Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Použitie dosiek OSB SUPERFINISH® ECO v interiéri

Zverejnené: 23. 3. 2009

Dosky OSB (Oriented Strands Board) – čiže dosky z veľkoplošných orientovaných triesok – získavajú stále väčšiu obľubu u spracovateľov, nielen ako nosný konštrukčný materiál, ale tiež ako pohľadový materiál so zaujímavým povrchom, vhodným pre využitie v interiéri.

Vyrábajú sa unikátnou technológiou - lepením kvalitných drevených triesok v troch na sebe navzájom kolmých vrstvách. Jedná sa o moderný kompozitný materiál s vysokým obsahom dreva (cca 95 %).

Vďaka svojim vynikajúcim mechanicko-fyzikálnym vlastnostiam sa používajú ako nosný konštrukčný materiál stavieb na báze dreva, predovšetkým na vonkajšie aj vnútorné steny, stropné konštrukcie, podlahy a strešné debnenie.

Pre svoj atraktívny vzhľad si však získavajú stále viac priaznivcov aj pri použití v interiéri. Nie sú to už iba veľtržné stánky, pódiá a zázemia pre jednorazové akcie alebo mobiliáre predajní. Uplatňujú sa stále viac v miestnostiach, ktoré svoju jedinečnú štruktúru, rustikalitu a farbu prírodného dreva zvýrazňujú a interiér tak dotvárajú.

OSB SUPERFINISH® ECO – lepené úplne bez formaldehydu

Pod týmto obchodným názvom uvádza jediný český výrobca OSB dosiek Kronospan Jihlava na trh dosky, ktoré sú pre interiérové použitie mimoriadne vhodné a to vzhľadom k obsahu formaldehydu. Sú vyrábané prevažne zo smrekového dreva z českých lesov a lepené výhradne s použitím bezformaldehydového živicového spojiva.

Vzhľad a povrchové úpravy

Dosky OSB SUPERFINISH® ECO sa vyrábajú z veľkoplošných triesok a svoj charakteristický vzhľad získavajú predovšetkým vďaka ich prevažujúcej smerovej orientácii v povrchových vrstvách. Lisovaním triesok sa získava kompaktná doska, ktorá na povrchu zobrazí triesky rôznych veľkostí a rôznych farebných odtieňoch prírodného dreva. Na trh sú dodávané dosky nebrúsené aj brúsené, ktoré sa charakterom svojho povrchu líšia na prvý pohľad. Nebrúsené dosky majú lesklý povrch spôsobený roztopenou živicou a hydrofobizujúcim parafínom.

Neobrúsená OSB doska
Neobrúsená OSB doska

Brúsené dosky majú jemnejší vzhľad, ako má nezbrúsená doska, priemerná veľkosť triesok sa brúsením zmenšuje a doska bez ďalšej povrchovej úpravy je zamatovo matná. Sortiment dosiek OSB SUPERFINISH® ECO zahŕňa celý rad formátov v hrúbkach 8–30 mm, v prevedení s rovnými hranami aj pero-drážkou.

Obrúsená OSB doska
Obrúsená OSB doska

Pre finálne povrchové úpravy dosiek OSB SUPERFINISH® ECO možno použiť rovnaké postupy ako pre smrekové drevo. Dosky sa môžu lakovať, olejovať alebo moriť v rôznych farebných odtieňoch, čím sa ich dizajnové uplatnenie ďalej rozširuje. Pokiaľ sa k ďalšej úprave používajú nebrúsené dosky, je pred nanášaním lakov a olejov vhodné dosky najskôr mierne prebrúsiť, aby sa narušila ochranná vrstva parafínu a živice na jednotlivých trieskach a náter lepšie priľnul.

Pri aplikácii ako pohľadové nástupné podlahové vrstvy je vhodné použiť dosky brúsené, s hranami na pero-drážku. Dosky odporúčame najskôr pretmeliť a až potom nanášať podlahové laky.

Vlastnosti dosiek OSB a výhody ich použitia

Medzi hlavné výhody použitia dosiek OSB SUPERFINISH® ECO v interiéri patrí:

  • vzhľad prírodného dreva,
  • zdravotná nezávadnosť,
  • jednoduché opracovanie bežnými truhlárskymi nástrojmi,
  • dostatočná únosnosť aj pre pre subtilné nosné interiérové prvky,
  • možnosť rôznych povrchových úprav,
  • možnosť použitia na hrubé aj čisté podlahy,
  • vysoká pružnosť materiálov,
  • veľkoplošný materiál pre steny alebo aj podhľady,
  • výrazný materiál pre zvýraznenie rôznych interiérových prvkov,
  • široký sortiment hrúbok aj formátov,
  • cenová dostupnosť.
Ukážky aplikácií OSB dosiek v interiéri z ateliéru akad. arch. Šimona Cabana
Autor: Jan Kníže
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama