Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Kvalitné okná nie sú všade samozrejmosťou

Zverejnené: 22. 10. 2013

V spoločnosti Stavona však áno. Najväčší východočeský výrobca presných plastových okien z Češkých Libchav sa aj v časoch odbytovej stagnácie spolieha na najvyššiu kvalitu. Zákazník si odtiaľto odnáša iba okná zo špičkových profilov, zasklenia a kovania. Dlhodobo tak získava výbornú funkčnosť a vysokú tepelnú a zvukovú ochranu. V konečnom dôsledku aj oveľa menej starostí a viac peňazí.

Dnešná, pre stavebníctvo náročná doba, je zvláštna tým, že firmy aj ľudia vykladajú, takpovediac, karty. Na jednej strane je vidieť nekoncepčnosť časti byznysu, hlavne veľkého korporátneho, s nejasnými, strnutými až bezradnými vlastníkmi. U iných firiem kríza naopak vyvoláva nápaditosť, odvahu a predvídavosť. Hovorí sa, že zdravé a nápadité firmy krízu nepoznajú, tá ich naopak posilňuje. To je aj prípad firmy rodinného typu Stavona spol. s r.o.

Kvalitné presné české okná

Vedenie Stavony tvrdí, že keď zákazník dostane špičkovú kvalitu, ktorú rýchlo zistí podľa toho, že jeho okná nevyžadujú žiadne opravy a dlhodobo slúžia k plnej spokojnosti, je to tá najlepšia reklama. Väčšinou si dobrú skúsenosť nenechá len pre seba a jeho odporúčania a často aj praktická ukážka u neho v byte majú u nových záujemcov obrovskú váhu.

Nie každý však ide touto cestou. Niektorí výrobcovia okien riešia nízky dopyt použitím tenších profilov triedy B, menej kvalitného kovania z východu a často aj nižšou rozmerovou presnosťou vyrábaných okien, u ktorých nepresnosť 5 mm nie je „žiadna miera”. Ak sa spojí táto nepresnosť a znížená kvalita s nekvalitnou montážou na stavbe, kde ani cm nie je „žiadna miera”, nenechá na seba výsledok dlho čakať. Vznikne problémové až nefunkčné okno.

Firma Stavona naopak používa systémové profily, tzn. vždy profily triedy A s najhrubšou obvodovou stenou 3 mm, z ktorých vyrába rámy a krídla okien s presnosťou 0,5 mm. Používa špičkové kovanie s vysokou mechanickou odolnosťou a povrchovou stálosťou. Presnosť a kvalita nie sú vyhodené peniaze. Len kombinácia presných okien a stabilného kovania zabezpečuje dlhodobú a bezproblémovú funkčnosť okien, hlavne ak je sprevádzaná presnou montážou na stavbe, ktorú Stavona od montážnych firiem tiež dôsledne požaduje. Ide predovšetkým o tieto základné veci, ktoré zákazník získava:

  • presné, funkčné české okná,
  • špičkové kovanie,
  • vysokú tepelnú izoláciu,
  • špičkovú vzduchovú nepriezvučnosť.

Presné zhotovenie okna, jeho presné zabudovanie a kvalitné kovanie nemá vplyv len na životnosť. Úzko súvisí aj s vysokou tepelnou izoláciou a hlavne schopnosťou okna izolovať hluk, čo vyjadruje veličina vzduchová nepriezvučnosť. Len presné a tesné okno dobre izoluje teplo a hluk. Naopak nepresne zabudované a nepresne vyrobené okná s nekvalitným kovaním, ktoré sa skoro opotrebuje, nemôžu nič izolovať.

Bezpečnosť presných okien

Na odbornej úrovni ani v časopisoch sa príliš nespomína, že kvalitné kovanie na presných oknách prispieva k lepšej bezpečnosti okien. Myslí sa tým bezpečnosť pred otvorením, či vypáčením okna z vonku. Kovanie, ktoré sa po zabudovaní nepresného okna musí často nastavovať a ktoré býva nastavené až na samých okrajoch možných rozsahov, aby okno vôbec fungovalo, býva pre zlodejov zvyčajne ľahším orieškom. Na rozdiel od presného okna s kvalitným kovaním s možnosťou použitia bezpečnostných uzatváracích bodov.

Vonkajšie rolety a žalúzie

Aj tento prvok odrádza zlodejov, ktorí predovšetkým hrajú o čas a prekonanie rolety ich môže zdržať natoľko, že od plánu radšej ustúpia.

Hlavným účelom týchto zariadení je však ochrana pred mocným prílivom tepla, ktoré dodáva do obydlia priame slnko s viditeľnou zložkou žiarenia prechádzajúceho zaskleným oknom. To môže dosahovať až 600 W na 1 m2 svetlej okennej plochy pri kolmom dopade slnečných lúčov. Kvalitná vonkajšia roleta či žalúzie – v stave keď sú stiahnuté – túto dodávku tepla znížia zhruba na stotinu.

Stiahnutá predokenná roleta alebo žalúzie dobre fungujú aj v zime, obzvlášť v noci za extrémnych mrazov. Jej účinok sa dá zhruba priblížiť tak, že zvýšia tepelnú izoláciu izolačného dvojskla na úroveň izolačného trojskla a významne vylepšia aj trojsklo.

Táto skutočnosť zníži nielen tepelné straty, ale zvýši aj povrchovú teplotu na skle zo strany interiéru. Tým podstatne oddialime alebo celkom odstránime zimné rosenie okien na vnútornej strane okna.

Ďalšie doplnky okien

Spomenuté vonkajšie rolety a žalúzie sú súčasťou širšej nadstavby okenných doplnkov v spoločnosti Stavona, ktorá obsahuje aj vnútorné žalúzie a slnečné clony, sieťky proti hmyzu a ovládacie prvky.

Záver

Hovorí sa, že kvalitné výrobky si svojich zákazníkov nájdu samy. Nie je možné inak, než súhlasiť a s podobnou skúsenosťou sa po 22 rokoch úspešného pôsobenia na trhu netají ani Stavona spol. s r.o. Ak sa chystáte v najbližších rokoch stavať alebo modernizovať, vyhľadajte si české presné okná Stavona radšej sami. Silný zážitok z kvality za to určite stojí.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama