Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Splyňovacie kotle na drevo a drevené brikety

Zverejnené: 14. 4. 2009

Výrobky spoločnosti Jaroslav Cankař a syn – ATMOS si v priebehu doby svojej existencie na trhu vybudovali nielen pevné miesto medzi zákazníkmi, ale tiež sa pravidelne dostávajú medzi ocenené exponáty na mnohých veľtrhoch a výstavách.

V širokom sortimente firmy nájdeme klasické kotle na drevo od 15 do 100 kW, splyňovacie kotle na uhlie a drevo od 18 do 50 kW, kotle na čierne uhlie od 25 do 35 kW, kombi kotle na drevo, pelety ETO a zemný plyn vo výkonoch od 15 do 35 kW a tiež kotle na pelety. Výrobky firmy Atmos sú obľúbené medzi užívateľmi, ktorí vykurujú drevom a inštalatérmi, pre svoju dobrú funkčnosť, kvalitu a v neposlednom rade, veľmi priaznivú cenu.

Novinka – ekologické teplovodné kotle

V tomto roku uviedla spoločnosť Jaroslav Cankař a syn – ATMOS na trh nový rad splyňovacích kotlov na drevo a drevené brikety. Ekologické teplovodné kotle označené ATMOS DC 14 R, DC 24 RS, DC 30 RS sú určené pre vykurovanie rodinných domov, chát, chalúp a iných obdobných objektov o tepelných stratách 15 až 32 kW.

jednotkaDC 14 RDC 24 RSDC 30 RS
Výkon kotla[kW]14,92632
Predpísaný ťah komína[Pa]182224
Hmotnosť kotla[kg]294331 365
Obsah násypky[dm³]659393
Predpísané palivopolenové drevodrevené brikety
Náhradné palivodrevené briketypolenové drevo
Max. dĺžka dreva[mm]330
Objem vody[l]455865
Min. teplota vratnej vody65°C
Účinnosť[%]82,1 86,6 90,7
CO* (drevo, drevené brikety/drevo)[mg/m3] 3195461 / 451134 / 960
Prach* (drevo, drevené brikety/drevo)[mg/m³] 35 15 / 614 / 15
Trieda kotla podľa ČSN EN 303-5 3

Technické parametre splyňovacích kotlov na brikety (*Kvalita spaľovania prerátaná na 10 % O2)

Stánok spoločnosti na tohtoročnom veľtrhu FOR ARCH

Kotle sú konštruované výhradne pre spaľovanie kvalitných drevených brikiet a kusového dreva. Na kúrenie je možné použiť akékoľvek suché drevo, predovšetkým polená do max. dĺžky 330 mm a kvalitné drevené brikety o priemere 75 až 100 mm a dĺžke 200 až 300 mm. Je možné použiť drevo aj o väčšom priemere vo forme špalkov, zníži sa tým menovitý výkon, ale predĺži doba horenia.

Kotle so svojou mohutnou násypkou umožňujú vkladanie celých balíkov brikiet a veľkých drevených špalkov.


Ekvitermný regulátor ATMOS ACD 01

Vlastnosti a výhody

Tieto špeciálne kotle na splyňovanie drevených brikiet obsahujú topenisko s otočným liatinovým roštom, vsadeným do keramickej komôrky s prívodom predhriateho sekundárneho vzduchu. Ten zaisťuje dobré spaľovanie už od zakúrenia a rýchle dosiahnutie výkonu kotla.

Výhodou nových kotlov je tiež jednoduché čistenie topeniska za prevádzky, odstraňovanie popola zo spodného guľového priestoru, zadného dymového kanálu a rúrkovnice. Vďaka svojej vysokej účinnosti až 90 %, modernému dizajnu a atraktívnej cene si tento nový rad splyňovacích kotlov na drevo a drevené brikety získava medzi zákazníkmi stále väčšiu obľubu.

O kvalitách tohto nového radu splyňovacích kotlov svedčí aj niekoľko ocenení, ktoré získala firma Jaroslav Cankař a syn – ATMOS v tomto roku: Zlatá medaila MSV Brno, Zlatý klas na Zem živiteľka v Českých Budejoviciach a najnovšie Grand Prix For Arch 2008 Praha.


Pohľad do hornej spaľovacej komory

Ekvitermná elektronická regulácia

Novým regulačným prvkom pre všetky kotle ATMOS je ekvitermná regulácia ATMOS ACD 01. Regulácia je vybavená veľkým displejom, na ktorom je možné sledovať najdôležitejšie údaje o stave kotla a vykurovacieho systému. Špeciálny program ATMOS, ktorý je vytvorený pre podmienky kotlov na tuhé palivá je schopný riadiť:

  • vykurovanie dvoch vykurovacích okruhov (napr. klasické radiátory + podlahové vykurovanie) podľa požadovanej teploty v miestnosti, vonkajšej teploty a v závislosti na čase pomocou dvoch typov izbových jednotiek,
  • jeden kotlový okruh pre dodržanie minimálnej teploty vratnej vody do kotla 65 °C, cez trojcestný miešací ventil s čerpadlom a vykurovanie jedného vykurovacieho okruhu (napr. klasické radiátory alebo podlahové vykurovanie) podľa požadovanej teploty v miestnosti, vonkajšej teploty a v závislosti na čase pomocou dvoch typov izbových jednotiek,
  • ohrev teplej úžitkovej vody na požadovanú teplotu (napr. 55 °C),
  • solárny ohrev cez slnečné kolektory,
  • optimálne nabíjanie a vybíjanie akumulačných nádrží podľa požiadaviek zákazníka,
  • kompletná prevádzka kotla na základe potrieb vykurovacieho systému vrátane odťahového ventilátora.

Elektronická regulácia ATMOS ACD 01 je dodávaná ako sada vrátane potrebných čidiel a pripojovacej svorkovnice pre ľahkú montáž do panelu kotla.


Splyňovací kotol na drevo a drevené brikety DC 24 RS

Pre optimálne a úsporné vykurovanie objektu firma Jaroslav Cankař a syn – ATMOS odporúča dokúpiť ako príslušenstvo, pre každý vykurovací okruh v systéme (napr. klasické radiátory a podlahové vykurovanie), jednu z ich izbových jednotiek. Získate tým výrazne lepšiu možnosť regulovať vykurovací systém obzvlášť v jarnom a jesennom období podľa izbovej teploty.


Prierez splyňovacím kotlom na drevené brikety
1 Spracované z tlačových podkladov firmy
Autor: Hana Solařová<sup>1</sup>
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama