Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Komplexné riešenie sanácií proti plesniam

Zverejnené: 23. 9. 2008

Veľké množstvo starých stavieb, bytových domov, panelových objektov vykazuje nedostatky v oblasti tepelných izolácií, vlhnutia a tvorby plesní. Kto alebo čo za to môže, a ako je možné problém vyriešiť? Príčiny sú komplexné a jedno patentované riešenie doposiaľ neexistovalo. Trojitý balíček spoločnosti Remmers zaručuje s istotou priestory bez plesní, spokojných nájomníkov a obyvateľov.

Hygiena životného prostredia a Centra spotrebiteľov bijú na poplach: podľa ich prieskumov je každý tretí byt napadnutý plesňami!!! S tým súvisí nárast alergických ochorení na dvojnásobok za každých 10 až 15 rokov. V súčasnej dobe sú v Českej republike údajne asi 3 milióny alergikov, z toho asi 1/3 s alergiou na plesne!

Základné princípy ochrany

Odborníci tvrdia, že za vyšší výskyt plesní v obytných stavbách môžu izolačné opatrenia v obytných objektoch, ktorých používanie sa výrazne zvýšilo od obdobia energetickej krízy na začiatku roku 1970. Izolačné okná sú tak tesné, že už neumožňujú žiadnu výmenu vzduchu. Základnými princípmi sanácie proti plesniam je zvýšenie povrchovej teploty vďaka tepelnej izolácii vo vnútri alebo vonku, regulácia vnútornej kondenzácie a vnútornej klímy v miestnostiach pomocou zlepšenej konštrukcie steny, rovnako ako náter inovačnými farbami na báze nanotechnológie, ktorá zničí zárodky plesní. Pre trvalé odstránenie zaťaženia kondenzačnou vodou na vnútorných stranách obvodových stien ponúka spoločnosť Remmers tri produktové systémy, ktoré skoncujú s rozpadnutím vnútornej omietky, odlepovaním tapiet a náterov, rovnako ako s tvorbou plesní.

Revolučný koncept

Remmers Bioni Nature ručí za kvantový skok vo farebnej technológií. Pretože sa tento systém zakladá na najnovších poznatkoch z nanotechnológie, podarilo sa po prvýkrát vyvinúť vnútorný náter, ktorý vykazuje trvalo vysokú odolnosť proti napadnutiu plesňami a nedochádza pritom k zaťažovaniu vzduchu v miestnosti.

Základnou súčasťou novodobej chemickej technológie sú drobné nanočiastočky striebra obsiahnuté v Remmers Bioni Nature, ktoré zasahujú do dôležitých procesov látkovej výmeny mikroorganizmov a zaisťujú tak ich odumieranie na povrchu náteru. Jednoduchý náter stačí pre trvalé odstránenie plesne.

Remmers Bioni Nature je vnútorný náter na čisto akrylovej báze s atestáciou TÜV, ktorý vyzerá ako normálna nástenná farba. Zabudované účinné látky sú chemicky stabilné pevné čiastočky, ktoré pôsobia trvalo antibakteriálne. Nevytvárajú sa žiadne škodlivé výpary z účinných látok, ako pri použití bežných, fungicídne, resp. biocídne vyvinutých protiplesňových farieb, ktorých účinok po čase zmizne. Remmers Bioni Nature nie je iba riešenie budúcnosti pre problémy v miestnostiach, ktoré sú napadnuté plesňami. Náter je vhodný tiež pre všetky oblasti, v ktorých chceme dosiahnuť zdravého a hygienického prostredia.

Vďaka úspechu v oblasti hygieny, zdravia a životného prostredia bol vnútornému náteru Remmers Bioni Nature udelený certifikát „odporučené pre bývanie z lekárskeho hľadiska” časopisu Medicína v bývaní.

Sanačná doska proti plesniam

Pokiaľ ide o rýchlu rekonštrukciu vnútorných stien v prípade ich poškodenia plesňami a vodou, je nová sanačná doska proti plesniam Remmers Schimmel-Sanierplatte neporaziteľná.

Ľahká, buničitá doska z kremičitanu vápenatého je vhodná pre zlepšenie hodnôt tepelnej izolácie, pre reguláciu vnútornej kondenzácie a priestorovej klímy. Vznikajúci kondenzát sa nasaje ako do pijavého papiera a v odparovacích periódach sa veľkoplošne vracia späť do vzduchu v miestnosti. Tak ostáva povrch trvalo suchý a zabraňuje uloženiu výtrusu plesní. Vďaka vysokej hodnote pH – cca 10,5 (alkalických) – sa okrem toho rast plesne výrazne sťažuje.

  • Výhoda v nákladoch vďaka jednoduchej manipulácii.
  • Zníženie nákladov na kúrenie.
  • Zlepšenie priestorovej klímy.
  • Odstránenie škôd vzniknutých kvôli vlhkosti.
  • Zabránenie opätovného vzniku plesní.

Ľahké dosky sa jednoducho namontujú bez ďalšieho ochranného krytu, nespôsobujú žiadnu statickú záťaž a sú ideálnou voľbou, pokiaľ nie je možná alebo žiaduca vonkajšia izolácia. Zvlhnutie vnútorných stien kondenzačnou vodou poznáme podľa toho, že sa odlupujú tapety a nátery, rozpadá sa vnútorná omietka, a podľa stuchnutého zápachu, rovnako ako podľa tvorby plesní a s tým často spojených zdravotných problémov.

Pokiaľ by popri vzniku kondenzátu boli ešte ďalšie príčiny vlhkosti, je treba, aby ich zistil odborník. Konštrukčné stavebné chyby, ako defektná horizontálna alebo vertikálna izolácia alebo fasády, ktoré nie sú odolné proti nárazovému dažďu, je treba každopádne odstrániť.

Sanačná omietka proti plesniam

Protiplesňový systém sanačných omietok Remmers Schimmel-Sanierputz presviedča variabilnosťou hrúbky vrstvy, predovšetkým pre nerovné podklady, a vysokou alkalitou (pH = 12 až 13) = odolnosťou proti plesniam pre čiastočné použitie v oblasti stien a stropov. Homogénne plochy nemajú žiadne styčné škáry a vďaka celoplošnej omietke nevznikajú plesňové hniezda.

Kľúčovým produktom pre tlmenie vlhkosti je sanačná omietka Remmers Schimmel-Sanierputz proti plesniam, ktorú je možné naniesť v jednej vrstve o hrúbke 20 až 50 mm. Vysoká absorpcia, vysoká nasiakavosť vlhkosti a vysoká difúzna kapacita spôsobuje rýchly odvod vody pri vetraní a zvyšuje povrchovú teplotu.

  • Celková kapacita pórov 80 %.
  • Tepelná izolácia (λ = 0,125 W/m2K).
  • Sorpčná nasiakavosť až 1,8 l na m2 pri hrúbke vrstvy 2 cm.
  • Optimálny odvod vody počas intervalov vetrania.
  • Ochrana a uchovanie hodnôt stávajúcich substancií stavby.
  • Ideálny pre energetickú renováciu a sanáciu starých a nových stavieb, hlavne historických budov a stavebných pamiatok.

Tak sa znižuje zvýšená relatívna vlhkosť vo vzduchových vrstvách blízko povrchu a zabraňuje sa klíčeniu výtrusov vo vlhkých priestoroch nad rosným bodom. Vďaka svojej kapilárnej vodivosti a kapacite pre ukladanie vody dokáže sanačná omietka takým spôsobom odvádzať vodu, že tá už potom nie je k dispozícií pre tvorbu mikroorganizmov. Vďaka všetkým vyššie uvedeným vlastnostiam zamedzuje omietka napadnutiu plesňami.

Autor: Zdeněk Červinka
Foto: Archiv Remmers

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama