Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Látkové rolety. Sila nielen v tradícii

Zverejnené: 23. 9. 2016

Látkové interiérové rolety sú stále veľmi obľúbené z mnohých praktických aj estetických dôvodov. Vynikajú jednoduchosťou, spoľahlivosťou a pestrosťou svojho technického alebo farebného prevedenia. Kombinácia obidvoch rolí – funkčného tieniaceho prvku a farebnej dekorácie – umožňuje osobitné a pôsobivé riešenia interiéru aj jeho aktuálne premeny, napr. v súlade s ročným obdobím apod. Tento článok Vám prináša BEMATECH, s.r.o.

Jedná sa o veľmi účelný, rokmi preverený a jednoduchý tieniaci prvok, ktorý sa hodí pre všetky štýly bývania. Možnosti využitia látkových roliet do okien sú takmer neobmedzené. Je možné si zaobstarať aj rolety do strešných okien, rolety na presklené dvere, na balkón alebo na vodorovné plochy.

Štandardné textilné rolety sú určené predovšetkým do interiéru, najčastejšie zákazníci využívajú rolety do spálne, obývacej izby, detskej izby, pracovne apod. Správne navrhnuté a zhotovené rolety naplnia najvyššie očakávania na:

  • funkčnosť,
  • jednoduchosť,
  • dizajn.

Aj u tých najnáročnejších zákazníkov

Látky

Látky môžeme voliť od zatieňujúcich, tj. priesvitných, až po úplne zatemňujúce, ktoré neprepúšťajú svetlo. BEMATECH má v ponuke aj látku so zvukovou pohltivosťou, ktorá cloní aj vonkajší hluk, tzn. zvukové vlnenie vzduchu, ktoré na látku dopadá

Látku volíme po výbere typu rolety. Aktuálna kolekcia látok BEMATECH tvorí širokú farebnú škálu predovšetkým jednofarebných materiálov. Individuálny vzhľad nášho domova potom môžeme zvýrazniť originálnou potlačou roliet.

Za pozornosť stoja takisto priezvučné screenové látky, ktoré zamedzia prenikaniu slnečných lúčov do interiéru bez straty kontaktu s vonkajším prostredím. Pri zatvorenom okne potom výrazne zlepšujú tepelnú izoláciu okna.

Súčasná kolekcia roliet zahŕňa aj nehorľavé látky alebo látky s teflónom, ktoré sú odolné proti zmáčaniu vodou a určené do vlhkého prostredia. Príslušné technické certifikáty sú k dispozícii na požiadanie.

Vhodným výberom látky ovplyvníme mieru zatienenia/zatemnenia celého systému. Výhodou je aj ľahká údržba látky. Drobných mechanických nečistôt sa môžeme zbaviť jemne vlhkou handričkou alebo vysávačom pri použití najnižšieho stupňa satia.

Jednoduchá montáž

Rolety je možné uchytiť pomocou konzol, montážneho profilu a kazety. Aj tieto nevyhnutné prvky sú k dispozíciíi v štandardných farebných prevedeniach alebo je možné využiť možnosti ich lakovania do odtieňov RAL.

Montážny profil výrazne zjednoduší inštaláciu rolety. Montáž potom umožňujú špeciálne klipy, ktoré je možné podľa potreby akokoľvek posúvať. Tento spôsob odporúčame hlavne v prípade mäkkého podkladu alebo pokiaľ sú v mieste inštalácie rozvody elektriny alebo vody.

Po vytiahnutí je celá roleta skrytá vo veľmi malom obale, ktorý je možné umiestniť nad okná, do špaliet alebo priamo na okenný rám.

Inštalácia roliet nie je zložitá. Na to, aby sme mali záruku, že rolety budú správne nastavené a budú bezchybne fungovať, je vhodné využiť služieb odbornej montážnej firmy, ktorá má v tejto oblasti skúsenosti. Na požiadanie vám firma BEMATECH poskytne kontakt na obchodného partnera vo vašom regióne.

Ovládanie látkových roliet

Látkové rolety ovládame retiazkou, pružinou, kľučkou alebo motoricky. Motorizácia je vhodná na zvýšenie komfortu ovládania alebo pre rolety veľkých rozmerov. Zároveň umožní ovládanie v rámci inteligentného systému riadenia v dome.

Ďalšou možnosťou je tzv. združenie roliet. To umožňuje ovládanie až troch roliet jedným pohonom. Jednotlivé rolety sú navzájom prepojené združovacím mechanizmom a tak k ich vyťahovaniu a sťahovaniu dochádza súčasne. Výhodou je, okrem iného, minimalizácia potrebnej medzery medzi látkami, čo môže byť dôležitý úžitkový a dizajnový prvok. BEMATECH ponúka aj združenie roliet pod uhlami 0–45 ° a 0–90 °.

Možnosti kombinácie komponentov

Všetky interiérové rolety sa vyrábajú presne na mieru podľa požiadaviek zákazníka. Záujemca si vyberá zo širokej škály konzol, boxov, retiazok alebo spodných líšt. Kompletná ponuka je k dispozícii na požiadanie.

Niektoré prvky majú hlavne pohľadovú funkciu, iné rozhodujú o správnej funkcii výrobku. Dôležitý je napr. vhodný výber spodnej záťažovej lišty. Uloženie lišty do tzv. tunelu ponúka jednoduché, ničím nerušené zakončenie látky v spodnej časti okennej rolety. Pohľadové lišty sú vo väčšine prípadoch ťažšie a popri dizajnovej funkcii zabezpečujú aj dostatočné zaťaženie látky. Sú častejšie využívané u vnútorných roliet veľkých rozmerov. Spodné záťažové lišty sú vyrobené z PVC alebo Al profilu. A samozrejme je možné ich farebne prispôsobiť podľa prianí zákazníka.

Moderné látkové rolety je možné tiež doplniť bočnými vodiacimi lankami. S prihliadnutím k veľkosti roliet a spôsobu ovládania sa prevažne používajú lanká v hrúbkach 1 mm alebo 4 mm.

Na záver...

www.bematech.cz, kde popri elegantnom grafickom podaní nájdu takmer vyčerpávajúce všeobecné aj detailné informácie ohľadne roliet a inej vnútornej tieniacej techniky.

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama