Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

iQ Therm – udrží teplo v objekte a poradí si s kondenzačnou vlhkosťou

Zverejnené: 3. 12. 2015

Staré stavby spotrebujú asi trikrát viac energie než novo postavené. Boli preukázané až 40%-né straty energie. V dôsledku toho sa kladie čím ďalej väčší dôraz na ich renováciu a izoláciu. Zatepľovať vonkajší plášť budovy je dnes už bežná záležitosť. Je však množstvo takých objektov kde nie je možné aplikovať túto technológiu. Preto sa hľadalo riešenie, ako podobné objekty ďalej využívať, bez toho, aby mali nálepku „prevádzkovo drahé“ alebo sa ich radšej zbaviť.

Kedy zatepľovať zvonku a kedy zvnútra

Prečo prísť na trh s novým a prevratným systémom, keď zatepľovanie zvonku je už dlhoročnou praxou overená technológia? Prečo sa teda vôbec zaoberať touto myšlienkou? Odpoveďou je novinka od spoločnosti Remmers, pretože dnes je veľmi častým javom práve to, že nie je možné zatepliť budovu z vonkajšej strany. Poďme si teda naznačiť dôvody, kedy nemôžeme zatepľovať budovu zvonku a v kocke zhrnúť podstatu tejto akejsi opačnej technológie oproti zatepleniu zvonku. Systém je teda alternatívou pre zateplenie budovy s hodnotnou alebo historickou fasádou. Je možné ním zatepliť v bytovom dome len jeden byť či jednu veľmi chladnú miestnosť. Nový systém zateplenia je podobne úsporný ako ETICS. Je potrebné, ale zachovávať systémovú skladbu (nasiakavosť). Táto technológia je nenáročná aj pre samotného zhotoviteľa.

Definícia systému

Novinka firmy Remmers, inteligentná tepelná izolácia na vnútorné steny obvodového muriva iQ-Therm, spája kapilárnu otvorenosť, tepelnú izoláciu a reguláciu vlhkosti vzduchu v jednom systéme. Ponúka jedinečnú kombináciu z aplikačne spoľahlivých, osvedčených kapilárne aktívnych materiálov z kremičitanu vápenatého a vysokej tepelnoizolačnej schopnosti organickej peny. Mimoriadne vysoké tepelnoizolačné vlastnosti spĺňajú kritériá vyhlášky o úspore energie. Absolútne priedušný systém zabezpečuje stopercentnú ochranu pred vlhkosťou a plesňami. Reguluje vlhkosť vzduchu a zabezpečuje príjemnú klímu v miestnosti. Výrazne a trvalo znižuje náklady na vykurovanie. Systém je použiteľný vo všetkých budovách a obytných priestoroch bez optickej zmeny fasád. Vďaka extrémne malej hrúbke systému, jednoduchému spracovaniu ponúka možnosť použitia tiež na čiastkových plochách.

Dôležité je nielen to, čo cítime, ale zároveň aj to, čo nameriame a následne zaplatíme

Nehnuteľnosť znamená finančné zaistenie. Jej hodnota sa zvyšuje vykonaním tepelnoizolačných opatrení, ktoré otvárajú možnosti priamej úspory energie – znížia sa náklady na vykurovanie. Investícia do tepelnoizolačných opatrení sa jednoducho vypláca! Hlavne vtedy, ak sa sanácia spojí s plánovanou renováciou.

Objekt bez vnútornej izolácie Remmers iQ-Therm
Objekt bez vnútornej izolácie Remmers iQ-Therm
Objekt s vnútornou izoláciou Remmers iQ-Therm
Objekt s vnútornou izoláciou Remmers iQ-Therm

iQ-Therm

Teplota povrchu konštrukcie v miestnosti má veľký vplyv na pocitovú teplotu a následne pohodu. Ak sa zvýši teplota povrchu stien pomocou systému iQ-Therm, môže sa znížiť teplota v priestore. Znížením izbovej teploty o 1°C môžeme ušetriť asi 6 % nákladov na energiu.

Súčasne sa výrazne skráti fáza rozkurovania, ktorá je potrebná pre temperovanie miestností a miestnosť sa môže ako príjemne temperovaný priestor krátkodobo využívať. Optimalizuje sa tým energetické využívanie fosílnych palív.

Návratnosť investície do zatepľovacieho systému iQ-THERM

Ak plánujete prestavbu, sanáciu alebo modernizáciu stavebného objektu, predstavujú zvýšené náklady na tepelnú izoláciu vnútorných stien pomocou systému iQ-Therm v rámci celkového opatrenia asi 50 % v porovnaní s bežnou renováciou. Podľa údajov štatistického úradu stúpli ceny energií od roku 2001 do roku 2009 o viac než 30 %. Kto chce efektívne šetriť, siahne po odborne navrhnutej tepelnej izolácii, ktorá mu zabezpečí zníženie spotreby energie.

Ako príklad si môžeme zobrať štandardný dvojpodlažný rodinný dom so šírkou stien 45 cm z plných pálených tehál a vápenocementovou omietkou na vnútornej aj vonkajšej strane v hrúbke 2 cm. Pôdorysné rozmery domu sú 10 × 10 m a výška stropov 3 m. Dom je vykurovaný zemným plynom. Výmera zatepľovanej vnútornej plochy je 135 m2. Šírka izolantu (špeciálnych PUR dosiek iQ-THERM) 5 cm. Náklady na obstaranie systému predstavujú 243 000 Kč (cca 9 514 eur). Ďalej sa počíta s priemerným navýšením ceny zemného plynu o 5 % ročne. Úspora nákladov na vykurovanie po aplikácii zatepľovacieho systému robia už prvý rok cca 26 000 Kč (cca 1 020 eur). Návratnosť investície do systému vychádza teda na necelých 8 rokov.

Výpočtový program iQ-Lator matematicky nastaví parametre systému

Do výpočtového programu zadáme existujúcu štruktúru a teda skladbu stavebnej konštrukcie, ktorá je predmetom energetickej sanácie, vrátane hrúbok jednotlivých vrstiev (murivo a omietky). Potom priradíme smerom do interiéru kompletnú skladbu zatepľovacieho systému iQ-Therm. Ďalej zadávame požadované teploty interiéru a to v zimnom a letnom období. Zároveň teploty exteriéru, rovnako v zimnom a letnom období, ktoré sú zodpovedajúce pre danú lokalitu, kde sa objekt nachádza. Na výstupe potom sledujeme parametre, ktoré nám zároveň určujú funkčnosť systému.

Sledované parametre:

  • U – súčiniteľ prestupu tepla (za mokra)
  • U – súčiniteľ prestupu tepla (za sucha)
  • R – tepelný odpor celej skladby
  • Mc – množstvo kondenzátu
  • d – počet dní pre potrebné vyschnutie kondenzátu v letnom období

Vypočítané výsledky a záver:

Presne stanovené hodnoty tu uvedených parametrov nám zabezpečujú fungovanie systému a teda zmysluplnosť plánovanej investície.

Systémové komponenty

Základom systému je vysoko tepelnoizolačná polyuretánová penová doska vybavená pravidelnými otvormi, ktoré sú umiestnené zvislo k povrchu. Tieto otvory sú vytvorené strojovo a vyplnené špeciálnou minerálnou zmesou, ktorá je kapilárne aktívna a nasiakavá.

iQ-Fix

  • Priedušná kapilárne akívna lepiaca malta,
  • nanáša sa celoplošne na obidve plochy (základovú aj dosku),
  • nemala by byť na stykových hranách dosiek, len na lepenej ploche,
  • spracovateľnosť 60 min., na 25 kg prášku cca 7 až 8 l vody, miešať 3 min.,
  • je možné vyrovnať aj prípadné nerovnosti, ale max. do 5 mm,
  • na dosku a základ nanášame zubovým hladidlom (zub > 6 až 8 mm).

iQ-Therm

  • Vnútorná izolačná doska v hrúbkach 30, 50 a 80 mm – spotreba 1 m2,
  • dosky sa kladú tzv. do väzby, nie do kríža,
  • pre niektoré detaily a špalety okien dosky v hrúbkach L 15 mm a K 50 mm.

iQ-Top

  • Omietka reagujúca na vnútornú klímu objektu,
  • odvádza vzdušnú vlhkosť,
  • kapilárne aktívna s izolačnými vlastnosťami,
  • na 20 kg prášku cca 6,1 až 6,4 l vody, miešať 3 min.,
  • nanáša sa v hrúbke 10 mm a spracovateľnosť je 30 min.,
  • požadovanú vrstvu vytvoríme pomocou omietnikov (10–15 mm)a rohoviek u okien a nárožiach,
  • nanesenú omietku strhneme latkou a zahladíme dreveným hladidlom či z hladidlom z polystyrénu,
  • cca po 45–60 min (podľa okolností) vyhladíme hladidlom s červenou gumou.

iQ-Tex

  • Výstužná tkanina, ktorá sa zapracováva do iQ-TOP,
  • iQ-TOP nanesieme na dosku, iQ-Therm pomocou zubového hladidla (zub cca 10 mm), do ktorej zapracujeme tkaninu, potom doplníme iQ-TOP na požadovanú hrúbku 10 mm.

iQ-Paint

  • Náterová hmota,
  • riedi sa 10 % vody.

iQ-Therm je dôležitou zložkou súboru opatrení pre energetickú sanáciu existujúceho stavebného fondu! Ak sú z ekonomických či iných dôvodov (napr. kvôli požiadavkám pamiatkovej starostlivosti) možnosti stavebných úprav obmedzené, je potrebné nájsť únosný kompromis medzi tepelnou ochranou a bytovým komfortom, daným rozpočtom, poprípade potreby zachovania historickej fasády.

Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam ponúka systém iQ-Therm komplexné a vyspelé riešenie, určené špeciálne ako kapilárne aktívna a vysoko izolujúca tepelná ochrana objektov.

Autor: Jiří Němec, autorizace WTA CZ
Foto: Archív firmy Remmers s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama