Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Realizácia ETICS s aplikáciou izolantu Kingspan Kooltherm K5 Kontaktná fasádna doska na historickej budove v „Korunnej pevnosti“

Zverejnené: 30. 8. 2016

Budova veľkého delostreleckého skladu nachádzajúca sa v „Korunnej pevnosti” v Olomouci prešla veľkou rekonštrukciou, pri ktorej sa realizovalo vonkajšie kontaktné zateplenie ETICS a bol aplikovaný izolant Kingspan Kooltherm K5 Kontaktná fasádna doska.

Stav objektu po úspešnej rekonštrukcii

Štatutárne mesto Olomouc sa nachádza v centrálnej časti Moravy. V histórii bolo jej hlavným mestom a pýši sa okrem iného druhou najväčšou pamiatkovou rezerváciou na území Českej republiky.

Vyznačenie dotknutého subjektu Veľkého delostreleckého skladu v areáli na fotografiu zachytávajúce stav pred začatím rekonštrukčných prác
Vyznačenie dotknutého subjektu Veľkého delostreleckého skladu v areáli na fotografiu zachytávajúce stav pred začatím rekonštrukčných prác

História objektu

Objekt Veľkého delostreleckého skladu nachádzajúci sa v areáli Korunnej pevnosti je súčasťou pôvodného bastiónového opevnenia historického centra mesta. Objekt bol postavený v 50. rokoch 19. storočia z dôvodu potreby nového rozsiahleho delostreleckého skladiska. Na výstavbu bolo spotrebovaných 220 000 kusov tehál, avšak ani táto stavba neskôr nestačila a tak bola doplnená ešte Malým delostreleckým skladom v jej susedstve.

V priebehu rokov sa spôsob využitia celého areálu aj stavieb v ňom menil. Od pôvodného účelu armádneho skladu cez zamýšľanú, ale z dôvodu nedostatku financií neuskutočnenú kompletnú prestavbu areálu na kasárne, až k neskoršiemu využitiu ako stajne a nakoniec aj ako súčasť botanickej záhrady. Neskôr objekt celkom stratil využitie a veľa rokov chátral.

Vo februári 2008 bol areál predaný občianskemu združeniu, v súčasnosti spolku Múzeum Olomouckej pevnosti, z. s. Od tohto obdobia sa na rekonštrukcii a obnove celého areálu aktívne pracuje. Zásadnými okamžikmi pre vlastný objekt Veľkého delostreleckého skladu bolo v júni 2010 podanie projektu „Pevnosť poznania” – vybudovanie interaktívneho vzdelávacieho centra, o ktorý požiadala Univerzita Palackého a slávnostného otvorenie tohto centra v apríli 2015.

Pôvodný stav objektu
Pôvodný stav objektu

Stav objektu pred začatím rekonštrukčných prác

Ako už bolo uvedené, objekt niekoľkokrát zmenil majiteľa a s ním aj účel užívania. To sa pochopiteľne veľmi negatívne prejavilo na celkovom technickom stave objektu. Postupne došlo k deštrukcii strešného plášťa, zatekaniu do objektu, zásadnému poškodeniu povrchových úprav muriva v kombinácii s napadnutím hlavných konštrukčných prvkov stavby škodcami v podobe nadmernej vlhkosti, soľných výkvetov na murive, drevokazných škodcov a ďalších typických prejavov zanedbanej údržby. Stav muriva a podložia objektov tiež výrazne negatívne ovplyvnilo ustajnenie zvierat.

Popis rekonštrukcie

Tento stav si vyžiadal zásadnú rekonštrukciu budovy. Na všetky konštrukčné časti museli byť použité adekvátne materiály s vyhovujúcimi technicko-fyzikálnymi parametrami. Všetko v dokonalom súlade s požiadavkami pamiatkovej starostlivosti, pretože objekt je súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie Olomouc pamiatkovo chránený.

Toto sa muselo bezvýhradne dodržať aj pri realizácii novej celoplošnej povrchovej úpravy vonkajšieho obvodového muriva, kde navyše pribudla požiadavka aj na dodatočné zateplenie objektu z dôvodu potrebného zníženia energetickej náročnosti budovy.

Na to aby bola zabezpečená bezchybná aplikácia systému ETICS bola súdržná časť pôvodnej jadrovej omietky zachovaná a ostatné nevyhovujúce časti sa urobili nanovo. Systémovú dodávku materiálov ETICS vykonal dodávateľ Weber a to úplne v súlade s požiadavkami projektu a pamiatkovej starostlivosti vrátane špeciálnej minerálnej škrabanej omietky čo najviac pripomínajúcej vzhľad a štruktúru omietky pôvodnej.

Ako tepelný izolant bola použitá termoizolačná doska Kingspan Kooltherm® K5 Kontaktná fasádna doska z produktového radu Kingspan Kooltherm® na báze tvrdenej fenolickej peny v hrúbke 50 mm. Zásadným technickým dôvodom na použitie tejto dosky sú napr. dokonalá tepelnoizolačná schopnosť umožňujúca splnenie požiadaviek na tepelnú ochranu budov pri veľmi malej hrúbke izolantu, zanedbateľná nasiakavosť a dostatočná tvarová stabilita zabezpečujúca konštantné mechanicko-fyzikálne parametre počas celej doby životnosti dosky a v neposlednom rade dokonalá odolnosť proti agresorom v podobe plesní, húb, hmyzu a vtákov vďaka uzatvorenej materiálovej štruktúre, zloženiu jadra a spevneniu textilnej povrchovej úpravy.

Súčiniteľ prestupu tepla λ0,021 W/(m.K ) hrúbka <45 [mm]
0,020 W/(m.K) (hrúbka 45–120 [mm])
0,021 W/(m.K ) (hrúbka >120 [mm])
Pevnosť v tlaku≥100 kPa pri 10% deformácií
Faktor difúzneho odporu μ35
Objemová hmotnosťcca 35 kg/m3
Plošné rozmery1200 × 400 [mm]
Výrobné hrúbky 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100 [mm]
120, 140, 160, 180, 200 [mm]

Skladba ETICS:

  • lepiaca hmota weber therm plus ultra,
  • Kingspan Kooltherm K5 Kontaktná fasádna doska v hrúbke 50mm,
  • tanierové hmoždinky,
  • vrstva lepiaceho tmelu weber therm plus ultra,
  • sklenená sieťovina,
  • podkladový náter,
  • hrubá škrabaná minerálna omietka.

Zdroje:

[1] www.pevnostolomouc.cz

[2] Prezentácia divízie WEBER, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

[3] Technické oddelenie Kingspan Insulation

Autor: Ing. Oldřich Pozdílek, Ing. Kateřina Petko
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama