Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Nové stavby je normálne nezatepľovať

Zverejnené: 12. 6. 2017

Nové tehlové stavby je normálne stavať bez dodatočnej vrstvy tepelnej izolácie. Tá ich zdržuje, predražuje výstavbu a navyše skracuje životnosť domu. Lepšie výsledky sa dosahujú pri použití tehál, ktoré už z výroby obsahujú tepelnú izoláciu v ich dutinovej štruktúre. To hovorí HELUZ svojim partnerom – stavebníkom, stavebným firmám, developérom, projektantom a architektom.

Normálne je nezatepľovať” bola tiež kľúčová správa, ktorú HELUZ oznámil novinárom, pozvaným do Wellness penziónu Medličky neľaleko Jihlavy. Majiteľ penziónu, pán Mert, nechal Wellness centrum postaviť z tehál HELUZ FAMILY 2in1, do ktorých dutín je integrovaná tepelná izolácia z penového polystyrénu. „Chcel som to najlepšie, čo bolo vtedy na trhu,” povedal pán Mert a doplnil: „Z tehál pre mňa bola jednotka Family 2v1. Teraz s odstupom času môžem povedať, že voľba bola správna a som nadšený ich tepelnými vlastnosťami.

Wellness penzión Medličky
Wellness penzión Medličky

Dom, ktorý šetrí energiu a peniaze

V tab. 1 e šesť typov brúsených tehál z produkcie HELUZ, z ktorých môžeme bez dodatočného zateplenia postaviť dom a to vrátane pasívneho. Spomenutý penzión je síce obmurovaný pasívnymi stenami, ale ako celok pasívny nie je. Jeho majiteľ však vie a stačí mu, že hlavná kúpeľová časť penziónu je vďaka kvalitným obvodovým stenám dobre tepelne izolovaná, čo šetrí energiu a náklady.

O tom, či je dom pasívny, rozhodujú vo finále aj ďalšie veci: okná, vzduchotesnosť domu, spôsob vetrania, orientácia domu ku svetovým stranám atď. Nie vždy sa pasívny dom vyplatí. Obzvlášť keď pán Mert hľadal nielen dom s najnižšou potrebou tepla na vykurovanie, ale aj dom, ktorý bude vyhľadávaný hosťami a vyplatí sa aj po započítaní výdajov na jeho výstavbu. Tak, ako to aj požaduje EÚ vo svojich smerniciach.

Názov tehly Šírka [mm] Hodnota U [W/(m²K)] Komentár
HELUZ FAMILY 50 2in1 brúsená 500 0,11 Hodnota pre PD na lepšej, než odporúčanej úrovni
HELUZ FAMILY 50 brúsená 500 0,14 Hodnota pre PD na odporúčanej úrovni
HELUZ FAMILY 44 2in1 brúsená 440 0,13 Hodnota pre pasívny dom na odporúčanej úrovni
HELUZ FAMILY 38 2in1 brúsená 380 0,15 Hodnota pre pasívny dom na odporúčanej úrovni
HELUZ STI 49 brúsená 440 0,18 Hodnota pre pasívny dom na najhoršej odporúčanej úrovni
HELUZ FAMILY 44 broušená 440 0,17 Hodnota pre pasívny dom na odporúčanej úrovni
Tab. 1: Šestica tehál HELUZ určených pre obvodové murovanie, ktoré vyhovujú odporúčanej hodnote pre pasívny dom v rozmedzí U = 0,18 W/(m²K) až U = 0,12 W/(m²K). Hodnoty súčiniteľa prestupu tepla U sú po započítaní odporúčaných omietok. Zdroj: ČSN 73 0540-2:2011 Tepelná ochrana budov – Časť 2: Požiadavky.

Tab. 1 tiež uvádza kľúčovú vlastnosť uvedených tehál HELUZ a síce súčiniteľ prestupu tepla U ve W/(m²K). Čím je súčiniteľ U menší, tým stena z týchto tehál lepšie izoluje.

Napríklad brúsená tehla HELUZ FAMILY 50 2in1, z níž lze postavit obvodové zdivo domu o síle 500 mm, izoluje rovnako, ako 357 mm hrubá doska z fasádneho penového polystyrénu. Doska ale nemá žiadnu únosnosť, takže by sme k nej museli ešte stavať nosný múr z betónu alebo tehly. Otázka, na ktorú si čitateľ odpovie sám, potom znie, prečo by sme to robili a čo by nám to prinieslo?

Porovnanie tehál FAMILY 2in1 a FAMILY

Zaujímavé je tiež porovnanie, akou veľkou vrstvou tepelnej izolácie musíme „zateplit” tehlový blok bez výplne dutín, aby sme docielili rovnakého izolačného účinku, ako má ten istý blok s izolačnou výplňou dutín:

  • Murivo z blokov HELUZ FAMILY 50 2in1 so súčiniteľom U = 0,11 W/(m²K) izoluje rovnako, ako murivo z blokov HELUZ FAMILY 50 bez výplne, ale s vrstvou dodatočnej izolácie z EPS v hrúbke 78 mm.

  • Podobne murivo z blokov HELUZ FAMILY 44 2in1 dáva rovnakú tepelnú izoláciu, ako murivo z blokov HELUZ FAMILY 44, ktoré doplníme tepelnou izoláciou z EPS hrúbky 72 mm.

A opäť je tu otázka, čo sa oplatí viac. Je to viacvrstvový postup, ktorý popri vyššej prácnosti a vyšších dopravných nákladoch má navyše kratšiu životnosť a vyššie riziko prípadných chýb a poškodení? Alebo nákup tehlových blokov s izoláciou integrovanou v dutinách a jednovrstvová výstavba muriva? Tá navyše šetrí priestor, o ktorý je vo výsledku – pri rovnakom objeme stavby – zväčšený interiér.

Dvadsaťjeden radových domov, ktoré sú súčasťou golfového areálu Sand Martin Holes v Mladej Boleslavi-Michaloviciach. Jednovrstvové murivo aj bez zateplenia spĺňa požiadavky na pasívny dom (foto archív HELUZ)
Dvadsaťjeden radových domov, ktoré sú súčasťou golfového areálu Sand Martin Holes v Mladej Boleslavi-Michaloviciach. Jednovrstvové murivo aj bez zateplenia spĺňa požiadavky na pasívny dom (foto archív HELUZ)

Tepelná izolácia a akumulácia tepla

Moderná tehlová stavba ideálne kombinuje dve vzájomne sa dopĺňajúce tepelno-technické veličiny, teda tepelnú izoláciu a tepelnú akumuláciu. Tie sa dopĺňajú tým, že prvá teplo izoluje, aby nemohlo unikať von, zatiaľ, čo druhá pôsobí ako zásobáreň, čiže akumulátor tepla. Obidve potom spoločne realizujú v dome dôležitú hodnotu, ktorá sa nazýva stála teplota.

Táto hodnota je v našich podmienkach (ak nenastane chladnejšia klimatická perióda) dôležitejšia v lete než v zime a to hlavne v domoch bez letného chladenia (klimatizácie). Dom s ťažkými tehlovými stenami, ktoré akumulujú teplo a tehlobetónovými stropmi dokáže pri správnom návrhu okien a strechy preklenúť dlhšie tropické obdobia bez výrazného prehrievania interiéru.

Vzduchotesnosť

Keď sa tehliari hlásili o vstup do klubu pasívnych domov, ktorého priekopníkom bola fóliová drevostavba, stretli sa najskôr s nepochopením a výsmechom. Myslelo sa, že dierované tehly celkom prepadnú napr. v teste vzduchotesnosti stavby. Prvý test ale rýchlo ukázal, že moderná tehlová stavba tento test aj bez fólií plní oveľa lepšie a asi aj dlhšie než bolo predtým zvykom. Príkladom je vzorový pasívny dom z tehál HELUZ FAMILY 50 2in1 na českobudejovickom výstavisku: Jeho vzduchotesnosť bola nameraná na úrovni 0,2 h–1, čo je oveľa lepšie, ako pri väčšine drevostavieb.

O spoločnosti HELUZ

HELUZ je oveľa viac, než bežná firma. Výrobe tehál sa venuje už od roku 1876, kedy Ján Řehoř v Dolnom Bukovsku postavil prvú žiarovú pec a vypálil prvé tehly. Rodinnú tradíciu prerušili komunisti, ktorí v roku 1950 tehelňu zoštátnili. O viac ako štyridsať rokov neskôr ju ale potomkovia zakladateľov získali späť a vedenie zverili svojmu zaťovi Vladimírovi Heluzovi. Nasledoval búrlivý rozvoj, pribudli závody v Hevlíne a Libochoviciach. Držať sa na špičke medzi nadnárodnými firmami vyžaduje viac, ako len najmodernejšie vybavenie a rozširovanie výroby. Chce to výborný tím, ktorý žije svojou prácou. Jednoducho rodinu, hovorí o sebe HELUZ.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Helena Hejhálková

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama