Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Problémy suchej výstavby v rámci vnútorného zateplenia

Zverejnené: 16. 12. 2016

V súčasnej dobe sa rozšíril fenomén vnútorného zateplenia a to formou vybudovania predsteny napr. sadrokartónom (tzv. suchá výstavba) s tepelným izolantom. Tieto riešenia sa často využívajú aj ako eliminácia vzniku plesní, napríklad v prevádzkach s vysokým podielom vnútornej vlhkosti – čo predstavujú stropy rôznych vývarovní, kuchýň atď. Používajú sa spolu s doskami, ktoré sú vhodné do týchto prevádzok.

Vyššie uvedené riešenia nemusia byť vždy zlé, ale zo skúseností by som ich v mnohých prípadoch neodporúčal, pretože sú podložené prieskumom priamo v mieste s následným výpočtom. Ľudia sa totiž často nepýtajú, čo budú od budúcej konštrukcie požadovať, čo sa v konštrukcii bude diať počas jej životnosti, apod.

Následne sa potom pri rekonštrukciách presvedčujeme o tom, že tieto riešenia majú len relatívne krátku životnosť a sú plné kondenzovanej vody a plesní. Hlavnou chybou pri týchto riešeniach je zanedbanie samotného prieskumu priamo v mieste. To znamená nepoloženie si otázok, čo má konštrukcia do budúcnosti riešiť, čo sa od nej očakáva a v neposlednom rade vykonanie výpočtu, či navrhované riešenie dokáže absorbovať a následne odpariť príslušné množstvo vlhkosti. Regulácia klímy, zateplenie atď. vo vnútorných priestoroch budov, nie je tak jednoduché riešenie ako napríklad vonkajšie zateplenie budov. Pri týchto vnútorných riešeniach sa často zabúda na detaily, ktoré sú pre budúcu konštrukciu dôležité z hľadiska funkčnosti, životnosti a komfortu v užívaní.

SLP CS dosky a inteligentná tepelná izolácia na vnútorné steny Remmers IQ-Therm

Predstavím dva najdôležitejšie systémy od firmy Remmers, ktoré Vám môžu pomôcť, pokiaľ máte už tieto problémy. Keď sa rozhodnete pre vnútorné zateplenie a budete rešpektovať to, čo je vyššie uvedené, potom sa problémom vyhnete.

SLP CS dosky

Prvým prípadom a možným riešením, ktoré spadá do systému skôr suchej stavby (eliminujú sa čo najviac mokré procesy), sú SLP CS dosky. Tento systém sa hodí do vnútorných priestorov, ktoré majú problémy s kondenzáciou vodných pár, napríklad sú to práve prevádzky zaťažené vysokou vnútornou vlhkosťou. Vyššie uvedený systém izolačných dosiek na reguláciu vnútornej klímy od firmy REMMERS sa využíva hlavne k sanáci plesní v miestnostiach pri rekonštrukciách, trvalému odstráneniu zaťaženia kondenzovanou vodou na vnútorných stranách obvodových stien a tým spojených javov, ako je zápach zatuchliny, odpadávanie vnútornej omietky, uvoľňovanie náterov, tapiet, atď. V neposlednom rade je tento systém možné použiť aj ako dodatočné vnútorné zateplenie.

Dosky SLP CS
Dosky SLP CS

Vyššie uvedený systém sa skladá z:

  1. čističa stien a odstraňovača plesňových spórov – 1. Sporenbinder, alebo BFA koncentrát (v prípadoch, že je stena, či strop už napadnutý plesňou),
  2. lepidla pre následné nalepenie dosiek – Antsetzmörtel SLP,
  3. dosiek z kremičitanu vápenatého armovaného buničinou – Remmers SLP CS,
  4. vyrovnávacieho prípravku pre nerovné plochy – Schimmel-Sanierspachtel,
  5. konečného náteru – Schimmel-Sanierfarbe, nebo Schimmel-Protect.

Princíp tohto systému spočíva v tom, že hneď ako sa v konštrukcii vytvorí kondenzát, nastáva silný kapilárny transport tekutej vody. Kondenzát sa rozptýli vo vnútri tepelno-izolačnej dosky a výrazne sa tak zníži lokálne zaťaženie kondenzovanou vodnou parou. Klimatické podmienky v miestnosti, ako je napríklad vlhkosť vzduchu a rozloženie teploty, sa týmto spôsobom podstatne zlepšia. Toto je možno vďaka použitiu dosiek na báze kremičitanu vápenatého (kalciumsilikátové), ktoré vďaka ich extrémnej nasiakavosti (až 77 %) a nízkej hustote (220–360 kg/m3) sú predurčené k odvádzaniu kondenzátu. Alkalita, zásaditosť, je šťastnou vlastnosťou, ktorá celkom zabraňuje rastu plesní. Ďalšou ich dobrou vlastnosťou je tepelná vodivosť. Súčiniteľ tepelnej vodivosti je na hodnote λ = 0,063 W/(mK). Z toho vyplýva aj ich využitie ako dobrý tepelný izolant. Vyššie uvedený systém bol vyvinutý hlavne s ohľadom na sanáciu plesní a vodných kondenzátov.

Inteligentná tepelná izolácia na vnútorné steny Remmers IQ-Therm

Druhým systémom zameraným na zateplenie je inteligentná tepelná izolácia na vnútorné steny Remmers IQ-Therm, ktorá spája kapilárnu otvorenosť, tepelnú izoláciu a reguláciu vlhkosti vzduchu v jednom systéme. Tento systém sa s úspechom využíva v situáciách, kedy napríklad kvôli požiadavkám pamiatkovej starostlivosti, alebo iným požiadavkám, je možnosť stavebných úprav obmedzená a je potrebné nájsť kompromis medzi tepelnou ochranou a bytovým komfortom, prípadne potrebou zachovania historickej fasády.

Vyššie uvedený systém firmy Remmers sa skladá z:

  1. lepidla na nalepenie dosiek – iQ-Fix,
  2. dosiek z kremičitanu vápenatého a vysokej tepelnoizolačnej organickej peny – iQ-Therm,
  3. kapilárne aktívnych omietok – iQ-Top, nebo iQ-Top SP,
  4. 4. kapilárne aktívne tmeliacej stierky – iQ-Fill, nebo iQ-Fill Q4,
  5. 5. konečného náteru – iQ-Paint, nebo iQ-Paint ST.
Remmers iQ-Therm
Remmers iQ-Therm
Remmers iQ-Therm
Remmers iQ-Therm
Remmers iQ-Therm
Remmers iQ-Therm

Výhody tejto konštrukcie spočívajú v mimoriadne vysokej tepelnoizolačnej schopnosti (súčiniteľ tepelnej vodivosti má hodnotu λ = 0,031 W/(mK)). Ďalšou výhodou je vysoká kapilárna aktivita systému, tým pádom zníženie vzdušnej vlhkosti a vytvorenie príjemnej klímy. Treťou výhodou je použiteľnosť vo všetkých budovách a obytných priestoroch, bez toho, aby došlo k zmene vzhľadu z vonkajšku a možnosť zateplenia len jednotlivých častí objektu.

Záver

Na záver by som chcel povedať, že obidva vyššie spomenuté systémy firmy Remmers sú veľmi účinné, ale nie je možné ich úspešne aplikovať bez spracovaných a prepočítaných detailov, ktoré sú podmienené dokonalým stavebno-technickým prieskumom a odbornou konzultáciou. Preto som sa nechcel púšťať do diskusie, či je systém suchej výstavby, či mokrej výstavby lepší alebo horší. Chcel som len pripomenúť, že každý zo systémov sa dá s výhodou použiť na rôzne špeciálne prípady. Systémy Remmers sú na špičkovej úrovni, ale bez prepočtov a technického poradenstva, ktoré firma ponúka, sú aj tieto systémy, tak ako aj veľa iných, degradované. Preto si firma na svojom poradenstve a technickým skúsenostiach zakladá a stavia na nich.

Autor: Petr Štěpnička
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama