Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 17.5.

Kompozitné tkaniny od firmy BETOSAN® pre spevňovanie konštrukcií

Zverejnené: 29. 7. 2009

BETOSAN s. r. o. ako výhradný dovozca pre Českú Republiku ponúka špičkové kompozitné materiály firmy Fyfe Company z USA pre použitie v stavebníctve. Kompozitné tkaniny a špeciálne epoxidové živice systému Tyfo®, amerického výrobcu, sú ľahké a vysoko pevné materiály, určené k zosilneniu betónových, murovaných, oceľových a drevených konštrukčných prvkov.

Betosan s. r. o. ponúka materiály firmy Fyfe, ktorá prevzala technológie používané už viac ako päťdesiat rokov leteckým a zbrojným priemyslom a prispôsobila ich k použitiu v stavebníctve.

Systém Tyfo® sa skladá zo sklených a uhlíkových tkanín, ktoré sú kombinované s vysoko kvalitnou epoxidovou živicou. Tieto materiály sú na konštrukciu aplikované metódou priameho spracovania („wet lay-up"). Ich spojením vznikne kompozit s dokonalou adhéziou k spevňovanému konštrukčnému prvku. Epoxidové živice súčasne dodávajú kompozitu vysokú koróznu odolnosť a trvanlivosť. Materiály systému Tyfo® podliehajú ako prísnemu priebežnému testovaniu kvality výroby, tak testovaniu dlhodobej životnosti v najrôznejších agresívnych prostrediach. Účinnosť tohto systému sa rovnako preukázala počas silných zemetrasení v Los Angeles, El Salvadore, Seattli alebo na ostrove Tchaj-wan.

Jednoduchá práca s kompozitnými tkaninami

Kompozitné tkaniny sa nanášajú na konštrukčné prvky ručne. Vzhľadom k ľahkosti tkanín a celkovo jednoduchej aplikácií nie je potrebná žiadna ťažká technika alebo špeciálne náradie. Po nanesení má epoxidová živica dostatočnú priliehavosť, takže nie je potrebné tkaninu k spevňovanej konštrukcii akokoľvek mechanicky kotviť, čo prispieva k vysokej produktivite práce a minimalizácií vplyvu na okolie konštrukcie.


Obr. 1: Spevňovanie doskových nosných prvkov oblúkového mostu.

Sortiment tkanín

Systém Tyfo® zahŕňa širokú paletu kompozitných tkanín, ktoré ponúkajú projektantom a statikom veľmi široké spektrum výsledných vlastností, podľa potrieb ich projektu. Pracovníci spoločnosti BETOSAN® poskytujú všetku technickú pomoc pri výbere optimálnej materiálovej varianty (tkanina/lepidlo), ktorá najlepšie vyhovie špecifických požiadavkám a konkrétnej aplikácií

Tkaniny a materiály

Sklené tkaniny rady Tyfo® SEH a Tyfo® WEB sú tvorené vysokoakostnými kontinuálnymi prameňmi sklených vlákien, ktoré sa pri aplikácii kombinujú s epoxidovou živicou rady Tyfo®.

Prvým zástupcom sklených tkanín je tkanina Tyfo® SEH-51A, čo je najbežnejšie používaná, relatívne hrubá jednosmerná sklená tkanina. Ďalším zástupcom tejto rady Tyfo® SEH-25A, čo je ľahká jednosmerná sklená tkanina používaná pre ľahké vystuženie. Posledným zástupcom sklených tkanín je tkanina Tyfo® WEB, veľmi ľahká priehľadná dvojsmerná tkanina používaná pre stabilizáciu povrchu konštrukcií, režného muriva a ako estetická povrchová úprava.

Uhlíkové tkaniny rady Tyfo® SCH a pásky rady Tyfo® UC sú tvorené kontinuálnymi uhlíkovými vláknami kombinovanými s epoxidovou živicou rady Tyfo®. Tyfo® SCH-41 je najbežnejšie používaná, relatívne ťažká jednosmerná uhlíková tkanina. Tyfo® SCH-11UP je ľahká jednosmerná uhlíková tkanina a Tyfo® SCH-7UP je veľmi ľahká uhlíková tkanina, ktorá aj napriek svojej ľahkosti má vynikajúce mechanické vlastnosti a má tiež výborný pomer medzi mechanickými vlastnosťami a cenou. Ďalším štandardným výrobkom v sortimente sú uhlíkové pásky (lamely) Tyfo® UC, ktoré majú extrémne vysokú ťahovú pevnosť a modul pružnosti pri hrúbke 1,4 mm a sú dodávané v niekoľkých štandardných šírkach.

Ďalším inovatívnym prvkom sortimentu kompozitných materiálov sú sklené, uhlíkové alebo hybridné (kombinované) vláknité kotvy, ktoré sa používajú pre doplnkové mechanické prikotvenie kompozitných vrstiev ku konštrukcií a tým k vytvoreniu únosnejšieho a trvanlivejšieho spoja. Vláknité kotvy je možné tiež použiť ako externú šmykovú výstuž pre trámy monoliticky naviazané k doske alebo ku spojeniu prefabrikovaných dielov.


Obr. 2: Spevnenie železobetónového stropu hromadnej garáže.

Aplikácia kompozitných tkanín a ich prínosy

Systém kompozitných materiálov Tyfo® dodávaný firmou BETOSAN® je možné využiť k spevneniu najrôznejších konštrukčných prvkov zo železobetónu, ocele, muriva alebo dreva.

Kompozitné tkaniny je možné výborne použiť k spevňovaniu železobetónových stĺpov. Ovinutie kompozitnou tkaninou zaistí nielen zvýšenie osovej únosnosti zvýšením pevnosti betónu takto spevneného stĺpu, ale aj zvýšenie jeho húževnatosti. Ďalšou výhodou je zvýšenie šmykovej a ohybovej únosnosti. Zmeny jednotlivých vlastností je možné moderovať použitím rôznych typov jednosmerných či dvojsmerných tkanín a orientácii ich vlákien vzhľadom k ose stĺpu. Ďalším prínosom ovinutia kompozitnými tkaninami je tiež korózna ochrana stĺpu či iného prvku, pretože epoxidový kompozit zamedzuje prístupu vzduchu, oxidu uhličitého, chloridov a vlhkosti do konštrukcie. Stĺpy všetkých tvarov si môžu prakticky zachovať svoj pôvodný profil, pretože má kompozitné súvrstvie veľmi malú hrúbku (cca 3–5 mm) a môže byť aplikované aj na veľmi malé polomery rohov.

Kompozitné tkaniny a pásky Systému Tyfo® je možné tiež použiť k spevneniu trámových a doskových prvkov vystavených zvýšenému zaťaženiu, alebo spevneniu prvkov s poddimenzovanou či nesprávne vykonanou výstužou. Kompozitné materiály sú modernou alternatívou k tradičným spevňovacím metódam ako sú striekaný betón alebo oceľová výstuž. Vláknité kotvy Tyfo® je možné použiť pre lepšie ukotvenie a trvanlivosť spoja medzi betónom a vláknitou výstužou. V priemyselných prevádzkach je tiež veľmi zaujímavá možnosť aplikácie tkanín aj na prvky čiastočne zakryté prevádzkovými rozvodmi bez potreby ich demontáže.

Veľa betónových stien a murovaných konštrukcii musí v dnešnej dobe niesť vyššie zaťaženie a je potrebné ich preto spevniť. Kompozitné tkaniny sú ideálnym spôsobom pre spevnenie monolitických železobetónových stien, kde môžu ako aj spevniť tak aj preklenúť a stiahnuť trhliny. Pri murive ide o celkové spevnenie a stabilizáciu. Pre ľahké spevnenie, stabilizáciu a preklenutie trhlín v reznom murive je najvhodnejšie použitie priehľadnej dvojsmernej tkaniny Tyfo® WEB, ktorá je poznať na povrchu muriva iba podľa mierneho lesku.

Systém Tyfo® takisto obsahuje niekoľko typov ohňovzdorných nástrekov, ktoré predlžujú výdrž ohňu vystavených spevnených prvkov až na štyri hodiny (podľa ASTM E-119).

Kompozitné tkaniny systému Tyfo® sa rovnako úspešne používajú k spevneniu nádrží či komínov. Toto spevnenie je možné realizovať z oboch čelných strán konštrukcie, podľa prístupu ku konštrukcii a koróznemu pôsobeniu skladovaného média. Ovinutím kompozitnou tkaninou je možné dosiahnuť navrátenie pôvodnej zaťažiteľnosti či účinné stiahnutie trhlín v konštrukcií a zabráneniu priesakov.


Obr. 3: Spevnenie stropnej dosky.

Mimoriadna odolnosť proti korózii a starnutiu

Dôležitou súčasťou použitia kompozitných tkanín s epoxidovými živicami je ich vysoká korózna odolnosť, ktorú po svojej aplikácii prepožičiavajú ovinutým prvkom. Preto nie je výnimočné použitie ľahkých tkanín ku koróznej ochrane veľmi exponovaných prvkov. Tkanina účinne zabraňuje roztvoreniu trhlín, ktoré by sa mohli otvoriť v klasických bariérových náteroch a tým eliminovať akýkoľvek pozitívny vplyv takéhoto náteru. Kompozit s použitím epoxidovej živice je mimoriadne chemicky odolný a neprepúšťa vzduch, oxid uhličitý, chloridy ani vlhkosť.

Spevňovanie tlakových potrubí

Kompozitné tkaniny Tyfo® dodávané firmou BETOSAN® sú tiež ideálne pre spevňovanie tlakových potrubí. Týmto spôsobom je možné spevňovať ako aj potrubia oceľové, tak predpojaté železobetónové, kde je predpínacia výstuž neúčinná. Dôležitým aspektom je možnosť opraviť potrubie za prevádzky z vonku, alebo naopak podzemné potrubie zvnútra bez výkopových prác. Tkaniny je potom možné aplikovať s prístupom iba revíznym otvorom. Vďaka malej hrúbke kompozitného súvrstvia je zmenšenie vnútorného profilu takto opraveného potrubia zanedbateľné. Ako finálnu povrchovou úpravu ponúka systém Tyfo® tiež živicu Tyfo® PWC certifikovanú pre styk s pitnou vodou.

Odolnosť proti výbuchu a tlakovej vlne

Kompozitné tkaniny sú tiež ideálnym materiálom pre spevnenie rôznorodých stavebných prvkov proti následkom výbuchov a ich tlakových vĺn. Tieto výhody sa môžu uplatniť nie len pri objektoch ohrozených výbuchmi, ale hlavne v priemyselných prevádzkach kde môžu pomôcť zmierniť následky havárii. Hlavnou výhodou je veľmi výrazné mechanické spevnenie konštrukcie a zvýšenie jej rázovej húževnatosti aj pri použití kompozitnej vrstvy s celkovou hrúbkou niekoľkých milimetrov. Tiež jednoduchá a rýchla aplikácia tkanín má len minimálny vplyv na prevádzku daného objektu. V priemyselných prevádzkach je veľmi zaujímavá možnosť aplikácie tkanín aj na prvky čiastočne zakryté prevádzkovými rozvodmi bez potreby ich demontáže.

Aplikácia aj pod vodou

Tieto materiály môžu byť aplikované aj vo vodnom prostredí s použitím pod vodou tuhnúcej epoxidovej živice Tyfo® SW. Takto sa dajú spevniť piliere mostov či vodohospodárske stavby, kde by bolo vytvorenie suchého prostredia pre aplikáciu neekonomické alebo úplne technicky nerealizovateľné.

Použitie na drevené konštrukcie

Kompozitné materiály Tyfo® sú rovnako vhodné k spevneniu krovov, drevených stĺpov a najrôznejších ďalších drevených stavebných prvkov ako sú trámy, stĺpy napríklad v historických stavbách. Spevnenie môže eliminovať aj nadmerné priehyby drevených konštrukcií.

Záver

Záverom je možné povedať, že kompozitné materiály systému Tyfo® dodávané firmou BETOSAN® prinášajú následujúce výhody:

  • Výborné mechanické vlastnosti
  • Dlhodobá trvanlivosť
  • Vysoká odolnosť proti korózii
  • Jednoduchá a rýchla aplikácia
  • Dostupná cena
  • Široký sortiment
  • Široké spektrum aplikácii
  • Veľmi nízka hmotnosť
  • Bez ovplyvnenia pôvodného tvaru konštrukcie

Ako už bolo uvedené, BETOSAN® zaisťuje bezplatné technické poradenstvo a aplikačný servis ku všetkým svojim materiálom. Pre bližšie technické a ekonomické informácie kontaktujte našu obchodno – technickú kanceláriu. Informácie o výrobnom programe firmy, distribúcii aj regionálnej dostupnosti materiálov a ďalšie aktuálne informácie nájdete tiež na stránkach firmy BETOSAN s.r.o.

1 Ing. Pavel Dohnálek, technický manažér firmy BETOSAN s.r.o.
Autor: Pavel Dohnálek<sup>1</sup>
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Aktualizované 11.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

reklama