Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Látkové rolety – nestarnúca elegancia

Zverejnené: 25. 8. 2015

Látkové rolety sú aj dnes bežnou výbavou interiérov, čo vypovedá o tom, že nejde o módnu vlnu, ale prvok, ktorý je pevne a trvalo spätý s ľudskou kultúrou. Súčasťou tejto nadčasovosti je aj komfort ovládania, ktorý dnes využíva čerstvých technických výdobytkov, vrátane konceptu tzv. múdrych domov. Krása, farby, dizajn, funkčnosť, účinnosť a radosť z bývania. To sú látkové rolety Bematech.

Látkové rolety sú vhodné pre každý byt a každé okno. Jedná sa o vysoko funkčný, rokmi preverený, jednoduchý tieniaci prvok, ktorý je pritom veľmi pôsobivý. Veľký výber látok a farieb je vhodný pre všetky štýly bývania. Možnosti, ako využiť látkové rolety sú neobmedzené. Je možné žiadať rolety do strešných okien, rolety na balkón alebo pre zatienenie kolmých plôch. Štandardné textilné rolety sú určené do interiéru, najobľúbenejšie sú textilné rolety v spálni alebo obývacích priestoroch.

Ovládanie látkových roliet

Látkové rolety môžeme ovládať pomocou retiazky, pružinou, kľučkou alebo motoricky. V súčasnosti je novinkou, že zákazník môže ovládať roletu na batériový pohon, týka sa to látkových roliet s hriadeľom, u ktorých je maximálna šírka 2 900 mm a maximálna výška 3 000 mm. Batériový pohon prináša vysoký komfort ovládania bez potreby pripojenia k elektrickej sieti. Súčasťou dodávky sú nabíjacie batérie s vysokou kapacitou a dlhou životnosťou.

Motorizácia sa hodí hlavne u ťažších roliet veľkých rozmerov a takisto ako súčasť systému inteligentného riadenia v dome (tzv. múdry dom). Počas našej neprítomnosti tak môžeme rolety ovládať na diaľku, alebo ich ovláda automat. Dom potom navonok vyzerá, že v ňom niekto je. Múdry systém je možné doplniť aj slnečnou automatikou, ktorá ovláda látkové (aj iné) rolety podľa intenzity oslnenia.

Bematech tiež ponúka združenie roliet, ktoré pomocou združovacieho mechanizmu umožňuje ovládanie až troch roliet jedným pohonom. K vyťahovaniu a sťahovaniu všetkých združených roliet dochádza súčasne. Výhodou je, popri použití jediného pohonu pre viac roliet, tiež minimalizácia potrebnej medzery medzi látkami. V ponuke je aj združenie roliet pod uhlami 0 až 45° a 0 až 90°.

Výber vhodnej látky

Aktuálna kolekcia látok tvorí širokú farebnú škálu predovšetkým jednofarebných materiálov. Vzhľad domova je možné zvýrazniť originálnou potlačou roliet. V kolekcii sú zaradené aj látky, ktoré tlmia nežiaduci hluk z okolia.

Samostatnú skupinu tvoria tzv. screenové látky, ktoré zamedzia prenikaniu slnečných lúčov do interiéru bez straty kontaktu s vonkajším prostredím. Súčasná kolekcia zahŕňa aj nehorľavé látky alebo látky s teflónom určené do vlhkého prostredia.

Možnosť kombinácie jednotlivých komponentov

Interiérové rolety Bematech sa vyrábajú presne na mieru. Zákazník si môže vybrať zo širokej škály konzol, boxov, retiazok alebo spodných líšt. Niektoré prvky sú viac dizajnové, iné sú podstatné pre správnu funkciu výrobkov. Dôležitý je napr. vhodný výber spodnej záťažovej lišty. Uloženie lišty do tunela ponúka jednoduché, ničím nerušené zakončenie látky v spodnej časti okennej rolety. Pohľadové lišty sú väčšinou ťažšie a popri estetickej funkcii zabezpečujú aj dostatočné zaťaženie látky. Častejšie sa nachádzajú u vnútorných roliet veľkých rozmerov. Spodné záťažové lišty sú vyrobené z PVC profilu alebo hliníku. Aj tie je však možné farebne prispôsobiť podľa potrieb a prianí zákazníka.

Autor: Jiří Hejhálek¹)
Foto: Archív Bematech

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama