Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Hliníkové zakladacie lišty na smetisko dejín?

Zverejnené: 10. 2. 2016

Tiež sa Vám stáva, že sa Vám na stavebnej konštrukcii niečo podvedome nepáči, jednoducho z toho nemáte dobrý pocit a napriek tomu uvedený materiál alebo detail skoro všetci používajú, ako by sa nič nedialo? Našťastie nám v mnohých prípadoch pomôže pokrok v stavebníctve v oblasti tepelných izolácií a to termografia.

Tá nám veľmi často umožní vidieť, čo vlastne všetci v podvedomí len tušíme. Pokiaľ sa takéto tušenie nechá vyfotiť ako farebný obrázok, je potom jednoduchšie rozhodnúť sa, či je niečo dobré alebo na druhú stranu zlé. V tomto príspevku sa pozrieme na jeden stavebný oxymoron, konkrétne prečo sa na zateplenie stien už desaťročia používajú hneď vedľa seba či už „najlepší tepelný izolant, tak aj najlepší tepelný vodič..”

Dokonalý tepelnoizolačný plášť s drážkou uprostred

Porovnanie súčiniteľa tepelnej vodivosti susediacich materiálov zatepľovacieho systému

Štandardný izolant stien pre energeticky úsporné domy Isover EPS GreyWall, λ = 0,032 W/(m.K

Štandardná hliníková zakladacia lišta, λ = 221 W/(m.K)

Pokiaľ porovnáme uvedené materiály zistíme, že hliníková zakladacia lišta vedie teplo 6906-krát lepšie, než susediaci šedý polystyrén. Pokiaľ teda správne zateplíme časť sokla a medzi zateplenie hornej lišty steny „štandardne” aplikujeme hliníkovú zakladaciu lištu, v tepelnoizolačnom plášti nevytvoríme tepelný mostík, ale výrazný tepelný most s množstvom problémov.

Typické problémy hliníkových zakladacích (soklových) líšt pri zatepľovacích systémoch ETICS:

  • hliník je skoro najlepší tepelný vodič, lišta je v zatepľovacom systéme veľmi výrazným tepelným mostom
  • hliník má vysokú tepelnú rozťažnosť, tj. niekedy dochádza k trhlinám medzi zatepľovacím systémom a hliníkovou zakladacou lištou
  • hliník nemá vysokú požiarnu „odolnosť”, tj. je slabým miestom tiež z hľadiska požiarnej bezpečnosti
  • hliník sa nedá omietať, tj. viditeľné časti nie sú práve estetické
  • hliník je energeticky a cenovo náročný materiál

Podľa nových európskych pravidiel – zakladacie lišty z plastu

Aktuálne príklady detailov zatepľovacích systémov ETICS vrátane detailov založenia, použitia zakladacích líšt a pod. sú v uvedené v európskych technických podkladoch EAE, tj. európskej asociácie výrobcov ETICS (European Association for ETICS). Tieto dôležité pravidlá sú zdarma k stiahnutiu na www.ea-etics.eu.

Asi nie je potrebné zdôrazňovať, že tu nenájdeme ani jeden prípad použitia hliníkovej lišty medzi tepelnými izolantmi soklu a steny. Zakladacia lišta je vždy vyhotovená z plastu!

Záver

Použitie hliníku (hliníkovej zakladacej lišty) medzi tepelné izolanty soklu a steny je úplne nevhodné a môže okrem veľkého tepelného mostu vykazovať aj množstvo porúch. Jednoduchým a blízkej budúcnosti aj štandardným riešením je použitie rôznych typov líšt z plastu. Aj napriek tomu, že je vyššie uvedený prípad celkom logický, hliníkové lišty prežívajú v našich zatepľovacích systémoch už desiatky rokov. Zdá sa, že sa ich čas už pomaly naplnil. Ďalšie súvisiace informácie a odborné články nájdete na webových stránkach www.isover.cz/clanky.

¹) Autor je vedúcim pracovnej skupiny Požiarna bezpečnosť pri Združenia EPS ČR. Pracuje ako manažér technickej podpory spoločnosti Saint-Gobain Construction Products CZ, a.s., divízia Isover. Vyštudoval Fakultu stavebná ČVUT v Prahe, je autorizovaným inžinierom v odbore pozemné stavby, od roku 1996 sa aktívne zaoberá vývojom a aplikáciami tepelných izolácií pre stavebníctvo.

Autor: Ing. Pavel Rydlo¹)
Foto: Archív autora

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama