Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Rekonštrukcia kláštora Svätá Hora pri Příbrami

Zverejnené: 20. 7. 2016

Pôvodne sa jedná o kaplnku zo 14. storočia, ktorej sa v roku 1647 ujali jezuiti a prebudovali ju na svätyňu takejto krásy. Svätá Hora sa stala jedným z najznámejších pútnických miest v strednej Európe a je jednou z najcennejších stavieb českého ranného baroka. Bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

História

Spomenutý objekt plní svoju úlohu s krátkymi prestávkami od čias tridsaťročnej vojny. Na jeho výstavbe sa podieľali najuznávanejší stavitelia a umelci svojej doby. Z významným menujem len staviteľa K. I. Diezenhofera, z ďalších potom Maxmiliána Brokoffa. Po návrate majetku cirkvi prebehla v roku 2015 rozsiahla rekonštrukcia.

Oprava jedného z hlavných pútnických miest pražského arcibiskupstva a súčasne národnej kultúrnej pamiatky Svätej Hory v Příbrame prebiehala od mája do decembra v roku 2015. K rekonštrukcii sa pristúpilo po tom, čo bolo v roku 2014 zistené, že technický stav areálu sa vzhľadom k poveternostným podmienkam, dlhodobému zanedbaniu v 2. polovici 20. storočia a necitlivým zásahom v minulosti neustále zhoršuje. Hlavným zámerom projektu bola nielen stavebná a reštaurátorská obnova, ale tiež nové využitie areálu pre novo vzniknuté kultúrne a vzdelávacie služby. V máji roku 2015 bolo stavenisko odovzdané dodávateľovi stavebných a reštaurátorských prác. Projekt bol realizovaný k 31. decembru 2015. Celá oprava teda prebehla veľmi rýchlo, trvala osem mesiacov.

Súčasným majiteľom objektu je Rímskokatolícka farnosť kostola Nanebovstúpenia Panny Márie – Svätá Hora, spadajúca pod pražské Arcibiskupstvo.

Příbram sa stala jedným z miest, do ktorých sa zapisovalo duchovné panovníctvo pôsobenia Karola IV., ktorého blízkym spolupracovníkom bol Arnošť. Zbožnosť Karola IV. úzko súvisí s biblickou obnovou, ktorá prichádza do Čiech spolu s Leskovecko-drážďanskou bibliou určenou pre kláštor dominikánok na pražskom Újazde. Praha Karola IV. sa v tej dobe stáva miestom veľkého duchovného oživenia spojeného s rozvojom eucharistickej zbožnosti,” vysvetľuje kardinál Duka.

Rekonštrukcia

Po prehliadke a rozboroch pôvodných omietkových vrstiev rozsiahleho objektu – pre predstavu iba plocha fasády a vnútorného nádvoria má rozsah 13 000 m2 a vnútorná spojovacia chodba 3 500 m2, sme navrhli materiály systému pre povrchové opravy historických objektov, ktoré dodávame pod značkou Histolith. Jedná sa o špeciálne formulované opravové a hlavne náterové hmoty na báze lithného vodného skla, overené množstvom aplikácií (napr. kostol v Dobrej Vode pri Hornej Stropnici).

Všetky materiály majú buď národné alebo európske certifikáty, sú vyrobené v prevádzkach, ktoré spĺňajú všetky nároky na zabezpečenie kvality s ohľadom na zachovanie životného prostredia. Výroba je certifikovaná podľa ISO rady 9000, 14 000 a 18 000 nezávislými organizáciami, v našom prípade nemeckou organizáciou Q Zert.

Stavbu vykonávala firma Starkon a.s. zo Starej Ríše. Operatívne tónovanie materiálov zabezpečoval podľa požiadaviek firmy a postupu prác náš zmluvný partner, firma Drevocentrum Vaněk z Jihlavy.

Bola zvolená nasledujúca skladba materiálov:

Na náter fasády a vnútorného nádvoria farba Histolith Fassadenkalk – Vápenná fasádna farba na báze vápenného hydrátu s prídavkom ľanového oleja na zvýšenie odolnosti proti poveternosti. Výber odtieňov prebiehal v úzkej súčinnosti s architektom a za prítomnosti pracovníkov pamiatkovej starostlivosti. Pred definitívnym výberom farebnosti boli priamo v plochách aplikované vzorky.

Celá rekonštrukcia bola dokončená v roku 2015 a tento rok na jar boli dorobené drobné fasádne prvky.

Celkový výsledok významne prispel k obnoveniu a zachovaniu architektonicky významného diela, ktorého význam presahuje rámec regiónu.

Svätá Hora sa má do budúcnosti opäť stať miestom kultúry a vzdelania. Využité budú rozsiahle priestory pútnického areálu. Stála expozícia sa zameria napr. na tému Svätej Hory vo výtvarnom umení, jej stavebný vývoj či život v dobe komunizmu.

Ľudia si budú môcť prezrieť prekvapivé nálezy, na ktoré pri rekonštrukcii archeológovia narazili. Tiež tu vznikne bádateľské centrum zamerané na Svätohorský hudobný archív, ďalej budú rozvíjané rozličné vzdelávacie programy.

¹) Jitka Shrbená – redakčne upravila a doplnila podľa webových stránok www.cirkev.cz

Autor: Ing. Jan Loukotka¹)
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama