Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Rekonštrukcia chalupy

Zverejnené: 12. 12. 2016

Vidiecky dom, postavený okolo 1937-39 na úpätí Krkonoš, mal na začiatku rekonštrukcie dve prízemné miestnosti a jednu podkrovnú. Prvým zámerom investora bolo urobiť len najpotrebnejšie rekonštrukcie, aby sa dal dom opäť užívať. Postupne sa však zrekonštruoval celý dom, dodatočne pribudla aj sauna a vírivka.

  • Kancelária: Architektonický ateliér Míková Hexnerov
  • Autor: Ing. arch. Helena Míková Hexnerová
  • Adresa: Krkonoše
  • Zahájenie stavby: 03/2010
  • Dokončenie stavby: 03/2015

Na začiatku každej stavby vediem s klientom dialóg.” Popisuje svoj prístup ku klientovi paní architektka Míková (ateliér míková hexnerová), ktorú sme počas augusta 2016 navštívili a spoločne o tejto stavbe hovorili. „Zákazník je pre mňa nie o ako spoluhráč a zároveň aj zdroj inšpirácie. Podobne ako rekonštrukcie, ktoré mám rada, aj tu sa totiž musím niečomu prispôsobiť a pracovať s tým, čo je už čiastočne dané.

Chalupa v Krkonošiach bola presne týmto prípadom. Vybudoval ju otec pre svoju dcéru a slúžila k trvalému bývaniu. Nechýbal tu prívod vody a elektriny, kúrilo sa kachľami na tuhé palivo. Rodina súčasného majiteľa ju v sedemdesiatych rokoch odkúpila a používala k rekreačným účelom. S pribúdajúcimi rokmi však chalupa chátrala a na jej používanie bola potrebná rekonštrukcia. Cieľom bolo vrátiť dedinskému domčeku pôvodný vzhľad a umožniť majiteľom využívanie tejto stavby na rekreáciu.

Výrobci, kteří na stavbu dodávali materiály a výrobky, jež byly použity:

Izolácia podkroviaPavatex, INSOWOOL s.r.o.
SvetlovodySvětlovod VELUX, VELUX Česká republika, s.r.o.
Strešné oknáGGL, VELUX Česká republika, s.r.o.
Zámková dlažbaBEST, a.s.
Stoličky v hlavnej obytnej miestnostiTON a.s.

Prízemné miestnosti sa na prianie majiteľa prepojili a tým vznikla jedna obytná miestnosť slúžiaca ako kuchyňa, jedáleň aj spoločenský priestor.” Pokračuje pani architektka a dodáva, že vstup do týchto miestností je zo vstupnej chodby, ktorá zároveň umožňuje aj vstup do novo vzniknutej kúpeľne či na schodisko vedúce do troch podkrovných izieb. Najväčšia izba je pre rodičov, dve menšie pre deti. Takmer na konci celej rekonštrukcie sa majiteľ rozhodol, že by v dome chcel aj saunu a vírivku. Tie sa nachádzajú v miestach pôvodnej kôlne, ktorá zároveň slúži aj ako garáž.

Pri návrhu interiéru boli použité prevažne prírodné materiály. Na nových prvkovch v interiéri, hlavne v kúpeľni a kuchyni je použitý jednoduchý dizajn. Voľba materiálov a povrchov na dome je volená s ohľadom na pôvodný vzhľad objektu a podčiarkuje jeho charakter. Vzhľad domu bol v čo najväčšej možnej miere zachovaný.

O čom ešte bola v našom rozhovore reč?

Prečo riešiť rekonštrukciu s architektom?

Na začiatku každej stavby je najdôležitejšia prvotná rozvaha, ktorá by sa mala robiť vždy s odborníkom. Architekt by tu mal upozorniť na potenciálne problémy a zároveň povedať od čoho je vhodné začať. Nemá zmysel napríklad robiť fasádu, keď do domu zateká. Prvá mentálna mapa zhotovená v spolupráci s projektantom by mala rovnako zamedziť určitým krokom, ktoré by potom mohli viesť k zablokovaniu tých ďalších.

Je z vášho pohľadu lepšie rekonštrukciou navrátiť stavbe pôvodný vzhľad, alebo ju prestavať do modernej podoby?

Citlivo stavbu rekonštruovať a priblížiť ju čo najviac k pôvodnému vzhľadu mi vždy prišlo prirodzené. Pravdou však je, že prakticky akákoľvek stavba sa dá rovnako prestavať aj do modernej podoby a nie je to zlé. Vždy záleží na tom, ako si investor stavby váži a akú hodnotu pre neho jej história má. Určite je ale dobré myslieť na to, že staršie stavby sú našou minulosťou. Nové stavby môžu pribúdať, staršie však nie. Na druhú stranu, nežijeme v skanzene.

Podľa čoho vyberať architekta?

Architektúra je špecifická tým, že sa tu spolu s funkčnosťou prejavuje tiež názor. Okrem toho, že si môžete nájsť dobrého alebo zlého architekta, zároveň každý projektant vníma a pracuje trochu inak. To je výhodou aj nevýhodou odboru. Klient by si tak mal hľadať architekta, ktorý mu je názorovo blízky a ktorého práca sa mu páči. Rozumieť by si mali aj ľudsky, aby bola spolupráca pre obidve strany príjemná.

Okrem kvality sú potom rozdielne aj ceny. Cena za architektonickú štúdiu by však nemala presiahnuť 2–4 % z ceny stavby.

Je možné naznačiť koľko rekonštrukcia stála?

Rekonštrukcie sú všeobecne nákladnejšie ako novostavby. V tomto prípade to platí dvojnásobne, pretože chalupa skutočne nebola v dobrom stave. Aj keď sa rekonštruuje citlivo, vždy sa objaví nečakaný problém. Tiež kvalitné a prírodné materiály sú drahšie než syntetické. Citlivá rekonštrukcia rozhodne nie je jednoduchá cesta. Na druhej strane, keď sa všetko podarí, výsledok stojí za to.

Ing. arch. Helena Míková, ateliér míková hexnerová

  • Činnosť ateliéru zahájená v roku 2010
  • Člen Českej komory architektov (ČKA 03 733)
  • Doktorandské štúdium + výučba na ČVUT fakulta stavebná

Vo svojich návrhoch preferujem jednoduchosť, účelnosť a čistotu štýlu. Spolupráca s klientom je pre mňa vždy výzvou. Hľadanie výslednej podoby skrz vzájomnú komunikáciu a inšpiráciu dá možnosť vzniku projektom, ktoré majú presah a dušu.

Autor: Jan Hejhálek
Foto: Česká cena za architektúru

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama