Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Správna voľba tieniacej techniky je dôležitou súčasťou už pri plánovaní projektu

Zverejnené: 26. 10. 2015

Tieniaca technika a prvky pre tienenie sú dnes bežnou súčasťou stavieb. Nie vždy sú však používané vhodne, ich výber býva podceňovaný, nemyslí sa na nich včas pri práci na projekte atď. Všetko je potrebné riešiť už pri spracovaní plánov, či už sa jedná o druh tieniacej techniky, funkcie alebo umiestnenie.

Pri výbere vhodnej tieniacej techniky je v prvom rade potrebné si ujasniť, čo od nej očakávame. Jej funkciou totiž nemusí byť len tienenie. Okrem toho slúži tiež k regulácii intenzity svetla a tepla v miestnosti a k ochrane súkromia pred pohľadmi z okolia. Nezanedbateľným prínosom u niektorých produktov je ich protihluková izolácia, ochrana pred vkradnutím a možnosť použitia pre dispozičné delenie priestoru v interiéri. Od toho sa odvíja tiež to, či zvolíme vnútornú alebo vonkajšiu tieniacu techniku. Každá z nich má svoje výhody a ideálne je teda zvoliť kombináciu obidvoch. Exteriérové zatienenie, kam sa dajú zaradiť napr. vonkajšie žalúzie, vonkajšie rolety, markízy, screenové rolety, ponúka vysoký stupeň ochrany pre slnečným žiarením, znižuje hladinu vonkajšieho hluku, ponúka účinnú ochranu súkromia a poskytuje vysoký termoregulačný efekt podľa zvoleného typu. Interiérové zatienenie zasa všeobecne predstavuje elegantný a funkčný doplnok interiéru. Jedná sa o interiérové žalúzie, žalúzie ovládané slnečnou energiou, látkové rolety, japonské steny, plissé atď.

Spoločnosť Bematech ponúka veľa druhov či už vnútorného, tak aj vonkajšieho tienenia a nižšie sú uvedené vlastnosti aspoň niektorých častých či menej častých druhov.

Látkové rolety

Tento druh roliet je jeden z najstarších a zároveň najbežnejších typov tienenia, pretože sa nimi dá zatieniť prevažná väčšina štandardných tvarov okien. Výhodou je možnosť celkového tieniaceho efektu. Vynikajú svojou jednoduchosťou, spoľahlivosťou, variabilitou a ľahkou montážou. Široký výber typov látok a textilných roletiek umožňuje zladiť voľbu intenzity zatienenia a komplexného farebného zladenia s interiérom.

Rímske rolety

Rímske rolety dokážu štýlovo dekorovať každý interiér a dodať mu jedinečný a osobitý štýl. Táto schopnosť je daná či už ich konštrukčným riešením, tak aj bohatou paletou farieb a vzorov. Na rozdiel od klasických roliet sa nenavíjajú, ale skladajú sa smerom nadol aj nahor. Vo vytiahnutom stave je potrebné nechať dostatočný priestor pre bal, aby bolo možné otvárať okno. Veľkou výhodou týchto roliet je aj ich jednoduchá možnosť čistenia, väčšinu látok je možné prať na ručné pranie, na 30 stupňov.

Rímske rolety
Rímske rolety

Twintex

Ide o luxusný tieniaci prvok, ktorý dokáže veľmi efektívne spojiť prednosti látkových roliet, žalúzií, prípadne nahradiť závesy. Skladajú sa z dvoch látkových pruhovaných vrstiev, pričom pruhy sú na obidvoch stranách striedavo plné a priehľadné. Posúvaním vrstiev sa pruhy buď kryjú alebo sa striedajú, čím dochádza k regulácii svetla vo vnútorných priestoroch. Navyše sú tieto rolety dostupné v bohatej palete farieb a veľmi dobre ukážu hlavne v moderných interiéroch.

Twintex
Twintex

Závesy

Takisto aj klasické záclony a závesy sú stále neoddeliteľnou súčasťou našich domácností, avšak aj oni podliehajú módnym trendom. Zároveň patria medzi najstaršie druhy tieniacej techniky. Závesy môžu slúžiť buď k úplnému alebo čiastočnému zatemneniu priestoru, čím je dosiahnutá ochrana pred slnečným žiarením. Často sú kombinované s ďalšími prvkami, napr. s roletami, záclonami, žalúziami atď.

Závesy
Závesy

Drevené žalúzie

Drevené žalúzie pôsobia reprezentačne a je možné ich použiť ako účelový módny doplnok bytov aj komerčných priestorov. Estetický účinok je podporený farebnou škálou odtieňov RAL a NCS a predovšetkým prírodným materiálom. Štruktúra dreva je tu zachovaná. Väčšinou si tieto žalúzie vyberajú náročnejší zákazníci s estetickým cítením a vkusom. Je pre nich však lepšie zvoliť priestory, ktoré nie sú príliš vlhké. Niekedy totiž môže dôjsť k deformácii lamiel, predovšetkým vplyvom vlhkosti a zvýšenej teploty.

Drevené žalúzie
Drevené žalúzie
Autor: Zuzana Fajfrová
Foto: Archív Bematech

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama