Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 6.5.

Komplexná ochrana proti vode a radónu

Zverejnené: 29. 7. 2009

Firma BETOSAN s.r.o. zahájila výrobu v roku 1992 s ponukou štyroch výrobkov určených pre sanácie železobetónových konštrukcií. V priebehu nasledujúcich 10 rokov sa z firmy BETOSAN s.r.o. stal jeden z najväčších tuzemských výrobcov tzv. stavebnej chémie a ponúkaný sortiment v súčasnosti zahŕňa viac ako 70 výrobkov nachádzajúcich popri sanácii železobetónu uplatnenie aj pri opravách a zhotovení priemyslových podláh, sanácií a opravách zasoleného a vlhkého muriva, v ponuke sú rozpínavé a zálievkové hmoty, koróziivzdorné malty, prostriedky pre ochranu stavebných konštrukcií, materiály na báze syntetických pryskyríc, veľmi významnú súčasť ponúkaného sortimentu v neposlednom rade tvoria hydroizolačné materiály.

Za jeden z kľúčových momentov v desaťročnej histórii firmy treba nepochybne považovať zahájenie spolupráce s kanadskou firmou XYPEX® Chemical Corp., najväčšieho svetového výrobcu hydroizolačných kryštalických materiálov. Licenčný súhlas pre zabudovanie prísad XYPEX ADMIX C-1000 a XYPEX DS-1 do prefabrikovaných zmesí firmy BETOSAN s.r.o., (mimochodom prvý a doposiaľ v celosvetovom meradle jediný licenčný súhlas) umožnilo ponúknuť unikátne hydroizolačné maltové zmesi, ktorých vlastnosti boli okrem iného ocenené na medzinárodnom stavebnom veľtrhu FOR ARCH 97. Úspešná spolupráca vyústila v roku 1999 v rozhodnutie kanadskej firmy XYPEX® Chemical Corp. zahájiť licenčnú výrobu všetkých svojich produktov v Českej republike. Nositeľom licenčného súhlasu sa stala firma HYDROPROOF s.r.o., ktorá v spolupráci s firmou BETOSAN s.r.o. vyrába a distribuje produkty XYPEX® nielen v ČR, ale ako výhradný distribútor aj pre celú strednú a východnú Európu. V súčasnej dobe majú svoje obchodné zastúpenie v dvanástich krajinách.

Komplexné riešenie ochrany spodnej stavby

Spolupráca firiem BETOSAN a HYDROPROOF sa pochopiteľne neobmedzuje iba na oblasť samotnej výroby. Obidve firmy sa predovšetkým snažia spolupracovať v rámci technického a aplikačného servisu. Cieľom takejto spolupráce je zvyčajne snaha poskytnúť našim partnerom optimálne materiálové a technologické riešenia ochrany spodnej stavby proti vode, agresívnym médiám alebo pri eliminácii rádioaktívneho rizika.

Ochrana spodných častí budov voči vode a eliminácie (resp. obmedzenia) prieniku radónu z podložia budov patrí nepochybne medzi problematické etapy nielen pri výstavbe nových objektov, ale aj pri rekonštrukcii objektov súčasných. Logickou snahou investorov aj projektantov je nájsť také riešenie tohto problému, ktoré by bolo úsporné, dlhodobo spoľahlivé a predovšetkým z hľadiska realizácie »jednoduché«. Naposledy menovaný aspekt je významný pre elimináciu chýb a defektov, ktoré sa pri zhotovení izolačných vrstiev objavujú veľmi často, znehodnocujú obvykle izolačné opatrenie ako celok a čo je potrebné zdôrazniť, veľmi komplikovane sa opravujú.

Skúsenosti z väčšiny vyspelých štátov a nakoniec aj skúsenosti tuzemské presvedčivo ukazujú, že nielen z hľadiska vyhotovenia, ale aj z hľadiska ekonomického je bezpečnejšie a úspornejšie riešiť izoláciu proti vode i radónu bariérami nanášanými náterom alebo nástrekom, ktoré sú bezškárové. Zjednodušením technológie je možné docieliť značného skrátenia doby výstavby. Pri tomto postupe sa predovšetkým u novostavieb prejavia významné finančné úspory na výkopových prácach, izolačných primurovkách a pod. Zároveň sa tento postup preukázateľne javí ako bezpečnejší a spoľahlivejší z hľadiska funkčnosti izolačných opatrení a to predovšetkým vďaka skutočnosti, že systém neobsahuje hlavný zdroj porúch - škáry.

Pri rekonštrukciách stávajúcich objektov je väčšinou akékoľvek opatrenie proti prenikaniu vody alebo radónu zhotovené z vonkajšej strany konštrukcie technicky natoľko komplikované, že nezostáva iné ako voliť postup izolácie zvnútra.

Práve takéto riešenie, teda riešenie úsporné, jednoducho realizovateľné a preukázateľne spoľahlivé, ponúka technológia tzv. kryštalickej izolácie od kanadskej firmy XYPEX Chemical Co. spoločne s trvale pružnou izolačnou hmotou tuzemskej firmy BETOSAN s.r.o.

Čo je kryštalická izolácia

Hydroizolácia betónu pomocou tzv. kryštalizácie je založená na schopnosti špeciálnej anorganickej kompozície vytvárať vo vnútri pórovitej štruktúry cementového kameňa vláknité kryštály, ktoré postupne vypĺňajú pórový systém cementového tmelu a následne betón trvale utesnia nielen proti vode, ale i celej rade ďalších kvapalných médií. Pre ilustráciu - priepustnosť betónu charakterizovaná pomocou tzv. Darcyho koeficientu filtrácia klesá pri jednonásobnom nátere hmotou XYPEX Concentrate na k = 10-11 ms-1 (teda až o 3 rady v porovnaní s betónom neošetreným), pri nátere dvojnásobnom potom na hodnoty nižšie ako k = 10-12 ms-1, teda hodnoty porovnateľné s priepustnosťou (resp. nepriepustnosťou) žuly. Opakovane vykonané skúšky preukázali, že betón ošetrený dvojnásobným náterom hmotou XYPEX Concentrate trvalo odoláva pretlaku vodného stĺpca o výške väčšej ako 120 m, bez toho, aby vodu prepustil.

Kryštály potrebujú k svojmu rastu iba vlhkosť a teploty vyššie ako +4 °C. Za týchto podmienok prerastajú až do hĺbok presahujúcich 350 mm. Nesporným kladom je, že kryštály trvalo odolávajú prostrediu o pH od 3 do 12 , pre pH od 2 do 13 potom pri zaťažení občasnom, čo umožňuje chrániť betón pred účinkami pomerne širokého spektra agresívnych látok a roztokov. Ďalšou výhodou je, že kryštalizačné produkty na rozdiel od klasických fóliových izolácií odolávajú celej rade ropných látok, organických rozpúšťadiel a riedidiel a účinne bránia ich prieniku do podložia stavieb a podzemných vôd.

Príprava a aplikácie kryštalizačných hmôt XYPEX je veľmi jednoduchá. Xypex nevyžaduje žiadnu špeciálnu úpravu betónu. Aplikuje sa na čistý betónový povrch strhnutý latou, alebo zatočeným dreveným hladítkom. U základného produktu XYPEX Concentrate, ktorý je, takisto ako všetky kryštalizačné výrobky XYPEX, celkom zdravotne nezávadný, sa jedná o práškový materiál, ktorý sa zmieša v stanovenom pomere s vodou. Vzniknutá kompozícia sa nanáša náterom alebo nástrekom na očistený betónový podklad v celkovej hrúbke cca 1,2 mm. K riadnemu »zreniu« materiálu je potrebné zaistiť iba primeranú vlhkosť prostredia a zabrániť príliš rýchlej strate zámesovej vody. Popri jednoduchej aplikácii je nespornou výhodou, že takto zhotovená izolácia je »nepoškoditeľná«, nie je ju možné ani perforovať ani oslabiť.

Aj keď kryštály XYPEX postupne utesňujú betón v celom priereze, schopnosť brániť prieniku plynov a teda i radónu je na rozdiel od kvapalín do istej miery obmedzená.

Izolácia proti radónu

Tu sa mimoriadne osvedčila kombinácia kryštalizačnej izolácie s následným náterom povrchu ošetreného betónu trvale pružnou polymercementovou hydroizolačnou a protiradónovou stierkou WATERFIN PV, ktorú vyrába a dodáva firma BETOSAN s.r.o.

WATERFIN PV je materiál vyvinutý primárne k povrchovej ochrane betónu proti pôsobeniu agresívnych zložiek prostredia a atmosféry, ako poistná hydroizolácia na betónové podklady, podlahy či omietkové povrchy a ošetrenie povrchov, ktoré majú byť exponované v pitnej vode. Okrem toho sa WATERFIN PV vyznačuje mimoriadnou schopnosťou brániť prieniku radónu. Tieto bariérové vlastnosti sa väčšinou charakterizujú tzv. súčiniteľom difúzie, ktorého hodnota je u materiálu WATERFIN PV nižšia ako 10·10-12 m2/s. Toto zaraďuje stierku WATERFIN PV z hľadiska schopnosti brániť prieniku radónu medzi špičkové materiály s účinnosťou vyššou ako u väčšiny hydroizolačných membrán na báze asfaltu, nízkohustotného polyethylénu a iné.

Popritom aplikácia materiálu WATERFIN PV je technologicky veľmi jednoduchá a nenáročná. Suchá prášková zložka sa zmieša so zložkou tekutou, ktoré sú dodávané výrobcom v optimálnom pomere. Vzniknutá riedka kašovitá hmota sa obvykle nanáša v dvoch alebo troch vrstvách tak, aby výsledná vrstva mala hrúbku približne 1 až 2 mm. K nanášaniu možno použiť podľa povahy a veľkosti ošetrenej plochy štetce, asfaltérske metly, u plôch veľkého rozsahu možno kompozíciu striekať vhodnou air-less aparatúrou.

Výhodou stierky WATERFIN PV je ťažnosť dosahujúca približne 30 %, ktorá umožňuje preklenúť prípadné trhliny v podklade. Stierka je vodotesná a znáša trvale pretlak vyšší ako 40 m vodného stĺpca. Na stierku je možné priamo aplikovať všetky disperzné krycie farebné nátery, keramické či sklenené obklady, poprípade povrch finalizovať omietkou.

Z hľadiska dlhodobej funkčnosti je pochopiteľne významná súdržnosť stierky WATERFIN PV k podkladu ošetrenému kryštalizačným náterom. Skúšky vykonávané na KÚ ČVUT v Prahe preukázali, že po 28 dňoch uloženia skúšobných telies v suchom prostredí je prídržnosť stierky k betónovému podkladu ošetrenému dvojnásobným náterom XYPEX Concentrate vyššia ako 1,2 MPa, teda prídržnosť prekračujúca s rezervou požiadavky na adhéznu pevnosť súvrstvia, na ktoré má byť aplikovaný keramický obklad apod.

Technická podpora, aplikačný servis

Je potrebné zdôrazniť, že hydroizolácia pomocou kryštalizácie, rovnako ako izolácia voči radónu pomocou polymercementovej stierky WATERFIN PV, nie je obmedzená iba na objekty resp. časti objektov realizovaných z betónu. Rovnako dobre sa tieto materiály uplatňujú u stavieb tehlových alebo zo zmiešaného muriva. Prísady XYPEX zabudované do prefabrikovaných suchých hydroizolačných mált firmy BETOSAN sa v uplynulých rokoch jednoznačné osvedčili a nachádzajú široké uplatnenie pri rekonštrukciách alebo opravách starších objektov s poškodenými či chýbajúcimi izolačnými vrstvami.

Aplikácia uvedených materiálov je nenáročná. Pre úspešný výsledok hydroizolačných a protiradónových opatrení je potrebné rešpektovať už vo fáze projektu určité zásady. V tomto ohľade je významné, že výrobcovia oboch hmôt poskytujú rozsiahlu technickú podporu pre správnu aplikáciu materiálov a sú pripravené poskytnúť nielen návrhy typových riešení, ale sa aj podieľať na riešení atypických problémov, ktoré predovšetkým u rekonštrukcií bývajú veľmi časté. Spoľahlivosť, relatívna technologická jednoduchosť a už spomenuté ekonomické aj časové prednosti naznačeného riešenia ochrany spodnej stavby sa stretávajú so stále vzrastajúcim záujmom. O tom svedčí celý rad väčších alebo menších realizácií uskutočnených v posledných rokoch.

Jednou z významných realizácií, kde sa uplatňuje výhodná kombinácia oboch materiálov, je realizácia pavilónu interných oddelení prebiehajúca v rámci I. etapy »Dostavby Fakultnej nemocnice v Hradci Králové«. Celková výmera izolovaných partií je viac ako 10 400 m2, generálnym dodávateľom stavby je GEOSAN GROUP a. s. - závod Kolín, výhradným dodávateľom izolačných prác sa stala špecializovaná firma Ing. Petr Grác.

Veľmi zložité hydrogeologické pomery (vlastná spodná stavba je zakladaná v bezprostrednej blízkosti Labe na zvodnenom piesku cca 2,5 m pod hladinou spodnej vody), prítomnosť agresívnej uhličitanovej vody a stredné radónové riziko vyústili k rozhodnutiu riešiť hydroizolačné opatrenia pomocou polymercementovej membrány z WATERFINU PV nanášanou strojným nástrekom, ktorého primárnym poslaním je ochrana betónu proti agresívnym vodám a ochrana proti prieniku radónu z podložia a z následnej aplikácie kryštalizačných materiálov XYPEX v rôznych modifikáciách. Podlahové konštrukcie sú približne z 30 % riešené strojným zapracovaním hydroizolačného vsypu XYPEX DS-1, zhruba zo 70 % sú podlahové konštrukcie utesnené plošnou aplikáciou XYPEX CONCENTRATE. Posledným menovaným postupom sú realizované aj steny podzemných partií budovaného objektu. Zvláštna pozornosť je pochopiteľne venovaná pracovným škáram a dilatáciám kde sa uplatňujú popri materiálu PATCH'nPLUG aj elastické pružné pásy WATERFIN TP vkladané do hydroizolačnej stierky WATERFIN PV.

Doposiaľ dokončené partie (cca 25 % z celkovej výmery spodnej stavby) ukazujú, že rozhodnutia riešiť hydroizoláciu spodnej stavby pomocou kryštalizácie bolo uvážené a možno predpokladať, že ochrana ostatných častí objektu bude realizovaná rovnako spoľahlivo a účinne ako izolácia už dokončených častí novovybudovaného pavilónu.

Autor: Jan Mandelík, Václav Pumpr
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Zverejnené 6.5. Vyberať dnes nejaký výrobok nie je jednoduchá vec, prejsť si všetky dostupné informácie stojí veľa námahy a času. Pri strešných oknách to platí dvojnásobne. Žijeme v čase, keď marketing udáva smer a reklama ako nástroj potom jednoducho smeruje… ísť na článok

reklama