Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 28.4.

Kvalitné odvetrávanie šikmých striech je dnes nevyhnutnosťou

Zverejnené: 24. 2. 2024

Moderné strechy dnes môžu byť stavané z veľmi kvalitných materiálov. Aby však plnili svoju funkciu po desaťročia, je potrebné dodržať tiež odporúčané požiadavky na ich odvetrávanie.

Základom je navrhnúť a realizovať strechy s dostatočným odvetrávaním strešného plášťa. Pre bežné rodinné domy sa používajú menšie turbíny BIB12 (305 mm).

V prvom rade je nevyhnutné navrhnúť a realizovať strechy s dostatočným odvetraním strešného plášťa. Na to je potrebná zodpovedajúca kapacita prisávania vzduchu pod strešnú krytinu. Vetracie otvory sa musia pravidelne čistiť, aby si udržali svoju funkciu. Tiež správne vykonaný odvetrávaný hrebeň alebo dostatočný počet odvetrávacích škridiel je základom dobrej strechy.

Cieľ systému odvetrania spočíva v zaistení trvalého prúdenia vzduchu, aby vznikajúca kondenzácia na spodnom líci strešnej krytiny bola čo najrýchlejšie odvetraná a nedostala sa dlhodobo do drevenej konštrukcie strechy, tj do strešných lát.

Druhým úskalím strechy je odvetranie podkrovného priestoru kvôli správnemu prostrediu pre strešné trámy. Drevený krov vydrží v správnych podmienkach desiatky rokov a drevo si s občasnou vlhkosťou ľahko poradí. Z praxe vieme, že najväčším problémom dnešných striech je nedostatočné odvetranie podstrešného priestoru, tj priestoru pod strešnou (difúznou) fóliou. Strešná paropriepustná fólia slúži ako ochrana drevenej konštrukcie pred nepriaznivými vplyvmi, dažďom a nečistotami. Čiastočne má prepúšťať vodné pary mimo konštrukcie strechy.

Drevený krov vydrží v správnych podmienkach desiatky rokov a drevo si s občasnou vlhkosťou ľahko poradí.
Drevený krov vydrží v správnych podmienkach desiatky rokov a drevo si s občasnou vlhkosťou ľahko poradí.

Najproblematickejšie strechy?

Dnes veľmi obľúbené domy typu bungalov sú najčastejšie postihnuté plesňami na krovoch a spodnej strane difúznej fólie. To je znakom prebytočnej vlhkosti v tomto uzavretom priestore, ktorá preniká netesnosťami z obytných priestorov a zo zabudovanej konštrukčnej vlhkosti stavby. Napriek tomu, že je v obytnej časti na strope vložená parotesná fólia, vlhkosť sa do podstrešného priestoru dostáva. Všeobecne vždy platí, že pokiaľ je strecha priamo nad obývaným priestorom, potrebuje zvláštnu starostlivosť, zvýšený stupeň odvetrania. Ďalej tiež platí, že veľké a priestranné povaly sa s vlhkosťou dokážu vyrovnať oveľa lepšie ako malé uzavreté povaly.

Väčší problém s vlhkosťou v podkrovnom priestore všeobecne nastáva pri domoch, kde je ako debnenie pod strešnou krytinou aplikovaná na krovoch parotesná OSB doska. Vodné pary potom cez ňu nemôžu prirodzene odchádzať z interiéru preč, čo zapríčiní, že dosky a s nimi aj strešný krov potom rád plesnivie. Tu pomôže jedine aktívne odvetranie.

Riziko zavlhnutej tepelnej izolácie

V dnešných stavbách je bohužiaľ veľmi často umiestnená tepelná izolácia v zle odvetrávanom priestore. V dôsledku toho je tu dlhodobo nasávaná vlhkosť a následne sa znižujú tepelno-izolačné vlastnosti. Postupom času znižuje izolácia rapídne svoju účinnosť.

Obľúbené domy typu bungalov sú najčastejšie postihnuté plesňami na krovoch na spodnej strane difúznej fólie.
Obľúbené domy typu bungalov sú najčastejšie postihnuté plesňami na krovoch na spodnej strane difúznej fólie.

Riziko fotovoltika

Fotovoltika je dnes veľmi rozšíreným fenoménom, ktorý dokáže výrazne zmeniť teplotné a vlhkostné pomery v strešnej konštrukcii. Pod fotovoltikou sa všeobecne znižuje možnosť prirodzenej ventilácie, preto sa v podstrešnom priestore často objavujú vlhké mapy na difúznej fólii.

Aké je riešenie?

Aby sa dosiahlo trvalého zníženia vlhkosti v uzavretých podkrovných priestoroch, je potrebné zaistiť dostatočnú výmenu vzduchu. Teda na jednej strane prisávanie vzduchu do podkrovného priestoru a na druhej strane odvod vzduchu. Toto zaistiť súčasne je však často problémom.

Preto sa zdá ako najjednoduchším riešením inštalácia dvoch alebo viacerých ventilačných turbín Lomanco, ktoré priestor trvalo odvetrajú. Turbíny sú na to priamo predurčené. Dokážu trvalo priestory odvetrávať a zaistiť tým výmenu vzduchu spojenú s odvodom prebytočnej vlhkosti a v lete prebytočného tepla. Dve a viac turbín Lomanco si vzájomne napomôžu aj s prisávaním vzduchu do tohto priestoru. Pre bežné rodinné domy sa používajú menšie turbíny BIB12 (305 mm). Pre veľkopriestorové strechy a pre priemyselné objekty sa hodia ventilačné turbíny BIB14 (356 mm).

Najjednoduchším riešením je inštalácia dvoch či viacerých ventilačných turbín Lomanco, ktoré priestor trvalo odvetrávajú.
Najjednoduchším riešením je inštalácia dvoch či viacerých ventilačných turbín Lomanco, ktoré priestor trvalo odvetrávajú.

Návrh a aplikácia turbín LOMANCO

Projektové konzultácie, návrh počtu turbín a ich umiestnenie, vrátane výpisu potrebných prvkov vám rád pripraví technik produktov Lomanco Ing. Radim Otýpka (otypka@klimahaus.cz), ktorý sa návrhom a aplikáciou turbín Lomanco zaoberá už 25 rokov.

Kompletný sortiment turbín s príslušenstvom v podobe strešných límcov, priechodov strechou, predĺžení, ochranných mriežok atď ponúka odborný poradca, firma KLIMAHAUS s.r.o. (eshop.klimahaus.cz).

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Radim Otýpka
Foto: Archív autora
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama