Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Radové RD v Michaloviciach z pasívneho muriva HELUZ

Zverejnené: 3. 6. 2016

Tehlový systém jednovrstvého murovania HELUZ Family 2in1, ktorý ponúka jednoduché, spoľahlivé a rýchle riešenie výstavby domov aj v pasívnom štandarde, či práve v ňom, si vybral súkromný staviteľ na svoju veľkoryso poňatú privátnu výstavbu 21 radových domov, ktoré sú súčasťou golfového areálu Sand Martin Holes v Mladej Boleslavi – Michaloviciach. O dôvodoch jeho voľby sa dočítate viac v tomto článku.

Tento golfový rezort na ploche necelých 80 ha odvodzuje názov svojho majstrovského osemnásťjamkového ihriska „Sand Martin's Holes” aj hotela „Sand Martin” od brehule obyčajnej (anglicky Sand Martin, latinsky Riparia riparia). Tento vták sa tu totiž zabýval počas výstavby ihriska.

Brehuľa obyčajná (iný názov Brehuľa riečna) (Riparia riparia), anglicky Sand Martin, sa usídlila v golfovom areáli počas jeho výstavby a dala mu tak meno Sand Martin Holes. Autor: Ejdzej, záber z útesu Baltského mora, Poľsko – Wikipedia Commons.
Brehuľa obyčajná (iný názov Brehuľa riečna) (Riparia riparia), anglicky Sand Martin, sa usídlila v golfovom areáli počas jeho výstavby a dala mu tak meno Sand Martin Holes. Autor: Ejdzej, záber z útesu Baltského mora, Poľsko – Wikipedia Commons.

Základné údaje stavby

Čo sa týka použitého materiálu, základom pre etapu hrubého murovania boli tehlové materiály HELUZ v tomto zložení: Family 2in1, HELUZ PLUS 25, HELUZ P15, HELUZ AKU, HELUZ priečkovky, HELUZ nosné roletové a žalúziové preklady, HELUZ stropné panely, HELUZ komíny, HELUZ nosné a nenosné preklady.

Tehlová materiálová podstata bola zvolená pre zvislé murovanie aj vodorovné konštrukcie. Len v prípade trojpodlažného okrajového domu s rozľahlými oknami, ktoré sú aj v rohoch, boli z dôvodov statiky použité liate betónové stropy.

Vysoká energetická účinnosť

Staviteľ požadoval špičkové riešenie domov či už z pohľadu architektúry, tak aj z pohľadu ich technického riešenia vrátane energetickej účinnosti. Domy sú preto realizované v najlepšej energetickej kategórii A – mimoriadne úsporné. Ďalej sú vybavené modernými technológiami. Systém teplovodného podlahového vykurovania a prípravy teplej vody je zásobovaný teplom z ekvitermne regulovaných tepelných čerpadiel systému zem/voda napojených na zemné vrty hlboké cca 75 m pre každý radový dom zvlášť. Systém podlahového vykurovania je doplnený chladiacimi jednotkami, ktoré takisto využívajú zemné vrty. Tieto v letnom období naopak chladia prostredníctvom rozvodov podlahového vykurovania. Samozrejmosťou je riadené vetranie s rekuperáciou tepla, riešené centrálne pomocou rúrkových rozvodov.

Vsadenie do krajiny

Radové rodinné domy sa nachádzajú v blízkosti dohrávky jazernej jamky číslo 17 golfového ihriska. Príznačne práve 17 domov vytvára líniu pozdĺž východnej hrádze golfového jazera a ťažia tak z výnimočnosti tohto prostredia. Domy sú – až na spomenutú výnimku okrajového domu – riešené ako dvojpodlažné zostavy jednoduchých kubických tvarov zastrešených plochými strechami. Prízemie, ktoré v hlavnej obytnej časti bezprostredne nadväzuje na hrádzu jazera alebo záhrady, je využité pre vstupné a garážové partie plus hlavnú pobytovú zónu domov, ktorá spolu s priestormi na poschodí a veľkorysým rozsahom hygienických zariadení (v anglosaskom štýle kúpeľna s WC pri spálni) umožňuje komfortné bývanie aj pre početnejšie rodiny. Druhé nadzemné podlažie dotvára kombinácie strešných terás ponúkajúcich nezabudnuteľné výhľady na park golfového ihriska, ktorého je väčšina domov priamou súčasťou.

Súčasťou vybavenia sú tiež komínové telesá umožňujúce inštaláciu krbových kachlí. Nechýbajú tu kompletné dátové rozvody napojené na miestnu vysokorýchlostnú optickú dátovú sieť, TV a AUDIO rozvody, elektronické zabezpečenia a ďalšie technické zariadenia spríjemňujúce život v modernom štýle.

Výhodnejšie než pasívny dom

Celoročná spotreba energie prevádzky popisovaných domov je cca. 60 až 70 kWh/(m2rok), čo reprezentuje kategóriu A – mimoriadne úsporné. Podstatné je využitie tepelného čerpadla na vykurovanie, letné chladenie a ohrev vody. Nie každý dom v kategórií A je pasívny, čo je aj tento prípad:

Staviteľ nechcel uprednostniť pasívnosť týchto domov za cenu absolútnej minimalizácie celkových nákladov potrebných na ich prevádzku, pred užívateľským pohodlím, komfortom a pred významnou hodnotou, spočívajúcou v danej orientácii domov s výhľadom na golfové jazero a parkový areál za ním,” vyjadrila sa realizačná firma Pepi Leas s.r.o. Hlavná oslnená strana domov s oknami mieri totiž na západ a má tak menšie slnečné zisky v zime. Plocha okien (s trojsklami) sa riadi viac architektúrou než „pasivitou”, ktorá obmedzuje ich plochu a tým pádom výhľad aj členitý tvar domov s menšou relatívnou plochou podlahy nie je naklonený pasívnemu konceptu.

Pasívne zatriedenie – s mernou ročnou spotrebou tepla na vykurovanie do 15 kWh/(m2rok) – sa niekedy vôbec nedá dosiahnuť. Pasívny dom, okrem tepelnej izolácie, kvalitných okien a rekuperácie, vyžaduje aj vhodný pozemok s vhodným okolím, správnou orientáciou domu ku svetovým stranám, umiestnenie a veľkosť okien, kompaktný tvar domu a podobne. Až výpočet ukáže, či sa dá na danom mieste pasívny dom vôbec postaviť.

Na každom pozemku je však možné realizovať dom, ktorý na vykurovanie, chladenie a ďalšiu prevádzku využíva len obnoviteľné zdroje (biomasa, bioplyn, slnečné žiarenie...). Jedná sa o vyššiu kategóriu domov s nulovými emisiami, ktorý nikdy nekončí vo vedľajšej či slepej uličke nerealizovateľnosti.

Predmetné radové domy sú navrhnuté tak, aby ich bolo možné ľahko rozšíriť o vlastnú slnečnú elektráreň, prípadne termické kolektory a tým sa vydať na cestu úplnej energetickej sebestačnosti.

O stavebnom systéme HELUZ Family 2in1

Tepelnoizolačný blok HELUZ Family 2in1 so súčiniteľom lambda 0,058 W/(mK) a súčiniteľom prestupu tepla U = 0,11 W/(m2K) pre blok v šírke 500 mm, vrátane všetkých doplnkových tvaroviek, je českou tehlou, ktorá svojou tepelnou izoláciou predbehla svet. Najskôr to predchádzalo nepochopenie akademickej sféry a neskôr jej údiv, ktorá jeho účinnosť dodnes nedokáže vysvetliť.

Tento stavebný systém je určený na presnú a veľmi rýchlu techniku jednovrstvého murovania pri dosiahnutí špičkovej vysokej tepelnej izolácie. Zároveň zabezpečuje trvalú tesnosť muriva, ktorá nezáleží na fóliách a lepiacich páskach s neurčitou zárukou tesnosti. Preto je tehlový systém HELUZ Family 2in1 považovaný v praxi za ideálny stavebný systém na výstavbu aj pasívnych domov.

Jeho potenciál však ide ďalej. Otvára priestor na energeticky sebestačné a autonómne domy, ktoré sa zaobídu bez energetickej prípojky a sú bez emisií. Akákoľvek spotreba či potreba energie, nielen na vykurovanie, je v takomto prípade neškodná a tým pádom nepodstatná. To je cesta, ktorou sa vydal aj staviteľ na golfovom ihrisku Sand Martin Holes v Mladej Boleslavi – Michaloviciach.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama