Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Kompletný rodinný dom zo systému HELUZ

Zverejnené: 6. 12. 2017

Tehlový dom je možné dobre a rýchlo postaviť aj s originálnou architektúrou a vybočiť tak zo všednosti. To sa týka predovšetkým tehlového stavebného systému HELUZ a jeho systémových a doplnkových prvkov, s ktorými je možné naplniť väčšinu našich prianí a snov v rozsahu celej oblasti hrubej výstavby. Významnou prednosťou tehlových domov je pokojné, tiché a príjemné celoročné bývanie s minimom energetických výdavkov.

Stavebný systém HELUZ sa blíži skladačke, ktorá rieši kompletnú hrubú stavbu

Dnešný tehlový dom a konkrétne v podaní materiálovej základne hrubého murovania HELUZ, ušetrí veľa práce, času a teda aj peňazí. Presné brúsené tehly pre obvodové a vnútorné murovanie, ktoré sa pokladajú na tenkú maltu alebo lepidlo, vrátane nenosných priečok, umožňujú zrátať spotrebu tehál na kus presne a to tak, že nevzniká žiadny odpad v dôsledku delenia tehál a pod. Samozrejme, že dôležitým predpokladom je presný návrh stavby rodinného domu, ktorý ctí modularilu tehál a tej prispôsobí dĺžky a výšky obvodových aj vnútorných stien, nosných aj nenosných.

Tiché bývanie

Zvukovú tlakovú vlnu (=zvuk) tehlové murivo dobre pohlcuje, presnejšie nedokáže ním preniesť zvukovú vlnu rezonancií. Môže za to rôznorodá povaha obvodového tehlového muriva. Prechádzajúci zvuk musí veľakrát zmeniť svoj nosič – omietky, tehlu, ďalej vzduch alebo tepelnú izoláciu v dutinách, maltu či lepidlo medzi tehlami atď. Za toto „prestupovanie” „platí” zvuková vlna svojou energiou, ktorá sa hlavne na hotových rozhraniach mení v teplo. Pre ilustráciu: obvodové murivo z tepelnoizolačných tehál HELUZ Family 2in1 má vzduchovú nepriezvučnosť 44 dB. To znamená, že zvuková vlna, ktorá prejde stenou, ponesie 25 000× menej energie, než mala vonku pred dopadom. Je ale potrebné povedať, že podstatná časť hluku vniká do domu oknami a dverami.

Vnútorná akustika

Tehlové murivo HELUZ rieši aj zvukové oddelenie jednotlivých miestností, napr. spálne od miestností s televíziou. Celkom výnimočná tehla HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená v šírke 21 cm tlmí zvuk na úrovni 57 dB! To predstavuje oslabenie zvukovej vlny na 1/500 000! Aj tu však musíme počítať s prestupom zvuku vzduchovými netesnosťami, napr. okolo dverí.

Šetření práce i provozních nákladů

Kvalitné obvodové murivo je základom pre vytvorenie príjemného vnútorného prostredia v zime aj v lete pri minimálnych výdavkoch za energiu. Doposiaľ neprekonaná tepelnoizolačná tehla je brúsený bok HELUZ FAMILY 2in1 v hrúbke 500 mm s tepelnou izoláciou v dutinách. Súčiniteľ prestupu tepla obvodového múru z tejto tehly je U = 0,11 W/(m2K). Rovnakú izoláciu by vytvorila 35 cm hrubá vrstva z fasádneho polystyrénu, ktorá ale nemá nosnú konštrukciu. Museli by sme ju doplniť nosnou stenou, čím by podstatne narástla prácnosť a celková hrúbka by asi prekročila 500 mm.

Domy, ktoré šetria energiu

Prvý tehlový pasívny dom bol u nás postavený z tehál HELUZ pred piatimi rokmi. Zatiaľ, čo pasívny dom je hlavne výpočet, opretý o test vzduchotesnosti, ciele spoločnosti HELUZ idú ďalej a zameriavajú sa na spokojnosť obyvateľov domu. A tí často chcú popri energetickej spotrebe na pasívnej úrovni tiež celoročne príjemnú vnútornú klímu. Nielen v zime, ale aj v lete, kedy do domu vnikajú hlavne oknami energeticky veľmi silné slnečné žiarivé toky, ktoré sa v interiéri menia v teplo. Súčasťou systému HELUZ je tieniaca technika, ktorá v lete chladí a v zime hreje tým, že obmedzuje nočné sálavé straty oknami, ktoré spôsobuje ľadová zimná obloha o sálavej teplote cca –60 °C

Všetko k sebe perfektne pasuje

Stavebný systém HELUZ sa blíži skladačke, ktorá rieši kompletnú hrubú stavbu. To znamená nielen murovanie a rôzne typy tehál, ale tiež tehlové (tzn. keramické) stropné panely, roletové a žalúziové preklady a komíny. Dokonalé zladenie a previazanie jednotlivých prvkov zabezpečí jednoduchú, rýchlu, odolnú a dobre izolovanú stavbu. Dom je potom vo výsledku ako z jedného kusu.

Dýchajúca stavba s tepelnou akumuláciou

Steny domov z tehál HELUZ neobsahujú žiadne fólie a sú difúzne priepustné (tzv. dýchajúce), čím sú udržiavané trvalo v suchom stave. Ďalej majú vysokú akumulačnú schopnosť. To znamená, že si udržiavajú vnútornú teplotu na rovnakej teplote bez ohľadu na dennú premenlivosť vonkajších teplôt.

Služby HELUZ

Výpočet spotreby materiálu. . HELUZ zdarma pre svojich zákazníkov stanoví potrebné množstvo obvodových a vnútorných tehál, prekladov, stropných prvkov a pod. Základom pre tento výpočet je projektová dokumentácia a ako už bolo povedané, projekt ctí modularitu murovacích prvkov, hlavne tehál a to tak, aby ich nebolo potrebné deliť.

Návrh pokladačského plánu stropu. Odborníci zo spoločnosti HELUZ tiež pripravia pre zákazníka plán kladenia stropu ako podklad pre výkaz výmerov. Pokiaľ sa zákazník rozhodne stavať s materiálmi HELUZ, dostane naspäť poplatok za túto službu.

Technická pomoc na stavbe. Odborníci od HELUZU tiež poradia s technickým riešením priamo na stavbe.

Preukaz energetickej náročnosti budovy PENB. Po dokončení stavby HELUZ zabezpečí na prianie zákazníka vypracovanie PENB pre stavebné povolenie. Výhoda je v tom, že PENB potom presnejšie určí tepelné straty v miestach tzv. tepelných väzieb (napojenia rôznych konštrukcií).

Požičovňa pomôcok

Niektoré nástroje použijete len pri hrubej stavbe a nevyplatí sa ich kupovať. Aby práca nestála alebo neviazla, HELUZ zapožičia za rozumný poplatok potrebné náradie. Menujme napr. nanášacie valce HELUZ SB a SBC, nivelačnú súpravu, vyrovnávaciu súpravu a profi pílu HELUZ so základným setom pílových listov. Náradie presne zodpovedá typu stavby.

Záver

Voľbou systému HELUZ získate:

  1. najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti,
  2. cenovú ponuku a výpis materiálu zdarma,
  3. kvalitný dom z tehál,
  4. príjemné bývanie s dobrými akustickými vlastnosťami a tepelnou akumuláciou.
Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama