Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Oplatí sa zvyšovať tepelný odpor muriva

Zverejnené: 22. 9. 2008

Rodinný rozpočet stále viac zaťažujú rastúce ceny energií. Túto skutočnosť odráža zvýšený záujem širokej verejnosti o problematiku znižovania energetickej náročnosti budov a hľadania možných variant úspor nákladov na kúrenie.

Požiadavka na úsporné a kvalitné bývanie je hlavným faktorom pri výbere murovacieho materiálu. V súčasnosti sa preto mnohí stavebníci snažia ušetriť náklady na vykurovanie navyšovaním izolačných vlastností stien.

Rodinný dom Neptun z POROTHERMU 44 P+D

„Majitelia rodinných domov často preceňujú podiel vonkajšieho muriva na tepelných stratách,” hovorí Ing. Petr Veleba zo spoločnosti Wienerberger. O únikoch tepla si možno urobiť predstavu veľmi jednoducho. „Uvažujme s prízemným, samostatne stojacím typovým domom NEPTUN z programu POROTHERM DŮM, vykurovaným zemným plynom,” upresňuje Veleba. Stavba domu bola realizovaná z tehiel POROTHERM 44 P+D a doplnená obyčajnou omietkou. Na časti vonkajšieho muriva sú použité obkladové pásky TERCA.

„V prípade typového domu NEPTUN máme k dispozícii tieto údaje,” vypočítava Veleba. „Obvodové murivo s celkovou plochou 97 m2, okná aj dvere 16 m2, podlahová plocha meria 100 m2, v dome je pevný strop s prevetrávanou strechou, celkový objem vzduchu v miestnostiach činí 361 m3. U všetkých častí domu zistíme ich súčiniteľ prechodu tepla,” približuje Veleba. „Z hodnôt, ktoré sa nám podarilo získať, je jasné, že stavba už v základnom prevedení plne zodpovedá požiadavkám na tepelnú ochranu budov a s rezervou spĺňa všetky požadované parametre.”

Kadiaľ uteká teplo

Informáciu, ktorú sa podarilo vďaka výpočtom zistiť, je podiel tepelných strát, ktoré pripadajú na jednotlivé časti typového domu NEPTUN. Stenami, o ktorých sa stavebníci často domnievajú, že majú najväčší vplyv, sa však stratí len asi 25 % tepla. Vetraním však prídeme o 33 %. Samotnými oknami a dverami unikne 19 % tepla, podlahou 12 % a 10 % tepla uniká strechou.

„Na základe všetkých údajov sme mohli spracovať energetický štítok budovy, ktorý je podobný tomu, aký známe z elektrospotrebičov,” dodáva Ing. Petr Veleba. „NEPTUN už v uvedenom základnom vyhotovení patrí do kategórie B, je teda hodnotený ako energeticky úsporný.”

Čo je efektívne?

Pri štandardnej podobe (murivo PORO-THERM 44 P+D, malta POROTHERM TM a obyčajná omietka) dosahuje v prípade domu NEPTUN hodnotu súčiniteľu prechodu tepla U = 0,317 W/(m2·K). „To zodpovedá hodnote tepelného odporu muriva R = 3,00 m2·K/W,” dopĺňa Petr Veleba. „Pri týchto hodnotách zaplatíme ročne, pri cenách plynu k 1. novembru 2007, za vykurovanie približne 17 042 Kč.”

Vzhľadom na neustále rastúce ceny energií sa však mnohí stavebníci snažia získať ďalšie úspory. Najpoužívanejšou metódou v praxi je ďalšie navyšovanie tepelného odporu muriva, a to pridaním dodatočnej tepelnej izolácie.

„Tento krok je opodstatnený u starších domov,” potvrdzuje Veleba. „V prípade novej výstavby z moderných tehlových blokov POROTHERM sú však samotné hodnoty tepelného odporu muriva také dobré, že ich doplnením o izoláciu vzniknú len minimálne úspory ročných nákladov na vykurovanie. Pokiaľ sa napríklad použije tepelná izolácia o hrúbke 4 cm, tepelný odpor muriva R vzrastie na 4,00 m2·K/W a ročné náklady na vykurovanie objektu budú predstavovať 16 058 Kč (úspora 984 Kč/rok). V prípade R = 6,00 m2·K/W (pri použití izolácie hrúbky 12 cm) zaplatíme 15 075 Kč (úspora 1 967 Kč/rok).” Ako Ing. Veleba dodáva, aby sme objektívne zistili skutočný ekonomický prínos prípadného zateplenia, musíme úspory v nákladoch na vykurovanie porovnať s obstarávacou cenou a životnosťou zateplovacieho systému uvádzanú jeho výrobcami.

Vliv R stěny na náklady na vytápění
Vliv R stěny na náklady na vytápění

Ako na úspory

„Záujemcom, ktorí by radi dosiahli vyššieho tepelného odporu vonkajšieho muriva, odporúčam výstavbu z tehiel POROTHERM Si, tzv. superizolačných,” radí Veleba. „Okrem toho sa oplatí zamerať sa tiež na zlepšenie tepelnoizolačných schopností okien, napríklad použitím predokenných roliet do systémových prekladov POROTHERM RONO.”

Ako je z uvedených údajov zrejmé, moderné tehlové bloky POROTHERM umožňujú svojimi parametrami stavať domy, ktoré ponúkajú príjemný život s minimom nákladov na energie. Vonkajšie murivo z POROTHERMU je preto už zbytočné dodatočne zateplovať.

Viac informácií na www.porotherm.cz.

Autor: Kolektiv autorov Wienerberger
Foto: Archiv Wienerberger

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama