome ako pôvodný (alebo modernizovaný) plynový kotol, ale aj kotol na pevné palivo. Obľubu medzi užívateľmi si získavajú moderné kotly na drevo, pelety alebo hnedé uhlie, ktoré prinášajú komfortnú obsluhu, vysokú účinnosť a ľahké ovládanie. Pri ich výbere je okrem voľby paliva tiež potrebné zvážiť, či dať prednosť automatickému kotlu so zásobníkom (na pelety), alebo zvoliť klasické ručné prikladanie. Drevo na rozdiel od peliet neumožňuje automatické prikladanie, takže do tohto typu kotla treba pravidelne ručne prikladať. Avšak vynaloženú prácu vykompenzuje úspora za vykurovanie, pretože palivové drevo je lacnejšie ako pelety.

Typ: Doteraz bolo na Slovensku obľúbené vykurovanie plynom, kedy ešte v roku 2021 tento spôsob využívalo viac než 50 percent domácností bývajúcich v rodinných domoch. Tu je odporúčané preveriť a skontrolovať účinnosť súčasného kotla a zvážiť, aký spôsob vetrania je dlhodobo výhodný. Moderné kondenzačné plynové kolte (a kotle všeobecne) majú oproti minulým dobám vyššiu účinnosť a tým pádom spotrebujú aj menej paliva. Napríklad účinnosť starších turbokotlov hocikedy nedosahuje ani 80 %, zatiaľ, čo kondenzačný kotol presahuje vďaka využitiu tepla zo spalín hodnotu 100 %. Kotol na uhlie má účinnosť okolo 70 % a u moderného splyňovacieho kotla na drevo účinnosť často presahuje 90 % atď.

Záver

Či už uvažujete o akomkoľvek spôsobe vykurovania a využívania energie, vždy je potrebné zvážiť, aký zdroj je práve pre Vás a váš dom a jeho umiestnenie ten najvýhodnejší. Aj v dnešnej dobe a s ohľadom na stav vašej nehnuteľnosti je možné nájsť riešenie, ako ušetriť za vykurovanie a zároveň mať doma tepelnú pohodu za primerané peniaze.

1) Geotermálna energia je prirodzený prejav tepelnej energie zemského jadra, ktorá má pôvod v zvyškovom teple planéty Zeme, vzniká rozpadol rádioaktívnych látok alebo pôsobením slapových síl. Inými prejavmi sú erupcie sopiek a gejzírov, horúce pramene či parné výrony. (Zdroj: www.wikipedia.org)

Autor: Zuzana Fajfrová
Foto: Viď popis k foto

Tématické odbory

reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Čas strávený v exteriéri môže mať rozličné podoby. Záhradný dom v Novom Meste nad Váhom

Čas strávený v exteriéri môže mať rozličné podoby. Záhradný dom v Novom Meste nad Váhom

Zverejnené 20.5. Priestor pre sezónne aktivity v spojení so zázradou. Objekt, príkladne osadený do strmého svahu na hranici pozemku, charakterizuje surová materialita, subtílne detaily a rozsiahle zasklenie jedálenskej a pobytovej časti. ísť na článok

reklama