Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 1.5.

Pojednanie o svetlovodoch, alebo nie je svetlovod ako svetlovod

Zverejnené: 9. 5. 2012

Český a slovenský trh je v poslednej dobe nezvyčajne atakovaný novými produktami zo zahraničia. A bohužiaľ, nie každý produkt je dostatočne kvalitný, aby uspel v porovnaní s českými produktami. To isté platí aj v oblasti ponuky tubusových svetlovodov.

Preto by sme tu radi predali zopár základných informácií, pomocou ktorých by ste sa mohli riadiť pri výbere tubusového svetlovodu.

Najskôr si však položme otázku, čo sú to vlastne tubusové svetlovody? Je to jednoduchšie, než to vyzerá. Nejedná sa, ako si často pri svetlovodoch ľudia myslia, o špeciálne optické svetelné káble, ale o jednoduchý a v istom zmysle nenáročný stavebný prvok, ktorý je funkčne príbuzný murovaným svetlíkom, ktorý nám pomáha presvetliť tie miestnosti v dome, kde nie je dostatok svetla, alebo nie je svetlo žiadne.

Aká je funkcia svetlovodu?

Funkcia je veľmi jednoduchá. Špeciálne potrubie, ktoré umiestnite na strechu a zakryjete kopulou, bude schopné prenášať ako slnečné lúče, tak aj svetlo potrubím až do miestnosti, kam toto potrubie vyvediete. Svetelné lúče sa prenášajú potrubím veľmi jednoducho, pretože potrubie má špeciálny zrkadlový povrch, ktorý v súčasnosti dokáže odrážať až 98 % svetelných lúčov. Tu však pozor, pretože niektorí dodávatelia zámerne zamieňajú parameter odrazivosti povrchu s parametrom zloženia povrchu. Povrch totiž u kvalitných plechov dosahuje čistoty striebra 99,8 % a veľa tzv. vynaliezavých dodávateľov tento parameter udáva ako odrazivosť materiálu. Sú to celkom odlišné parametre, preto je dobré si na to dávať pozor. Môže to potom vyzerať, že niekto má kvalitnejší tubus než ten druhý, čo však nemusí byť už pravda.

Z čoho se svetlovod skladá?

Tubusový svetlovod je vlastne jednoduchý montážny set, ktorý obsahuje tri základné časti. Strešný diel, tj. strešnú základňu a strešnú kopulu, ďalej strešnú funkčnú časť, tj. najdôležitejší prvok, tubus s reflexným odrazivým povrchom. Posledný, tiež dôležitý diel, je už v miestnosti a je to stropný difúzer. Tento stropný kryt má zásadný vplyv na konečné rozloženie slnečných lúčov.

Počul som, že strešná kopula musí byť vypuklá, aby mala lepšiu účinnosť, je to pravda?”, to je častá otázka záujemcov o svetlovody.

Samozrejme je to pravda, ale len tak z polovice. Všeobecne, pokiaľ je na streche diel, ktorý je vypuklý, tak vytvára lepší uhol dopadu svetelného lúča, a tým pádom mu lepšie umožní priestup do potrubia. Avšak za touto pravdou sa schovávajú aj výrobcovia rôznych prvkov, ktorí sa chcú dizajnovo odlíšiť od ostatných a vytvárajú tvarované kopule s rôznymi oblúčikmi, výrezmi, vypuklinami a podobne. Tu je už dôležité nenechať sa zmiasť, pretože tieto vzhľadovo krásne prvky nezaisťujú už tak dokonalý prestup priamych lúčov, pretože pri vhodnom uhle dopadnutých lúčov už naopak v prestupe bránia. Preto je dobré sa riadiť základnou logickou úvahou, že pokiaľ je kopula číra a je cez ňu vidieť, tak je to najideálnejšie z hľadiska prestupu svetla. Vždy si spomeňme na reflektory u automobilov, veď dnes u každého moderného auta nájdete tzv. číru optiku a dôvod čistého prestupu svetelných lúčov je jasný.

Takže strešný prvok v tvaru plochého skla je nevhodný, alebo menej účinný?”, je ďalšia, často kladená otázka.

Nie je to možné tak jednoducho povedať. Pravdou však je, že pokiaľ budete mať na streche namiesto vypuklej kopule ploché sklo, tak takisto nespravíte chybu. Každá má svoje výhody aj nevýhody, záleží potom na konkrétnej situácii. U plochého skla už hrá svoju rolu umiestnenie na streche voči svetovým stranám. Rozhodne by sme však neodporúčali ploché sklo umiestniť na severnú stranu strechy. Tam by dopadalo menej slnečných lúčov a to by svetlovod znevýhodnilo.

Všeobecne je najlepšie svetlovod smerovať na južnú stranu strechy. Výhodou je celkom číra plocha, takže lúče môžu do systému vstupovať hladko a bezo strát. Inštalácia na východ, alebo na západ nemá až tak zásadný vplyv, takže tu je vhodné sa riadiť základným princípom, že pokiaľ umiestnime svetlovod na východ, bude mať väčšiu účinnosť skôr v dopoludňajších a poludných hodinách a opačne u strany západnej.

Aký materiál kopule je najvhodnejší?

Z hľadiska materiálu si môže investor vybrať. Všeobecne z hľadiska životnosti bude najväčšou istotou sklo a to hlavne z dôvodov „českej” konzervatívnosti. Avšak moderné plasty sú už dnes na takej úrovni, že by som sa nebál ich použitia. Dnešný plastový priemysel je natoľko vyspelý, že z hľadiska životnosti dokáže ponúknuť porovnateľné a často aj dokonalejšie materiály, než je sklo. Zahraniční výrobcovia napr. ODL (USA) alebo SUNPIPE (Anglicko) využívajú tvrdený polykarbonát, ktorý svoju funkciu plní dokonale už viac ako dvanásť rokov. U týchto výrobcov, vzhľadom k aplikovanej UV ochrane, ku krehnutiu a žltnutiu nedochádza, na rozdiel od iných, lacnejších dodávateľov. Alebo je možné použiť v súčasnosti veľmi žiadaný materiál s názvom PET-G, čo je materiál s kompromisom na veľkú životnosť, veľkú pružnosť a vysokú priestupnosť svetla. Tento nový materiál používajú od roku 2009 napríklad české svetlovody Sunizer.

Dá se naozaj veriť plastu?

Samozrejme že dá. Opäť uvediem príklad automobilového priemyslu. Kedy ste na moderných autách naposledy videli na reflektoroch sklo? ...máte pravdu, je to už dávno. A dôvodov je hneď niekoľko. Plastové optiky dokážu okrem dostatočnej živostnosti ponúknuť aj celú radu ďalších výhod. Sklo má často pri rovnakej hrúbke ako plast neporovnateľne horšiu priestupnosť svetla. Jeho najväčšou slabinou je krehkosť. Je to extrémne citlivý materiál na mechanické namáhanie, a pokiaľ ho umiestnite napríklad na plastovú kopulu, ktorá má veľké rozpínanie v závislosti na teplote, a ukotvíte oceľovými skrutkami, môžete si vyrobiť veľký problém.

Ďalšou veľkou nevýhodou, z celého množstva nevýhod skla je jeho tepelná priestupnosť. Sklo má neporovnateľne vyššiu priestupnosť tepla, teda oveľa rýchlejšie premŕza, alebo sa rosí z tej teplejšej strany a to môže znamenať zníženie účinnosti svetlovodu a s tým súvisiace aj zhoršenie svetelnej priepustnosti z dôvodov nám známeho vodného kameňa... Nechceme tu ale tvrdiť, že sklo je zlé, veď stále má svoje opodstatnenie. Všetky jeho dobré vlastnosti sú všeobecne známe, takže v konečnom dôsledku záleží na zákazníkovi, aký materiál si zvolí a ako je vidieť, tak naozaj platí čo bolo povedané na začiatku, že každý materiál má svoje výhody aj nevýhody.

Chceme len povedať, že v dnešnej dobe sú už dobré alternatívy aj ku sklu. Najpraktickejšie tento problém vyriešil český výrobca svetlovodov Sunizer, ktorý dáva zákazníkovi priamo na výber, či chce kvôli konzervatívnemu vzhľadu, ktorý je blízky strešnému oknu ploché sklo, alebo vypuklý plast PET-G.

V niektorom z ďalších vydaní sa ponoríme do problematiky rozdielov v účinnosti svetlovodov a ich tepelnoizolačných vlastností, alebo môžete navštíviť stránky o svetlovodoch na adresách www.odl.cz a www.sunizer.cz.

Autor: Ing. Radim Otýpka
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama