Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Nestarnúci brizolit – preverené časom

Zverejnené: 12. 4. 2017

Až sa budete rozhodovať, akú omietku zvoliť na Váš dom, určite správnou voľbou bude práve brizolit. Brizolit je tradičná omietka používaná už niekoľko desaťročí a záujem o ňu opäť narastá, nielen vzhľadom k jej zaujímavému ľahko jagavému povrchu, ale predovšetkým kvôli jej takmer "nesmrteľnosti", bez rias a machu vydrží dlhé desaťročia.

Brizolit je tvrdá jednovrstvová vápennocementová omietka často nazývaná ako minerálna škrabaná omietka. Vďaka svojim vlastnostiam a štruktúre je určený najmä na fasády budov. Je vhodný na rekonštruované objekty a rovnako tak i na novostavby. Svojej najväčšej sláve sa brizolit tešil v 70. a 80. rokoch minulého storočia, kedy sa hojne používal ako vonkajšia omietka na fasády rodinných i bytových domov a ďalších budov. Ak sa na tieto omietky pozrieme dnes, je vidieť, že sú stále v dobrej kondícii aj po toľkých rokoch. Preto sa o tomto type omietky dá naozaj povedať, že je preverená časom.

V súčasnej dobe brizolit opäť prichádza do módy a registrujeme zvýšený záujem zo strany zákazníkov. Aj preto spoločnosť Krkonošské vápenky Kunčice, a. s. prichádza s ponukou jednak zvoliť si štandardný farebný odtieň, ale aj s možnosťou doladiť farebnosť brizolitu podľa priania zákazníka.

Novinkou je tiež možnosť použiť brizolit ako finálnu vrstvu zatepľovacieho systému KVK MINERAL THERM (KVK Brizolit pre ETICS). Najmä tu sa ukazuje ako veľmi dobrá voľba, pretože vďaka svojmu vysokému pH, prirodzenou, prírodnou cestou odoláva biologickému napadnutiu (riasy, plesne, machy); na rozdiel od pastovitých omietok, ktoré najčastejšie tvoria finálnu vrstvu zatepľovacích systémov. Aj po 30 rokoch sú omietky stále bez rias a machov.

Medzi najväčšie výhody brizolitu patrí vysoká pevnosť čiže mechanická odolnosť, ktorú si omietka zachováva po dlhú dobu. História potvrdila, akú dlhú životnosť majú brizolitové omietky. V súčasnej dobe sa môžeme na fasádach niektorých budov stretnúť s Brizolitom pochádzajúcim už z tridsiatych rokov minulého storočia, ktorý stále plní svoj účel. Právom teda býva brizolitová omietka označovaná ako generačná. Medzi ďalšie výhody patrí vysoká priedušnosť a atraktívny tradičný vzhľad fasády.

Brizolit je dodávaný vo vreciach ako hotová, priemyselne vyrobená zmes obsahujúca piesok, vápenný hydrát a cement, prípadne sľudu a pigment. Vhodným podkladom pre vykonanie finálnej brizolitovej vrstvy sú jadrové omietky KVK, ktoré zabezpečia pevný a rovný podklad.

Následná aplikácia brizolitu je pomerne jednoduchá. Omietka sa nanáša ručne alebo strojovo pomocou omietacieho zariadenia v hrúbke cca 15 mm. Potom sa ľahko zrovná hladidlom. Na druhý deň sa omietka oškrabe oceľovým hrebeňom, čím sa vytvorí finálna štruktúra. Po zaschnutí sa omietka očistí mäkkou kefkou a nová brizolitová fasáda je na dlhú dobu pripravená chrániť a zdobiť Váš dom.

Hlavné výhody:

  • Pevnosť + mechanická odolnosť
  • Vysoké Ph - ochrana proti biologickému napadnutiu
  • Stálosť, preverená trvanlivosť (zdokumentovaná)
  • Jednoduchá aplikácia
  • Znížená tvorba trhlín
  • Vysoká priedušnosť
  • Tradícia a atraktívny vzhľad
  • Použitie na zatepľovacie systémy
  • Lacné riešenie finálnej úpravy fasády
  • Nehorľavosť

Spoločnosť Krkonošské vápenky Kunčice

Spoločnosť Krkonošské vápenky Kunčice, a.s. je tradičným českým výrobcom stavebných hmôt a materiálov, ktorý nadväzuje na dlhoročnú tradíciu podkrkonošskej ťažby vápencov a výrobkov z nich. Okrem tradičného brizolitu vám KVK, a.s. môže tiež ponúknuť aj ďalšie šľachtené omietky, napr. KVK Brizolit pre ETICS, aj v rôznych farebných odtieňoch. Z nášho bohatého sortimentu výrobkov si môže zákazník vybrať stavebné materiály pre hrubú stavbu, dokončovacie stavebné práce, zatepľovacie systémy, liate anhydritové podlahy alebo výrobky stavebnej chémie. Bohaté skúsenosti má KVK, a.s. tiež ako výrobca materiálu pre renováciu a obnovu pamiatok.

Viac informácií nájdete na www.kvkslovakia.sk.

Čítajte tiež:

Aké lepidlo použiť na stavbe?
Podlahové potery.

Autor: Krkonošské vápenky Kunčice, a. s.
Foto: Krkonošské vápenky Kunčice
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama