Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Okná Stavona pre kúpele, hotely či reštaurácie

Zverejnené: 23. 12. 2013

Kvalitné okná pre niekoho znamenajú hlavne vysokú tepelnú izoláciu a malý súčiniteľ prestupu tepla Uw. Pri pozornejšom pohľade si uvedomíme, že od okien čakáme takisto vysokú ochranu proti hluku zvonku alebo odolnosť proti vyššej vlhkosti, ktorá často pôsobí v kombinácii s agresívnymi soľami a výparmi z kuchynských, kúpeľových, nemocničných a podobných prevádzok. Odpoveďou sú okná Stavona.

Okná od tejto spoločnosti sú stabilné, pevné, tuhé a hlavne veľmi presné. Vyspelá výrobná technológia zabezpečuje špičkovú rozmerovú presnosť okien, ktoré opúšťajú továrenskú linku. Tuhosť okien garantuje veľmi kvalitné, presné a opakovateľné strojné zváranie okenných profilov na linke Stavony a potom tiež skutočnosť, že použité profily VEKA sú vyrábané len v najvyššej kvalitatívnej triede s hrúbkou stien profilu 3 mm. Inými slovami, VEKA sa nikdy nepustila a nepúšťa do výroby profilov s tenšími stenami. Na rozdiel od niektorých iných výrobcov, ktorí „vyvinuli” stenčené plastové profily pre chudobnejšie východné trhy a docielili len toho, že sú dnes, z úsporných dôvodov, zamiešavané aj tam, kde by nemali byť.

Výborná zvuková ochrana

Ochrana pred hlukom úzko súvisí so stabilitou, tuhosťou a rozmerovou presnosťou okien. Okno je ukážkovou konštrukciou, ktorou preniká zvuk mechanizmom, ktorému sa hovorí vzduchová priezvučnosť. Zvuk preniká predovšetkým funkčnou škárou medzi rámom a krídlom. Čiastočne aj nesprávne prevedenou pripojovacou škárou medzi rámom okna a ostením.

Rozmerové nepravidelnosti niektorých plastových okenných rámov a krídiel, ktoré robia až niekoľko milimetrov, môžu výrazne zhoršiť tesnosť okien a následne ich tepelno izolačnú schopnosť. Pravdepodobne najviac sa podpíšu na zhoršení hodnoty vzduchovej nepriezvučnosti, alebo inak povedané akustického útlmu.

Okná Stavona bežne docieľujú, vďaka špičkovej výrobnej technológii, rozmerové odchýlky do 0,1 mm oproti návrhu. Táto vysoká presnosť nezávisí na obsluhe stroja. To zaručuje vysokú tesnosť okien a následne ich výborné hodnoty vzduchovej nepriezvučnosti. Na stavbe je potom potrebné venovať tiež pozornosť vzduchovej nepriezvučnosti pripojovacej škáry.

Dnešný štandard Stavony je okno s izolačným dvojsklom a hodnotou súčiniteľa prestupu tepla celým oknom Uw = 1,2 W/(m2K). Najlepšia produktová rada Stavona Centro 3S potom dosahuje Uw = 0,72 W/(m2K) pri použití izolačného trojskla s Ug = 0,5W/(m2K). ká je akustika týchto okien?

Nasledujúci text ukazuje výsledky laboratórnych meraní váženej laboratórnej vzduchovej nepriezvučnosti Rw, ktorú si nechala Stavona vypracovať u akreditovanej skúšobne pre okná s izolačnými dvojsklami a trojskami.

Merania v skúšobni

Bolo meraných 6 rôznych vzoriek okien s izolačným dvojsklom s hodnotami Rw = {34 dB, 37 dB, 38 dB, 39 dB, 42 dB, 44 dB}, ich priemerná hodnota bola Ø Rw = 39 ± 3,6 dB.

Tiež bolo zmeraných 6 rôznych okien izolačnými trojsklami. Namerané hodnoty Rw = {36 dB, 40 dB, 41 dB, 42 dB, 44 dB, 46 dB} dávajú priemernú hodnotu laboratórnej vzduchovej nepriezvučnosti Ø Rw = 41,5 ± 3,4 dB.

Jedná sa o veľmi dobré hodnoty, ktoré ale môže pohoršiť nekvalitná montáž na stavbe.

Odolnosť proti soľnej vzdušnej vlhkosti

Odolnosť okien v interiéroch kúpeľov, krytých bazénov v kuchyniach, kúpeľniach, telocvičniach, posilňovniach a pod. je zaujímavou témou. Vlhkosť vzduchu zriedkakedy dosahuje plného nasýtenia, teda 100% relatívnej vlhkosti. Vzdušná vlhkosť, ktorá niekedy prechádza v hmlu, sa zráža na chladných oknách. Kvapky hmly môžu obsahovať rôzne soli, jemná soľ môže byť unášaná aj vzduchom. Kombinácia voda, soľ, chlór (v bazénoch) a prípadné iné látky vytvárajú viac či menej chemicky agresívny roztok. A ten môže naleptávať povrch okenných a dverových kovaní, ktoré sú potom náchylné ku korózii. Plast je voči tomuto pôsobeniu odolnejší než drevo alebo hliník.

Kovanie MACO TRICOAT – nový vzorec proti korózii

Doposiaľ neexistovalo kovanie s takých povrchom, ktorý by odolával popísaným zvýšeným zaťaženiam, tzn. pôsobeniu slanej hmly a vody. Soľou sa tu myslí akákoľvek prírodná soľ, prítomná v minerálnych prameňoch alebo v moriach. O aké soli sa jedná pozná každý po preštudovaní etikety na zakúpenej minerálnej vode, kde býva dlhý zoznam katiónov a aniónov solí.

Inovatívna až objavná povrchová úprava na kovaní MACO ponúka dlhodobé až trvalé riešenie tam, kde vzduch s vodnou parou obsahuje veľké množstvo solí, ale aj tam, kde je kovanie vystavované zvýšeným chemickým zaťaženiam. Spoločnosť Stavona v súčasnosti používa toto riešenie ako súčasť odolných okien.

Pri skúškach so soľnou hmlou v soľnej komore bolo dosiahnuté najvyšších hodnôt odolnosti podľa DIN 50021-SS. Okrem toho MACO TRICOAT ponúka vysokú odolnosť proti pôsobeniu kyselín a zásad. Ochranná vrstva spodného rohového ložiska a horného ložiska nožníc je navyše vytvorená metódou práškového povlaku. Povrch s jemnou štruktúrou je extrémne odolný proti korózii, poškriabaniu, vode a špine,” píše sa v technickej správe MACO.

Tá ďalej menuje možnosti použitia v prímorských oblastiach (soli), v mliekarniach a sýrarniach (kyselina mliečna), v krytých bazénoch (chlór), v stajniach a chlievoch (amoniak) atď.

Dizajn pre náročných

V posledných rokoch je kladený stále väčší dôraz na dobrý dizajn a pekný vzhľad. Aby okno dobre a sympaticky dotváralo vzhľad príbytku, musí tomu zodpovedať tiež jeho kovanie.

Kovanie okien Stavona má pozdĺžne drážkovanie zjemňujúce jeho pohľadovú plochu a pôsobí tak veľmi elegantným štíhlym dojmom. Zaoblené hrany uzatváracích prvkov a polohovacej poistky dodávajú dielom mäkké kontúry. Hrany kovania majú po skracovaní, vďaka zakrytiu, upravený vzhľad.

Pánty, teda viditeľné diely kovaní, sú prekryté farebnými krytkami. Vďaka ich mnohofarebnej škále je možné bez problémov zabezpečiť požadované farebné zladenie okna.

Dlhá životnosť a jednoduchá manipulácia

Špičkovú kvalitu a funkčnosť požaduje každý záujemca o nové okná. Stavona už mnoho rokov montuje do svojich okien otváravo-sklopnú prevodovku s poistkou proti chybnej manipulácii (súčasné otvorenie a vyklopenie krídla). Táto polohovacia poistka, teraz znovu vylepšená, má základnú funkciu v zabránení chybnej manipulácie s okenným krídlom. Ďalšou jej dôležitou úlohou je zabezpečenie správnej funkcie tým, že pridvihne aj ťažké krídla a tým je možné okno jednoducho zatvoriť. Dôsledkom je dlhšia životnosť okien, vyšší komfort obsluhy a jednoduchšie nastavovanie okien.

Moderné terasové a balkónové dvere si je možné ťažko predstaviť bez dvernej západky, ktorá zabezpečí dvere proti samovoľnému otváraniu, napr. vetrom. Výhodou inovovanej dvernej západky je, že sa s dverami veľmi ľahko manipuluje a zvyšuje sa tým užívateľský komfort. Západka tiež zaistí, že pri sklápaní nie je chod balkónových dverí sprevádzaný charakteristickým „cvakaním”. Rovnako ako pri oknách je možné aj na balkónové dvere namontovať automatickú poistku. Tá zabráni chybnej manipulácii s kľučkou, takže sa nikdy nemôže stať, že by sa krídlo dverí mohlo súčasne vyklopiť aj otvoriť.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama