Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Osobná skúsenosť s lokálnou vetracou jednotkou KORAVENT 100

Zverejnené: 12. 4. 2016

Použitie vetracej jednotky je jeden zo spôsobov ako do miestnosti priviesť čerstvý vzduch. Koľko je potrebné zainvestovať, ako funguje a prečo som sa rozhodol práve pre tento spôsob, vám vysvetlím v tomto článku.

V článku se dozvíte:

Prečo vetrať

Ako malý som mal možnosť bývať v radovom dome v pokojnej časti mesta Hradec Králové, vďaka čomu som často trávil čas vonku na čerstvom vzduchu a v prípade, že som bol doma, otvoril som okno a vetral.

Už od malička som bol zvyknutý na čerstvý vzduch. Teraz však viem, že sa dá zvyknúť aj na vzduch vydýchaný. Ukazuje to hlavne pohľad na viac ako 90 % zatvorených okien prakticky v akomkoľvek bytovom dome. Dlhodobo pobývať v týchto miestnostiach sa však neodporúča.

Otvorené okná a pravidelné vetranie sú dnes skôr výnimkou
Otvorené okná a pravidelné vetranie sú dnes skôr výnimkou

Dôvodom je vydychovaný vzduch, ktorý obsahuje približne 100× viac oxidu uhličitého CO2 (40 000 ppmv), než vzduch vonkajší (400 ppmv). Dlhší pobyt v nevetranej miestnosti preto vedie k rýchlemu nárastu CO2, priduseniu a dlhodobo aj k chronickým zdravotným problémom.

Podľa ASHRAE (American Society of Heating, Refridgerating and Air) sa odporúča pobyt v miestnostiach s hladinou CO2 do 700 ppmv. V nasledujúcom výpočte je možné zistiť, za aký dlhý čas tejto hranice dosiahneme (http://www.stavebnictvi3000.cz/vypocty/6-vetrani-v-byte-a-dome/?do=calcForm-submit). V mojom prípade bol prírastok CO2 v 1 m3 542 ppmv/hod. Pri 8hodinovom spánku by som tak teoreticky mohol dosiahnuť hranice viac než 4500 ppmv.

Čo to znamená? Problém, ktorý je možné vyčítať z nasledujúcej stupnice:

  • do 1000 ppmv je zdravotne akceptovateľná koncentrácia CO2. Odporúča sa pobývať v prostredí do 700 ppmv, pri vyššom CO2 bývajú sťažnosti na pocit ťažkosti alebo je cítiť štipľavý zápach,
  • od 1 000 ppmv sa začína dostavovať celková ospalosť,
  • od 2 500 ppmv vznikajú trvalé zdravotné problémy,
  • nad 5 000 ppmv (prípustný expozičný limit, PEL) predpisuje ASHRAE časovo obmedzený pobyt (< 8 hod.), ktorý sa kráti s rastúcou koncentráciou CO2
  • nad 25 000 ppmv (najvyššia prípustná koncentrácia, NPK) hrozí smrť udusením.

Základná poučka by teda mohla znieť: vetrať, vetrať, vetrať. Ale to by bolo moc jednoduché. Prípad, ktorý som počítal, sa totiž nevzťahoval k izbe, kde som vyrastal, ale k spálni bytového domu v centre mesta. Jeho obstaranie malo veľa výhod, ale zároveň aj veľkú nevýhodu. S otvoreným oknom som si do miestnosti pustil okrem čerstvého vzduchu aj značný hluk, ktorý bol nepríjemný hlavne v noci.

Zdravotné účinky hluku

Ako dokáže hluk ovplyvniť naše zdravie sa môžete dočítať na stránkach štátneho zdravotného ústavu. [1] Dozviete sa napríklad, že sa hluk preukázateľne prejavuje zmenami fyziologických reakcií počas spánku, ako sú zmeny tepovej frekvencie, známky prebudenia na EEG (spiaci si toto prebudenie často následne neuvedomuje), zmeny v trvaní štádií spánku, zvýšená pohyblivosť v spánku, ťažké zaspávanie, prebudenie v noci alebo príliš skoro ráno a skrátenie spánkového času.

Ďalšími následkami môžu byť zmeny v hladinách stresových hormónov, kardiovaskulárne ochorenia (hypertenzia a infarkt myokardu), depresie (u žien) a iné psychické poruchy, skrátenie očakávanej dĺžky života a zvýšený výskyt pracovných úrazov. V rovine psychologicko-sociálnej je potom popisovaná ospalosť a únava, mrzutosť a zvýšená denná dráždivosť či znížená výkonnosť. Prahová hodnota (hodnota, od ktorej sa daný účinok môže začínať vyskytovať u populácie s normálnou citlivosťou) pre subjektívne vnímanú poruchu spánku je uvedená v publikácií GPG EEA ako hlukový ukazovateľ pre noc Ln 42 dB.

Pokoj alebo čerstvý vzduch?

V istom zmysle slova som bol zahnaný do rohu a každý večer som riešil otázku či otvoriť okno alebo nie. Vedel som, že v dnešnej dobe existujú aj ďalšie riešenia ako priviesť čerstvý vzduch do miestnosti. Snáď všetky sú popísané aj v našom článku Spôsoby vetrania bytov a rodinných domov (http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/zpusoby-vetrani-bytu-a-rodinnych-domu/). Na mne teda bolo iba vybrať tú najvhodnejšiu možnosť.

Prečo som si vybral vetraciu jednotku KORAVENT 100?

V prvej rade som si spísal veci, ktoré od riešenia očakávam. Za dobrú cenu som chcel hlavne priviesť čerstvý vzduch a zabrániť hluku. Ďalšou požiadavkou bolo nerušiť susedov. Nepotreboval som nutne vzduch predohrievať či mať možnosť prednastaviť si teplotu a vlhkosť. S otvorením okna, na ktoré som bol z mladosti zvyknutý, som nemohol počítať. Na stránkach http://www.stavebnictvi3000.cz/vypocty/6-vetrani-v-byte-a-dome/ som si vypočítal, že pokiaľ budú v miestnosti dve osoby a budú ju využívať prevažne na odpočinok či spanie, budú potrebovať vymeniť približne 90 m3 vzduchu za hodinu. Začal som teda hľadať a najlepšou odpoveďou pre mňa bola jednotka KORAVENT 100.

Technické údaje
Výška467 mm
Šírka270 mm
Hĺbka132 mm
Hlukový útlm (DIN EN 20140-10)Dn,e,w = 50 dB
Vzduchový výkon s ventilátoromStupeň 1Stupeň 6Stupeň Max
cca 30 m3/h cca 60 m3/h180 m3/h
Vzduchový výkon s ventilátorom cca 30 m3/h cca 60 m3/h180 m3/h
Hlučnosť (DIN EN ISO 3741)17 dB (A)24 dB (A)41 dB (A)
Príkon2 W5 W30 W
Elektrické pripojenie230 V ~ / 0,15 A
Trieda filtraG3 / F5 / aktívne uhlie
Farba plastu jednotkybiela

Z vyššie uvedeného ma zaujali predovšetkým nasledujúce veci: pomerne malé rozmery, veľký hlukový útlm, veľký vzduchový výkon (schopnosť priviesť do miestnosti až 180 m3 vzduchu za hodinu), veľmi malá hlučnosť (iba 24 dB pri výkone 60 m3/hod)a 3 voliteľné filtre: hrubý prachový filter, filter s aktívnym uhlím, jemný peľový filter. Takisto bola pre mňa zaujímavá aj cena jednotky 10 823 Kč vrátene DPH. V prípade, že by niekto chcel jednotku bezdrôtovo pripojiť so senzorom kvality vzduchu SENSOBOX wave, je možné si obstarať KORAVENT 100 W za cenu 13 104 Kč vrátane DPH. Ja som si ale vybral základnú verziu za 10 823 Kč. Záruka je podobne ako pri iných zariadeniach v trvaní 2 rokov.

Súčasť balenia

V balení na mňa čakala vlastná vetracia jednotka, hrubý prachový filter, rúrka z PVC (priemer 80 mm, dĺžka 500 mm, krycia mriežka – farba biela, kotviaci materiál (hmoždinky, vruty), montážna šablóna, montážny návod a návod k použitiu.

Súčasti v balení
Súčasti v balení

Inštalácia

Podobne ako je to u iných jednotiek, sľuboval aj KORAVENT 100 pomerne jednoduchú inštaláciu, ktorá začínala vybúraním otvoru do obvodového múru. Oproti iným jednotkám tu bola však veľká výhoda. Otvor bol kruhového tvaru v priemere len 82 mm. Zastavil som sa teda do požičovne náradia, kde som obsluhe spomenul svoje požiadavky. Následne som nadiktoval aj niekoľko ďalších parametrov. Hrúbka múru je 50 cm a skladá sa z tehly a cca 15 centimetrovej izolácie. Na základe týchto informácií som obdržal patričný nástroj, zaplatil vratnú kauciu 10 000 Kč a odobral sa domov pustiť sa do práce.

S patričným nástrojom, ktorý sme si vypožičali v požičovni náradia, bol hotový otvor v múre počas 10-tich minút. Vratná kaucia 10 000 Kč, požičovné 500 Kč za 1/2 dne.
S patričným nástrojom, ktorý sme si vypožičali v požičovni náradia, bol hotový otvor v múre počas 10-tich minút. Vratná kaucia 10 000 Kč, požičovné 500 Kč za 1/2 dne.

Všetko išlo rýchlo a otvor do múru bol hotový za 10 minút. Nástroj som teda skoro vrátil, dostal späť svoju kauciu a zaplatil 500 Kč za požičanie na 1/2 dňa.

Otvor v múre priemeru 100 mm bol hotový za 10 minút.
Otvor v múre priemeru 100 mm bol hotový za 10 minút.

Do otvoru som následne vložil PVC rúrku a priestor okolo nej vypenil montážnou penou. V ďalšom kroku som vďaka montážnej šablóne ľahko vyznačil otvory pre hmoždinky a múrom priviedol elektrinu (KORAVENT 100 má síce pomerne dlhú šnúru, ktorú by som mohol nechať z jednotky visieť a zapojiť priamo do predlžovačky na podlahe, ale asi by som s týmto riešením nepochodil u partnerky).

Po vložení PVC do otvoru sa priestor okolo nej vypenil montážnou penou.
Po vložení PVC do otvoru sa priestor okolo nej vypenil montážnou penou.

Zabudovávanie nového vypínača, vysekávanie drážok do omietky, inštalácia novej šnúry a následné omietanie a finálna úprava zabrala približne 2–3 hodiny. Celková inštalácia netrvala viac než 4 hodiny.

Asi najprácnejšou časťou bolo zabudovanie nového vypínača, vysekávanie drážok do omietky a inštalácia novej šnúry.
Asi najprácnejšou časťou bolo zabudovanie nového vypínača, vysekávanie drážok do omietky a inštalácia novej šnúry.

Čo možno na internete nenájdete, ale stojí za to vedieť

1) KORAVENT 100 je vetracia jednotka, ktorá do miestnosti privádza čerstvý vzduch, ale neodvádza ten vydýchaný. Funguje teda na princípe pretlaku, kedy si vydýchaný vzduch hľadá cesty kadiaľ von (cez otvorené dvere či medzerami pod zatvorenými dverami do vedľajších miestností a následne do ventilátora v kúpeľni či digestore v kuchyni).

2) Vďaka princípu fungovania tejto jednotky je v miestnosti cítiť, že sa vzduch ľahko pohybuje. Ešte viac to tak dodáva pocit čerstvosti vzduchu. Verím, že tento fakt sa ocení najviac v letných mesiacoch, kedy je hlavne pred búrkou vzduch vonku nehybný a do miestnosti sa dostáva ťažko.

3) Podobne ako rekuperačná jednotka nasáva KORAVENT 100 čerstvý vzduch z blízkeho okolia domu. V prípade, že by bol prívod čerstvého vzduchu na južnej strane domu a fasáda tmavá, mohlo by to byť v lete nepríjemné. Vzduch v okolí tejto fasády býva v parných letných mesiacoch horúci a domov si ho rozhodne púšťať nechceme.

4) Možno sa to nezdá, ale KORAVENT 100 má „iba” stupňov výkonnosti. Oproti iným zariadeniam je to síce dvojnásobný počet, ale z technických údajov sa ich dá očakávať viac. Stupeň 6 s výkonom 60 m3/hod je totiž druhý najvyšší a potom nasleduje už len výkon 180 m3/hod a hlučnosť 41 dB. Čo sa mňa týka, tak by som uvítal aj niečo medzi tým. Na druhú stranu stačí spomenúť, že pri meraní hladiny oxidu uhličitého výkon 60 m3/hod stačil (merané pre 2 osoby v miestnosti s obsahom 50 m3 vzduchu).

Osadenie KORAVENTu 100 bolo vďaka použitiu montážnej šablóny veľmi jednoduché.
Osadenie KORAVENTu 100 bolo vďaka použitiu montážnej šablóny veľmi jednoduché.

Osobné skúsenosti s prevádzkou jednotky

Po nainštalovaní sa mi potvrdili veci, kvôli ktorým som si jednotku vybral. KORAVENT 100 má vysoký výkon, veľký hlukový útlm a nie je hlučný. Hlavne do stupňa 6 s výkonom 60 m3/ho nie je prakticky počuť, ani keď zaspávate.

Hlučnosť v miestnosti sa tak výrazne znížila. Prechádzajúce auto či náhodný okoloidúci v dobrej nálade kedysi dokázali zdvihnúť hladinu hluku aj na 70 db. Teraz nepresiahnu 45 db.

Hladina CO2 v miestnosti potom pri prevádzkovaní na stupeň 6 dosahuje maximálnych hodnôt okolo 700 ppmv (do 1000 ppmv je zdravotne akceptovateľná koncentrácia CO2. Odporúča sa pobývať v prostredí do 700 ppmv).

Finálna úprava a vzhľad jednotky KORAVENT 100.
Finálna úprava a vzhľad jednotky KORAVENT 100.

Tým najdôležitejším pre mňa však je, že sa tieto fakty prejavili prakticky od prvého dňa na kvalite spánku a zníženej dobe potrebnej k odpočinku.

Pohľad zvonku.
Pohľad zvonku.

Literatúra:

[1] http://www.szu.cz/tema/zivotni-prostredi/zdravotni-ucinky-hluku

Autor: Jan Hejhálek
Foto: Jan Hejhálek

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama