Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Pergoly a markízy Brustor

Zverejnené: 28. 6. 2017

Pergoly a markízy sú ľahké stavby alebo konštrukcie, ktoré sa používajú k vonkajšiemu zatieneniu v rôznych vyhotoveniach a na rôzne účely. Asi neprekvapí, že podobne ako interiérová tieniaca technika sú aj vonkajšie markízy a pergoly silnou stránkou českej firmy Bematech. A to predovšetkým tým, že dokážu nájsť odpoveď aj na veľmi individuálne požiadavky.

Na vonkajšiu tieniacu techniku, v porovnaní s vnútorným tienením, sú všeobecne kladené vyššie požiadavky. Markízy nad oknami, vstupnými dvermi či inde ukotvené k obvodovej stene, kde tvoria zatienené miesto k posedeniu, alebo pergoly, ktoré čiastočne alebo úplne stoja na zemi, sú totiž vystavené vetru, daždi, horúčave aj mrazu, pálčivému, ultrafialovému žiareniu apod. A pre ich návrh a zhotovenie platia oveľa presnejšie merítka.

Ľudia obdivujú na vonkajších pergolách väčšinou ich krásu a využívajú ich ako útočisko pred horúcimi a oslňujúcimi slnečnými lúčmi.

Markíza a pergola ako súčasť tepelnej ochrany

V južných krajinách, ku ktorým máme v lete a teplotne blízko, slúžia niekedy tieto tieniace konštrukcie aj ako prostriedok k udržaniu nízkej letnej interiérovej teploty. Tieň pod markízou skrátka nedovolí, aby priame slnko ohrialo okno alebo fasádu na vysokú teplotu (býva to niekedy 50 °C aj viac), odkiaľ je teplo transportované do budovy.

Pomerne presne sa dá spočítať, že vonkajší povrch rodinného domu „inkasuje” za jasného letného dňa dávku slnečnej energie 2 až 3 MWh. V cenách elektriny je to dávka za cca 14 tis. Kč (cca 532 eur). Je teda logické, že hľadáme riešenie, ktoré tento obrovský dopad obmedzí. Popri architektúre, tzn. tvare domu a jeho natočení voči dráhe slnka na oblohe, to je aj zatienenie okien a fasády markízou či pergolou.

Pergola

Je to ľahká okrasná stavba na záhrade alebo v parku. Pergola je vhodným architektonickým doplnkom k ďalším podobným stavbám akými sú záhradné altánky či otvorené verandy apod.

Bematech vyrába a predáva typizované pergoly, ktoré je možné umiestniť kdekoľvek v blízkosti budovy. Tieto prístrešky spolu s markízami a žalúziami vytvárajú pevnú a pritom priehľadnú ochranu zo strán. V podstate sa jedná o stabilnú alebo pohyblivú tieniacu techniku používanú aj nad oknami.

Pergoly Brustor

Miesto určené na stretnutie s priateľmi a relaxáciu je rovnako dôležité ako útulný interiér a bezpečie domova. Pergoly a čas v nich strávený je súhrnne označovaný pojmom Outdoor Living. Dôraz u tohto výrobku je kladený hlavne na funkčnosť, dizajn a komfort užívania.

Pergoly sú určené nielen ako samostatne stojaci prvok do záhrady, ale tiež k zatieneniu terasy vášho bytu. Súčasne môžu byť využívané na komerčné priestory. Pergoly sú vyrábané v niekoľkých variantoch, ktoré sa navzájom líšia spôsobom prevedenia strešnej časti pergoly alebo možnosťou a spôsobom inštalácie doplnkových prvkov (napr. bočných screenových roliet). Všetky pergoly sú vyrábané presne na mieru.

Spôsoby montáže pergolí

Inštalácia je možná ako samostatne stojaci prvok alebo fixáciou na stenu domu. V prípade prekročenia maximálnych rozmerov pre zvolený systém, ponúka firma Bematech ich združenie. Montáž pergoly je pomerne náročná a vyžaduje predchádzajúce skúsenosti z praxe. Pokiaľ sa teda rozhodneme pre pergolu, je ideálne využiť služieb odbornej montážnej firmy. Firma Bematech na požiadanie rada poskytne kontakt na svojho spoľahlivého obchodného partnera v regióne zákazníka.

Základné prvky systému

Kostru tvorí vždy hliníková konštrukcia, ktorá je doplnená podľa konkrétneho typu rôznymi variantmi strešného zatienenia. Na výber máme hneď z niekoľkých spôsobov zatienenia strechy. Najčastejšie sú pre zabezpečenie ochrany proti slnku a dažďu využívané hliníkové lamely s automaticky nastaviteľným otáčaním o 150°. Prienik slnečných lúčov regulujeme ich náklonom. Strešné lamely ponúkame v šírkach 160 a 210 mm.

Ďalšou možnosťou je zatienenie strechy pomocou baldachýnu. Pri tejto možnosti je možné celú látku zhrnúť na jednu stranu strechy. To nám umožní naplno si užívať slnečných lúčov bez akýchkoľvek obmedzení. Je možné si vybrať zo širokej kolekcie materiálov. Ponúkame vám veľmi kvalitné, stálofarebné látky.

Markízy Brustor

Keď hľadáme vhodný spôsob zatienenia terasy, zimnej záhrady, balkónových dverí či výkladu a to bez akýchkoľvek obmedzení priestoru ich využívania, potom sa môžeme takisto rozhliadnuť v ponuke firmy Bematech. Môžeme vyberať zo širokej ponuky markíz a systémov na zatienenie šikmých aj horizontálnych plôch.

Na základe dlhoročných skúseností, sledovania moderných trendov a nepretržitého technologického vývoja tvoria súčasnú kolekciu markíz systémové riešenia, ktoré pôsobia elegantne, dopĺňajú vzhľad objektu a súčasne sú stabilné a pevné aj pri ďalších variantoch výsuvu. Všetky markízy sú vyrábané presne na mieru.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama