Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Chytrá izolácia® – rekonštrukcia bez kompromisov

Zverejnené: 2. 12. 2014

Zateplenie kanadskou izolačnou penou s otvorenou bunkovou štruktúrou Icynene, u nás známou ako Chytrá izolácia, patrí k najmodernejším technológiám súčasného zatepľovania. Poskytuje ochranu pred prúdiacim studeným vzduchom a tiež, vďaka svojej štruktúre, umožňuje odvod vzdušnej vlhkosti z interiéru von – dom dýcha.

Máte nový dom, poďte ho rekonštruovať! Myslíte, že predchádzajúca výzva je celkom nezmyselná a protirečísi si? Opak je však pravdou. Stále častejšie sa na náš tím Chytrá izolácia obracajú majitelia nových či zánovných rodinných domov s tým, že napríklad ich malá dcéra spí v podkrovnej izbe, kde je jej zima, keď za oknami riadi snehová víchrica, v rohu je pleseň, preto stále pridávajú na výkone svojich plynových kotlov a problém nemizne.

Väčšina ľudí si potom myslí, že majú nedostatočne naddimenzované kúrenie, ale vyúčtovanie na konci roku ich vždy presvedčí, že tomu tak nie je. V lete potom sťahujú túto dcéru do obývacej izby v prízemí, pretože sa nedá v dôsledku vysokých teplôt spať a chladiť svoju milovanú dcéru klimatizáciou nepovažujú za dobrý nápad, pretože ako sami vedia, ako trpia v lete angínami z klimatizácie použitej vo svojich automobiloch.

Nefunkčné zateplenie

Problém je celkom inde. Nekvalitne zhotovené zateplenie bežnými materiálmi, porušené a nefunkčné parozábrany, uhniezdenie nechceného návštevníka v podobe kuny a ďalšie. Klasické, dnes by sa dalo nazvať historické, zatepľovacie systémy pomocou rôznych vát sú veľmi náchylné na množstvo vody vo svojej štruktúre a výrazne strácajú izolačnú schopnosť, preto sa všetky konštrukcie vybavujú takzvanou parozábranou. Jedná sa o fóliu brániacu vniknutiu vodnej pary, ktorá je prirodzene obsiahnutá v objektoch, napríklad z ľudskej produkcie vydýchavania ústami a snaží sa dostať z objektu von. Utesnenie tejto parozábrany, dokonalé prelepenie spojov, všetkých prestupov strechy a ďalších je v podmienkach stavby takmer nemožné a vodné pary tak prenikajú do izolantu, kde ho znehodnocujú.

Pôvodné nefunkčné zateplenie podkrovia
Pôvodné nefunkčné zateplenie podkrovia

Izolačná pena Icynene®

Tieto izolanty sa im nedokážu brániť, oproti tomu moderná Chytrá izolácia Icynene je naopak difúzne otvorená a nepotrebuje používanie parozábrany, znehodnotené vodné pary prechádzajú bez akýchkoľvek problémov postupne, bez toho aby znížili izolačnú schopnosť materiálu.

Máme teda najlepší izolant, ktorý nepodlieha chybovosti montáže a dokonale izoluje.

Ale ako izolant použiť, keď mám nový dom, zariadený s krásnym nábytkom. Predstava, že by som mal tento nový nábytok celý odsťahovať z podkrovia preč, demontovať všetky podhľady vytvorené zo sadrokartónu, osvetlenie a elektro. Hrôza! Každý sa asi niekedy sťahoval a niečo opravoval, dokáže si preto predstaviť túto situáciu. Ako zabezpečím dom proti prachu z demolácie ako ma to obmedzí v bývaní, pôjdem medzitým bývať do hotelu, k rodičom a ako dlho to bude trvať? Väčšina ľudí na základe týchto otázok, akúkoľvek snahu o nápravu radšej vzdajú, pokiaľ však nepoznajú Chytrá izolácia®.

Nástrek izolačnej peny Icynene
Nástrek izolačnej peny Icynene

Zateplenie strešného plášťa

Chytrá izolácia má riešenie, pri ktorom vám nemusia hrôzou vstávať vlasy na hlave, premietať si stále dokola v hlave popísané otázky pri bezsenných nociach. Riešením je výmena izolantu z vonkajšej strany. Vďaka tímu spolupracujúcich partnerov z oblasti pokrývačov či tesárov a tímu Chytrej izolácie® je to hračka. Behom pár hodín sa rozoberie krytina, odstráni sa nefunkčná izolácia a naaplikuje sa Chytrá izolace, ktorá dokonale obklopí každý detail. Ako podklad pre aplikáciu slúži nefunkčná parozábrana väčšinou umiestnená medzi sadrokartónovými doskami a roštom nesúca dosky a nie je možné ju teda vymeniť. My ju však ani nehodláme meniť. Funkčnosť tejto parozábrany totiž nepotrebujeme a jej stav nás nijako netrápi. Po aplikácii sa potom všetko zakryje späť krytinou. Poistnú hydroizoláciu, ktorá sa dáva pod strešnú krytinu, nie je tiež potrebné dávať, pokiaľ sa jedná o strechy s bežným sklonom, pretože aj keby došlo k prieniku vody poškodenou krytinou, táto voda je schopná stiecť po povrchu Chytrej izolácii, ktorá ju neprijme do svojej štruktúry.

Nielen vodná para škodí bežnej izolácii, ale aj kuny a ďalšie hlodavce, ktorí si v nej radi tvoria teplé hniezdočká. Chytrá izolácia neprijíma rôzne pachy, a to ani pachy zvierat a preto si tu nestavajú hniezda, pretože sa v nej necítia dobre a nemôžu si ju nájsť podľa čuchu.

A je hotovo! Bez obmedzenia prevádzky domácnosti a bez akýchkoľvek kompromisov. Dcéra bude znovu spinkať v teple a zdravom prostredí, aj keď za oknami bude vystrájať zimné počasie.

Na záver tohto článku len premýšľam nad zvoleným názvom článku, či je celkom správny. Keď vymieňame izolant, ktorý dominoval v 20. storočí (teda z histórie) za izolant dominujúci v 21. storočí, asi sa nejedná o rekonštrukciu, ale o modernizáciu. Modernizujme teda svoje NOVÉ domy včas!

Autor: Ing. Lukáš Kovařík
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama