Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Kazetové, či špaletové okná po novom

Zverejnené: 25. 4. 2016

Dreveným oknám v súčasnosti dominujú tzv. eurookná. V prípade, že je potrebné špeciálne riešenie v pamiatkových zónach, či štýlových stavbách, vyrábajú sa tiež moderné kazetové, či špaletové okná, ktoré sa svojimi tepelne izolačnými vlastnosťami vyrovnajú moderným úsporným dreveným eurooknám.

Špaletové okná pre historické rekonštrukcie

Špaletové okná boli klasickou súčasťou stavieb v minulom storočí. Kto by si nevybavil klasický bytový dom v historickom centre veľkých miest alebo typický štýlový vidiecky domček. Dnes už tieto okná často dosluhujú a je potrebné nahradiť ich modernými prvkami, ktoré vyhovujú súčasným potrebám z hľadiska tepelnej úspory.

Pokiaľ je potrebné riešiť požiadavky pamiatkarov alebo designovo prispôsobiť rázovitú novostavbu, je možnosť osadiť ich novými kazetovými, alebo inak špaletovými oknami. Samozrejmosťou sú štýlové doplnky a detaily, ktoré podtrhnú osobitý design.

Konštrukcia kazetových, či špaletových okien

Kazetové, či inak špaletové okná sú zostavené z dvoch okenných krídiel vyrobených z lepených eurohranolov a špeciálnej dosky „škárovky“, ktorá tvorí tzv. doskovanie, teda spojenie krídiel, ktoré je zabudované do ostenia stavby. Celková stavebná hĺbka tohto typu okien je potom individuálna podľa potrieb konkrétnej stavby.

Výborné izolačné vlastnosti kazetových či inak špaletových okien zaisťuje izolačné dvojsklo osadené do okenného krídla na vonkajšej strane. Toto umiestnenie dvojskla a teplý izolační rámček zasklenia obmedzujú prípadné rosenie špaletových okien. Z interiérovej strany je potom krídlo osadené jednoduchým sklom. Z pamiatkových dôvodov je niekedy nutné izolačné zasklenie osadiť z interiérovej strany, ale z hľadiska tepelnej izolácie a vlastností okna nie je toto riešenie ideálne. Moderné špaletové okná majú veľmi dobrý útlm vonkajšieho hluku, čo je zvlášť v rušných centrách historických miest veľmi potrebná vlastnosť.

Dolná časť okna je chránená drevenou odtokovou lištou. Okná je možné osadiť tiež ozdobnými prvkami, ktoré v maximálnej miere prispôsobujú vzhľad pôvodným oknám.

Kvalitná povrchová úprava špaletových okien

Povrchová úprava drevených okien, teda aj kazetových, či špaletových okien zaručuje ich dlhú životnosť, podobne ako je tomu pri moderných eurooknách. „Viacvrstvová povrchová úprava špaletových okien VEKRA zaručuje ich výbornú odolnosť pred poveternostnými vplyvmi,“ vraví Ing. J. Scheidel, technický manažér značky VEKRA a dodáva, „podobne ako eurookná vyrábame tiež špaletové okná tzv. dielcovou metódou, teda impregnáciou jednotlivých častí okna, po ktorej nasleduje nanášanie farebného základu a lazúry na už zostavené okno.“ Kvalitná povrchová úprava potom zaručuje jednoduchú starostlivosť o drevené špaletové okná.

Moderné špaletové okná tak predstavujú prvok, ktorý zodpovedá požiadavkám na úžitkové vlastnosti a zároveň vychádza v ústrety nárokom na historický vzhľad.

Autor: Ing. Jaroslava Dlouhá
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama