Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Požiarne podhľady CETRIS® – overená ochrana pred účinkami ohňa

Zverejnené: 22. 7. 2016

Nielen drevené stropné konštrukcie je potrebné chrániť pred ohňom. Vysoká teplota negatívne pôsobí na kov v skladbách stropov s nosnou kovovou konštrukciou. Ochranu počas predpísanej doby požiarnej odolnosti dokážu stropným a strešným konštrukciám zabezpečiť požiarne podhľady opláštené cementotrieskovými doskami CETRIS®.

Požiarna odolnosť podhľadov opláštených doskami CETRIS® BASIC bola krátko po zavedení európskych skúšobných noriem overená podľa ČSN EN 1364-2 Skúšanie požiarnej odolnosti nenosných prvkov – Časť 2: Podhľady, vo forme samostatného podhľadu. Výsledkom je niekoľko skladieb podhľadov s odolnosťou EI 15 – EI 45, s doplnkovou klasifikáciou DP1/DP2 – v závislosti na zhotovenej pomocnej konštrukcii, pozinkované CD profily/drevené laty.

V tomto roku výrobca cementrotrieskových dosiek CETRIS® vykonal v skúšobni požiarnej odolnosti FIRES Batizovce spol. s r. o. dve úspešné skúšky vodorovných membrán – podhľadov. Tentoraz bola použitá skúšobná norma ČSN EN 13381-1 Skúšobné metódy pre stanovenie príspevku k požiarnej odolnosti konštrukčných prvkov – Časť 1: Vodorovné ochranné membrány.

V 60. minúte skúšky dosahuje teplota v peci hodnôt až 950 °C
V 60. minúte skúšky dosahuje teplota v peci hodnôt až 950 °C

Účinkom normového požiaru je v tomto prípade vystavený podhľad vrátane stropnej konštrukcie. Bola použitá normová skladba stropnej konštrukcie – oceľové nosníky vystužené doskami z ľahčeného betónu. V rámci rozšírenej klasifikácie, na základe výpočtov podľa Eurokódov, je možné výsledky zo skúšok využiť aj pod iné typy stropných konštrukcií:

  • oceľové nosníky zakryté vystuženými doskami z hutného betónu,
  • oceľové nosníky zakryté (spraženými) oceľobetónovými doskami,
  • drevené nosníky zakryté doskami na báze dreva.

Skúška prebieha podľa ČSN EN 1363-1 pod statickým zaťažením vyvodeným tak, aby ohybový moment pri skúške bol rovný 60 % maximálneho ohybového momentu vypočítaného počas bežnej teploty (podľa príslušného Eurokódu).

Pohľad do skúšobnej vodorovnej pece pri skúške požiarnej odolnosti podhľadu z cementotrieskových dosiek CETRIS®
Pohľad do skúšobnej vodorovnej pece pri skúške požiarnej odolnosti podhľadu z cementotrieskových dosiek CETRIS®

Pri skúške sa sleduje niekoľko kritérií, okrem iného:

  1. 1. priehyb uprostred rozpätia skúšobnej vzorky,
  2. 2. teploty skúšobnej vzorky:
  • v dutine (uprostred výšky),
  • na povrchu ocelových nosníků,
  • na oceľových prídavných doskách v rozmere 1 000 × 300 × 10 mm,
  • na spodnom povrchu stropných dosiek,
  • na hornom povrchu stropných dosiek,
  • na neohrievanom povrchu ochrannej membrány (podhľadu).

Výsledkom skúšky sú pohľady na prezentáciu kritéria požiarnej odolnosti R – nosnosť. Prezentované sú časy dosiahnutia limitnej teploty v dutine podhľadu a časy dosiahnutia limitnej teploty na povrchu oceľových nosníkov. Z nameraných hodnôt je možné priamo použiť čas dosiahnutia teploty 510 °C na oceľových nosníkoch odporúčaného súčiniteľa Am/V = (275 ± 25) .m-1, z čoho je možné stanoviť kritérium R R – nosnosti pre návrhovú teplotu. Takisto je možné použiť čas dosiahnutia teploty 300 °C v dutine, čo charakterizuje čas vznietenia drevených nosníkov.

Výstupom zo skúšok sú tak rozšírené dimenziálne tabuľky pre vodorovné podhľadové konštrukcie s rôznymi stropnými alebo strešnými konštrukciami. Základnej požiarnej odolnosti – 15 minút tak bude možné dosiahnuť už jednoduchou skladbou podhľadu s jednovrstvým opláštením doskou CETRIS® BASIC hrúbky 12 mm.

Požiarnu odolnosť 45–60 minút podľa skladby stropu dosahuje skladba s dvojvrstvým opláštením doskami CETRIS® BASIC 12 mm. Pomocná konštrukcia z pozinkovaných CD profilov je zavesená na systéme závesov k stropnej železobetónovej doske. Vložená minerálna vlna nielen, že rieši tepelnú funkciu, ale podieľa sa tiež na zvýšení požiarnej odolnosti zaveseného podhľadu. Opláštenie je vytvorené dvoma vrstvami cementotrieskových dosiek CETRIS® BASIC hrúbky 12 mm. Škáry medzi doskami CETRIS®, rovnako ako styky s ostatnými konštrukciami (steny, stĺp apod.), sú vyplnené požiarnym tmelom. Táto skladba bola použitá pri opláštení podhľadov v areály Nemocnice sv. Anny v Brne. Dosky CETRIS® BASIC boli ponechané bez povrchovej úpravy – aj takto sú vhodné do vonkajšieho prostredia, dostatočne odolné voči poveternostným vplyvom. Výsledný vzhľad zodpovedá precíznosti pri formátovaní, montáži aj tmelení cementorieskových dosiek CETRIS® BASIC.

Detail vytmelených škár medzi doskami CETRIS® v prípade dvojvrstvého opláštenia
Detail vytmelených škár medzi doskami CETRIS® v prípade dvojvrstvého opláštenia

Autor: Ing. Miroslav Vacula
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama