Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Rekuperácia nie je záležitosťou len pasívnych domov

Zverejnené: 2. 11. 2016

Správne vetranie bytov a rodinných domov je častou témou nielen užívateľov, ale tiež projektantov a výrobcov vzduchotechniky. Nové okná, dvere alebo komplexné zatepľovanie budov na jednej strane šetrí energie, ale na druhej strane znižujú prirodzené vetranie.

Preto sa v súčasnosti stále častejšie diskutuje o tom, aká je kvalita vnútorného ovzdušia v obytných priestoroch, v ktorých trávime väčšinu nášho času. Obzvlášť v kvalitne zatepľovaných domoch či bytoch, kde prirodzené vetranie oknami, dvermi a konštrukčnými netesnosťami bolo zastavené. Nestačí však len diskutovať, ale začať problém riešiť.

Správne vetranie – základ komfortného a zdravého bývania

V nevetranom prostredí sa človek cíti unavený a nesústredený. Častým prejavom bývajú bolesti hlavy, alergie a celkové oslabenie imunitného systému. Aj napriek tomu si veľakrát neuvedomujeme, ako významne ovplyvňuje kvalita vnútornej klímy naše zdravie, pohodu a koncentráciu.

Čerstvý vzduch, ktorý tak radi vyhľadávame vonku, si pritom môžeme ľahko dopriať aj doma. Technológie rekuperácie (správneho vetrania so spätným získavaním tepla) prešli za posledné desaťročie značným vývojom a sú oveľa dostupnejšie a zároveň stále viac žiadané vďaka zvyšujúcej sa informovanosti verejnosti.

Vetranie s rekuperáciou

Pri plánovaní stavby rodinných domov dnes často vzniká otázka obstarania rekuperačnej jednotky, ktorá odvádza odpadový vzduch z domácnosti, spravidla z kúpelní a kuchyne a zároveň privádza čerstvý vzduch z vonku do spální a obývacích priestorov. Vonkajší vzduch je filtrovaný, zbavený prachu a alergénov, v jednotke prechádza rekuperačným výmenníkom, kde je ohrievaný zostatkovým teplom zachyteným z odvádzaného vzduchu. Filtre, ktoré sú použité v jednotkách zachytávajú prach a peľ, čím znižujú možnosť vzniku alergických reakcií, ďalej tiež redukujú vlhkosť a tým zamedzujú tvorbe plesní, ktoré vznikajú práve pri nedostatočnom vetraní.

Vzduch v obidvoch smeroch je privádzaný veľmi nízkou rýchlosťou, čo okrem nízkej hlučnosti a minimálnej náročnosti na elektrickú energiu zabezpečuje dokonalú výmenu vzduchu v domácnosti bez akéhokoľvek prievanu.

Rekuperácia – argumenty ZA

  • Neustály prívod čerstvého vzduchu
  • Úspora energie
  • Rekuperácia tepla až 93 %
  • Neustála výmena vzduchu
  • Optimálny obsah CO2
  • Možnosť ohrievania a ochladzovania vzduchu
  • Vhodné pre alergikov a ľudí trpiacich dýchacími problémami
  • Zamedzenie tvorby plesní
  • Zamedzenie únavy a bolestí hlavy z vysokej hladin CO2
  • Zamedzenie hluku z vonkajšieho prostredia, pretože už nie je potrebné vetrať oknami

Kompletný rad riešení od spoločnosti 2VV

Spoločnosť 2VV ponúka kompletné riešenie rekuperačných jednotiek, ktoré poskytujú všetky požiadavky a potreby riadenia vetrania v oblasti rezidenčného bývania.

Vhodným riešením od 2VV je novinka v sortimente rekuperačných jednotiek DAPHNE DAPHNE, vhodná na vetranie bytov, rodinných alebo bytových domov.

Nový rad jednotiek DAPHNE sa vyrába v 3 veľkostiach150, 300 a 500 m3/h. Jednotka bola navrhnutá na jednoduchú inštaláciu na stenu. Kompaktná veľkosť tejto jednotky umožňuje inštaláciu do štandardnej kuchynskej linky alebo vstavanej skrine. Možnosť tejto inštalácie je veľkým benefitom nielen pre domácnosti s obmedzeným priestorom. Jednotka vďaka svojej nízkej hlučnosti neruší bežný chod domácnosti.

Rekuperačná jednotka DAPHNE
Rekuperačná jednotka DAPHNE

Elegantné a veľmi tiché riešenie

  • Účinnosť spätného získavania tepla až 93 %.
  • Veľmi tichá prevádzka (28,3 dBA HRDA1-015).
  • V súlade s normou EKO DESIGN 2018.
  • Úsporná prevádzka.
  • Možnosť zabudovania do kuchynskej linky.
  • Univerzálne obojstranné prevedenie.
Regulácia KOMFORT
Regulácia KOMFORT

Jednotka je konštruovaná z obojstranne lakovaného sendvičového panelu, ktorý zabezpečuje vynikajúcu tepelnú a hlukovú izoláciu. Je ideálna na využitie v priestoroch s vyššími nárokmi na hygienu.

Rekuperačné jednotky určené pre rezidenčný segment sú od r. 2016 povinne označené energetickým štítkom.

Spotrebiteľ môže ľahko porovnať energetickú účinnosť a hlavné parametre jednotiek od rôznych výrobcov.

Hliníkový protiprúdny rekuperátor od firmy RECUTECH najvyššej kvality s certifikáciou EUROVENT s účinnosťou až 93 % garantuje veľmi efektívny a úsporný spôsob rezidenčného vetrania.

Rekuperačná jednotka VENUS

Jednotka VENUS je v sortimente 2VV už od roku 2011 a prešla množstvom úprav a inovácií. Ako už bolo uvedené, spoločnosť 2VV ponúka ucelený rad rekuperačných jednotiek, ktoré poskytujú všetky potreby núteného vetrania so spätným získavaním tepla.

Rekuperačná jednotka VENUS
Rekuperačná jednotka VENUS

Vetranie bez kompromisov

  • Účinnosť spätného získavania tepla až 93 %.
  • Úsporná a tichá prevádzka.
  • V súlade s normou EKO DESIGN 2018.
  • Určené na horizontálnu inštaláciu.
  • Komfortný dizajnový ovládač.
  • Atraktívna cena.
Rekuperačná jednotka VENUS je zaradená do dotačného programu Nová zelená úsporám
Rekuperačná jednotka VENUS je zaradená do dotačného programu Nová zelená úsporám

Rekuperačné jednotky určené pre rezidenčný segment sú od r. 2016 povinne označené energetickým štítkom.

Spotrebiteľ môže ľahko porovnať energetickú účinnosť a hlavné parametre jednotiek od rôznych výrobcov.

Jednotky VENUS boli navrhnuté tak, aby umožňovali široké využitie od najzákladnejších aplikácií až po uspokojenie potrieb najnáročnejších zákazníkov.

Rekuperačná jednotka je vyrobená z expandovaného polypropylénu EPP, ktorý má výborné tepelné izolačné vlastnosti a zaručuje predovšetkým vysokú tesnosť, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou energeticky úsporného režimu.

VENUS je vyrábaná v 2 veľkostiach – 150/300 a 500/700 m3/h. Jednotka spĺňa aj vysoké nároky kladené na hlučnosť celej jednotky, ktorá nepresahuje 37,3 dBA pri maximálnom výkone. Pre užívateľov je veľmi zaujímavá možnosť inštalácie v nízkej zástavbovej výške (270 mm3).

Youtube

Na youtube.com sú dnes na stiahnutie nielen videá, ktoré vysvetľujú princíp vetrania s rekuperáciou a predstavujú produkty jednotlivých výrobcov, ale aj videá s ukážkou inštalácie rekuperačnej jednotky. Príkladom môže byť knižnica 2VV.

Viac informácií o spoločnosti 2VV a kompletné produktové portfólio nájdete na stránkach www.2vv.cz.

Výhradné zastúpenie pre Českú a Slovenskú republiku zabezpečuje spoločnosť Multi-VAC s.r.o., www.multivac.cz.

Autor: Bc. Barbora Pešková
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama