Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

S tehlovými blokmi HELUZ nemusíte zateplovať

Zverejnené: 10. 8. 2017

Pokiaľ si chcete postaviť nový dom, musíte si ujasniť, čo od toho očakávate. Nová doba vyžaduje aj nový pohľad čo sa týka požiadaviek na bývanie. Na jednom sa zhodneme. Chceme bývať v peknom dome, ale tiež požadujeme, aby náklady na bývanie boli čo najnižšie. Ponúka sa teda otázka ako dosiahnuťa z čoho postaviť energeticky nenáročnú budovu?

Základný spôsob, ako dosiahnuť energeticky nenáročné budovy, je voľba jednovrstvej alebo zložitej, inak povedané dvojvrstvej obvodovej konštrukcie domu.

Dvojvrstvá konštrukcia už vyšla z módy

Dvojvrstvá sa jej hovorí preto, že u tohto typu konštrukcie sa tepelná izolácia plášťa domu zabezpečuje dodatočným zateplením. To kompenzuje nedostatočný súčiniteľ prestupu tepla U pri nosnej konštrukcii. Jednoduchšie povedané, aby nám z vonku dom rýchlo neprechladol skrz nedostatočne hrubý a málo kvalitný tehlový múr, je potrebné na múr nalepiť nejaký izolant, najčastejšie polystyrén. Čo je prácne, drahé a pre zdravé bývanie v novom dome to nie je práve ideálne riešenie.

Konštrukcia, ktorú nemusíte zatepľovať

Druhým spôsobom, ako dosiahnuť energeticky nenáročné budovy, je jednovrstvá konštrukcia. Pri tejto konštrukcií zabezpečujú tehly či už nosnú, tak aj tepelnoizolačnú funkciu. Použitím dostatočne dimenzovaných a vysoko kvalitných tehál nám vznikne konštrukcia, ktorú už nie je potrebné zateplovať. Odpadá prácne a drahé lepenie izolantu, dom nám „dýcha” a vytvára zdravé prostredie.

Tehly HELUZ držia teplo a nemusíte ich zatepľovať

Najviac teda záleží na použitej tehle, jej úžitkových, technických a tepelnoizolačných vlastnostiach.

Tehlové bloky HELUZ Family 2in1 sú pre stavbu jednovrstvej konštrukcie tým najlepším riešením. Svojich vynikajúcich tepelnoizolačných vlastností dosahujú vďaka patentovanému systému integrovanej tepelnej izolácie v podobe malých polystyrénových guľôčiek vo vnútri samotnej tehly. Tieto guľôčky nijako neovplyvňujú prirodzenú paropriepustnosť a ďalšie výhody prírodného tehlového materiálu. Aj keď je v múre polystyrén, dom ako sa hovorí, „dýcha” a zdravo sa v ňom býva.

Výrobca garantuje deklarované parametre

Veľkosériová výroba tehlových blokov HELUZ umožňuje garantovať ich deklarované vlastnosti pri budovaní jednovrstvých konštrukcií.

Pri tepelnoizolačných parametroch máme istotu, že nám napr. nikto nenalepí tepelnú izoláciu na stenu s ponechaním vzduchových dutín, čo je veľmi časté. Pri kvalitných, tepelnoizolačných tehlách stačí len dať tehly na tesno vedľa seba a potom ich omietnuť. Nie je potrebné ich zateplovať nijakým izolantom.

Máme zabezpečené aj ďalšie výhodné parametre – napríklad statické. Čím je konštrukcia hrubšia, tým má murivo väčšiu únosnosť a lepšiu požiarnu odolnosť, ktorá je u tehlového muriva veľká. Zároveň je konštrukcia robustnejšia v tom zmysle, že pokiaľ niekto urobí nejakú drobnú chybu pri vlastnom murovaní alebo pri návrhu konštrukcie, tak takáto konštrukcia je schopná eliminovať ďaleko viac chýb, než keď máme tenkú konštrukciu. Pri tenkej nosnej konštrukcii, ktorá je určená na statiku a je zle navrhnutá či zhotovená, tak dôjde oveľa ľahšie k jej poškodeniu než pri hrubšom múre.

Jednovrstvá konštrukcia s minimom rizík

Najmenej významným faktorom je vlastná výstavba konštrukcie. Pokiaľ stavbu vykonáva renomovaná firma so skúsenosťami, tak sa tým znižuje riziko, ktoré vzniká pri neodbornom murovaní jednovrstvej konštrukcie. Pri jednovrstvej konštrukcii je rizík jednoznačne menej oproti viacvrstvej konštrukcii. Čím viac vrstiev pri stavbe konštrukcie máme, tým viac rôznych rizík pri tom vzniká. Teda ďalšie plus pre jednovrstvú konštrukciu.

Nesmieme zabudnúť ani na trvanlivosť konštrukcie. Tá je pri jednovrstvom murive, ktoré je vybavené najčastejšie omietkovými systémami vyznačujúcimi sa odolnosťou a dlhou trvanlivosťou, veľmi dlhá. Preto je náročnosť na údržbu jednovrstvého muriva v priebehu rokov veľmi malá, takmer nulová.

Nízkoenergetický dom bez zateplenia z tehál HELUZ

Tiež ďalšie estetické stvárnenie fasád je u jednovrstvej konštrukcie veľmi variabilné. Realizácia štukových omietok alebo rôzne ozdobné fasádne prvky nie sú u jednovrstvého muriva žiadnym problémom. A čo sa týka aj budúcich zásahov do muriva, napríklad pri kotvení rôznych predmetov, anténnych systémov a podobne, tak pri jednovrstvom murive je zhotovenie veľmi jednoduché a vyznačuje sa vysokou mierou spoľahlivosti. Na rozdiel od stavby, kde musíme ešte prestupovať tepelnou izoláciou na plášti budovy, ktorá je často veľmi hrubá.

Pokiaľ chcete postaviť nízkoenergetický dom, využite širokú ponuku výrobkov HELUZ. Pokiaľ teda nechcete zateplovať, stavajte z tehlových blokov HELUZ Family 2in1 alebo ďalších typov tehál HELUZ, ako napríklad Family, alebo STI.

Autor: Eliška Klimešová
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama