Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Jedinečný kontaktný zatepľovací systém

Zverejnené: 14. 8. 2017

NEW-THERM® je kontaktný zatepľovací systém s dodatkovým kotvením, kde hlavným izolačným materiálom je tvrdá polyuretánová1) doska. Izolant má uzatvorenú bunečnú mikroštruktúru s viac ako 90 % uzatvorených buniek naplnených plynom. Táto kombinácia spôsobuje vynikajúce tepelnoizolačné a fyzikálne vlastnosti. O polyuretánovej doske a širokým možnostiam jej použitia sa dočítate ďalej v článku.

So zatepľovacími systémami to je podobné ako s automobilmi, ktorým dobre rozumieme. Vieme, že vyzerajú na prvý pohľad podobne, majú 4 kolesá a volant a niekam nás dovezú. Pri ich kúpe však chceme vedieť kam, ako pohodlne a bezpečne. Ťažko nás niekto presvedčí, že pohodlie v trabante je rovnaké ako v mercedese. V tomto článku sa teda dozviete niečo o mercedese v zatepľovacích systémoch a polyuretánovej izolačnej doske, ktorá je ich hlavnou súčasťou.

Hlavné prednosti

Doska vzniká reakciou dvoch zložiek – isokyanátov a polyalkoholov a má jedinečné izolačné vlastnosti. Tie vyplývajú z bunečnej mikroštruktúry: veľkosť buniek v tejto tuhej pene je tak malá, že sa tu prakticky neprejavuje transport tepla makroskopickej povahy, teda prúdenie a sálanie. Uzatvorená bunečná štruktúra je dokonca tak „tesná”, že molekuly vzduchu tu nedokážu naplno uplatniť a predávať ani energiu vlastných kmitov a translačného pohybu, sú v tuhej pene akoby uväznené. To pripomína správanie vákuových izolácií po naplnení vzduchom.

Polyuretánové izolačné dosky TPD-PUR 30/40

Ako už bolo vyššie spomenuté, vznikajú chemickou reakciou dvoch zložiek – isokyanátov a polyalkoholov. Táto zmes je penená do blokov, ktoré sú ďalej spracovávané. Všetko tak, aby firma PCC MORAVA – CHEM s.r.o., ktorá je výrobcom a distribútorom zatepľovacieho systému a majiteľom certifikátu tepelnoizolačného systému NEW-THERM® SYSTEM so zapísaným úžitkovým vzorom v ČR a SR, dokázala vytvárať a prispôsobovať izolant požiadavkám investora

Najdôležitejšie vlastnosti dosiek

Aj pri malých hrúbkach vykazujú dosky vysoký tepelný odpor, sú paropriepustné, samozhášavé, málo nasiakavé, majú dobrý kročajový útlm a od bežných izolantov používaných na fasády vykazujú vysokú pevnosť v tlaku.

Štandardne sú dosky vyrábané v rozmeroch 1 000 × 600 mm a hrúbka je prispôsobená požiadavkám objektu. Tým nedochádza k zbytočnému navýšeniu hrúbky. Dosky sú rezané po 10 mm.

Kontaktný zatepľovací systém

Dosky sú prevažne využívané pre zatepľovací systém NEW-THERM®, kde v kombinácii s ďalšími komponentami (omietky, tmely, tkaniny, kotvy) vyvinutými pre tento izolant tvoria ideálny zatepľovací systém pre staré objekty, kde je zvýšená vlhkosť v murive a obvodové murivo nespĺňa tepelné parametre.

Ďalej tento izolant odporúčame na zatepľovanie historických objektov, kde pamiatkari nedovoľujú veľké hrúbky izolantu a zároveň je požiadavka na zvýšenie tepelného odporu konštrukcie a šetrenie nákladov na vykurovanie. V rámci výrobného procesu je firma schopná vyrobiť aj ozdobné prvky fasády.

Dosky do konštrukcií

Samotné dosky je možné využiť ako izolant do drevených obvodových konštrukcií, kde znižujú celkovú hrúbku konštrukcie a zvyšujú jej tepelný odpor. Vďaka svojej malej nasiakavosti dobre zvládajú prechod vlhkosti konštrukciou bez ovplyvňovania tepelných vlastností izolantu.

Dosky je možné využiť na zatepľovanie podláh, kde nedochádza k veľkému navýšeniu konštrukčnej hrúbky.

Zateplenie plochých striech

Dosky je možné využívať na zateplenie plochých striech, ktoré nie sú pochôdze. Firma dodáva jednoduché dosky so zámkom aj bez a spádové kliny. Všetko je z rovnakého materiálu. Navyše vyrobí aj samotné dosky so spádom. Dosky môže prispôsobiť požiadavkám stavby.

Zateplenie striech

Materiál je vhodný na zateplenie šikmých striech medzi a pod krokvami. V rámci výroby je možné objednať dosky podľa vzdialenosti nosnej konštrukcie. Maximálny rozmer dosky je 1 200 × 2 000 mm. V prípade požiadavky môže byť dodaná aj iná hrúbka dosiek vyrábaná po 1 cm.

Polyuretánové dosky sú vhodné na zateplenie nových aj starých striech.

Pri zateplení konštrukcie medzi krovmi sa jednotlivé dosky vkladajú do konštrukcie. Pri aplikácii dosiek nedochádza k ich stlačeniu ako pri minerálnych vlnách a hrúbka materiálu je rovnaká v celom svojom priereze. Pri zateplení sa jednotlivé dosky prispôsobujú existujúcej konštrukcii a to rezaním alebo brúsením. Pri vzniku škár medzi doskou a konštrukciou je možné túto škáru vyplniť PUR penou.

Dosky sú vhodné aj na zateplenie soklovej časti muriva.

Závěr

Svými vlastnostmi jsou desky velice univerzální a lze je využít na komplexní zateplení celého objektu. Při aplikaci systému nedojde k výrazné změně vzhledu objektu a výrazně se prodlouží jeho životnost.

¹) Samotný polyuretan je již dlouho známý a jako materiál používáný v mnoha odvětvích a mnoha podobách např. v lednicích, podrážkách obuvi, tvoří vlákna oděvů, naleznete ho v sedadlech či volantech automobilů atd.
²) Redakčně upravila Helena Hejhálková
Autor: Robin Ševeček²)
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama