Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Súčasné trendy interiérového osvetlenia v českej dizajnovej tvorbe

Zverejnené: 11. 7. 2018

Lustre, lampy, závesné svietidlá aj ďalšie osvetlenie nám v porovnaní s iným vybavením domácnosti nemusia počas rozhodovania o výslednom vzhľade nášho obydlia pripadať natoľko dôležité. Avšak odborníci dobre vedia, že toto zdanie klame. Správny výber vnútorného osvetlenia býva tou podstatnou pomyselnou čerešničkou na torte.

Svetelné prvky je potrebné zohľadňovať už od samotného začiatku plánovania vnútorného zariadenia. Správny výber svietidiel ovplyvňuje nielen momentálnu atmosféru napríklad napodobením denného svetla alebo naopak intímnych večerných tieňov, ale tiež veľmi často úspešne dopĺňa celkový dojem z dizajnu konkrétnej izby. Svietidlá rozjasňujú miestnosť, ozvláštňujú tmavé nevýrazné zákutia, opticky zväčšujú priestor a tým niekedy až veľkolepo zvyšujú celkovú atraktivitu objektu. V súčasnosti veľmi obľúbené smerovanie interiéru do neutrálnych tónov priamo vyzýva k použitiu výraznejších tvarov a farieb v oblasti osvetlenia.

Rovnako ako ostatné interiérové vybavenie, tak aj dizajn svietidiel spoluvytvára aktuálne moderné prúdy. A aké sú tie súčasné? Rozhodli sme sa ich vám ukázať na príkladoch produktu českých výrobcov, ktorých ohlas je vo veľa prípadoch celosvetový a kvalita často predbehne svietidlá zahraničnej produkcie.

Medzi tie najväčšie trendy súčasnosti je potrebné zaradiť PRIEMYSLOVÝ DIZAJN spojený s využitím robustných materiálov ako je napríklad čierne potrubie či betón. Ten je považovaný za ikonickú súčasť mnohých architektonických diel. Nadšenci však priemyslový dizajn úspešne preniesli z exteriérov a skladov aj do našich domácností. Industriálne elementy sú využívané či už za účelom doplnenia hotového priestoru navrhnutého kompletne v priemyslovom štýle, tak ako kontrastný prvok v interiéroch celkom iného poňatia. Tento trend je potom často rozvíjaný ďalšími, menej masívnymi a rôznorodými materiálmi, napríklad smaltom, sadrou, keramikou a tiež výraznejšími farebnými akordmi či návrhmi čerpajúcimi z obdobia 20. storočia. Napríklad spoločnosť Gravelli predstavuje betón ako praktický a estetický materiál. Ich projekty nachádzajú uplatnenie v architektonických aj dizajnérskych projektoch po celom svete. Veľmi vydarené produkty industriálneho prúdu vyrába tiež česká firma Compolux, ktorá spracováva vlastné ohýbané sklo, ale aj ďalšie materiály a produkuje svietidlá zodpovedajúce všetkým aktuálnym moderným nárokom.

Do priemyselných interiérov zapadá aj trend, ktorý na účely tohto článku nazveme štýlom „EDISONOVÝCH ŽIAROVIEK“. Zaradíme tu v súčasnosti veľmi bežné využitie strohých žiaroviek bez tienidiel. Hodia sa do akéhokoľvek moderne navrhnutého priestoru, ale tiež do tradične vybavených domácností. Ideálne je potom ich využitie nad kuchynským „ostrovčekom“, či jedálnym stolom. Často sú tieto kusy zavesené v zhluku a vedľa seba (rovnako ako ďalšie typy svietidiel v priemyselnom dizajne), prípadne v rôznych výškových úrovniach, čím okamžite vizuálne upútajú pozornosť. Napríklad svetoznáma značka LASVIT je ako česká špička v dizajne a výrobe svietidiel jednou z tých spoločností, ktorá nasleduje tento trend.

Foto: LASVIT s.r.o.
Foto: LASVIT s.r.o.

Industriálny vzhľad býva veľmi často spojený so súčasnou vlnou RETRO a VINTAGE. Je však potrebné rozlišovať medzi starými z povaly znesenými svietidlami po babičke a modernými retro a vintage produktmi. Minulosť sa totiž síce stáva súčasnosťou a ovplyvnenie vtedajšou dobou je očividné, ale v skutočnosti sa jedná o moderné retro s dotykom uhladeného priemyselného štýlu. Kovy sú tvarované do abstraktných tvarov, hojné je tiež využitie sýtych farebných odtieňov (vrátane ultrafialového – tohtoročnej farby). Povrchové úpravy sú navyše skutočne rôznorodé (od brúsených, matných exemplárov až po vysoko leštené blýskavé kusy).

Či už svietidlá v čisto priemyslovom dizajne, tak aj osvetlenie retro a vintage sú vhodné do prakticky akéhokoľvek priestoru v domácnosti. A neobávajte sa kontrastu tradične ladených interiérov v spojení s moderným osvetlením!

Foto: Compolux, spol. s.r.o.
Foto: Compolux, spol. s.r.o.

S vyššie uvedenými modernými osvetľovacími prúdmi tiež súvisí VYUŽITIE KOVOVÝCH MATERIÁLOV či ich napodobenín. Či už sa jedná o závesné svietidlá v kuchyni alebo napríklad stojace lampy, tlmené odtiene medených, zlatých či chrómových tienidiel, sú bohato využívané predovšetkým v domácnostiach s interiérmi navrhnutými v tónoch béžovej, krémovej a bielej farby. Tiež sa hodia do rohov miestností, do ktorých priťahujú požadovanú pozornosť. Čo sa týka štruktúry povrchu, uprednostňované sú skôr brúsené kovy s matným povrchom.

MINIMALISMUS je ďalším veľmi oceňovaným a vyžadovaným vzhľadom v moderných interiéroch. Interiéroví architekti a produktoví dizajnéri tu veľmi často využívajú zlatých farebných tónov a vo veľkej miere aplikujú kovové materiály. Tiež sa znovu a znovu vracajú k čiernobielej kombinácii (napríklad doplnenej leštenou mosadzou či meďou), ktorá snáď nikdy nevyjde z módy. Hlavnými bodmi minimalistickej vlny sú však čisté línie, elegancia a čo najmenej ozdôb. Nedá sa nespomenúť použitie všetkých možných geometrických tvarov vrátane kruhov. To je v súčasnom dizajne považované za novodobý ukazovateľ luxusu. Aby navyše mohlo všetko vkusne a decentne vyniknúť, odporúčame minimalistické osvetlenie umiestňovať poblíž iných svietidiel (nevylučujeme však realizovať minimalistický element v miestach inak výraznejšie zdobených, práve naopak - v takýchto priestoroch sa jedná o vítaný prvok).

Veľký comeback v súčasnosti zaznamenávajú aj STOJACE LAMPY a to v najrôznejších dizajnových úpravách (retro, minimalismus, mosadz…). Jedná sa o veľmi flexibilný prvok pre každú domácnosť s otvoreným pôdorysom, či ako doplnok do rohov tmavých miestností alebo ako praktický osvetľovací prvok a silný pútač pozornosti každého návštevníka. Prezrite si napríklad originálnu lampu Mona s možnosťou ľubovoľnej zmeny teploty zafarbenia svetla od významnej návrhárky Lucie Koldovej, ktorá dlhodobo pôsobí pod značkou Brokis (česká ručná výroba unikátnej osvetľovacej techniky).

Foto: BROKIS s.r.o.
Foto: BROKIS s.r.o.

Za ozdobný trend ako kontrast k vyššie uvedeným triezvejším dizajnovým prístupom v dnešnej dobe sú považované svietidlá s INŠPIRÁCIOU V PRÍRODE, často napodobujúce rôzne rastlinné prvky (môže sa jednať aj o svietidlo v kombinácii s naaranžovanými čerstvými kvetinami), oblaky, ľadové útvary či dážď a využívané prírodné farby (hlavne zelená). K tomuto účelu sa okrem iného hodí sklo a napríklad česká spoločnosť Wranovsky špecializujúca sa na ručnú výrobu nadčasových krištáľových lustrov sa s týmto materiálom vysporiadala veľmi šikovne.

Foto: LASVIT, s.r.o.
Foto: LASVIT, s.r.o.

Už pár rokov sa opäť stretávame s NADROZMERNÝMI A BOHATO ZDOBENÝMI LUSTRAMI, ktoré sme v histórii vídali prevažne len vo veľmi luxusných interiéroch, historických budovách či hoteloch. Obzvlášť v Českej republike, kde sa ako materiál hojne využívaný na lustre používa sklo, ktoré je bežne dostupné, je tento trend obzvlášť markantný. Široká česká tradícia brúseného a fúkaného skla a remeselné schopnosti českých sklárskych majstrov dovoľujú návrhárom tvorbu neuveriteľného množstva variácií svietidiel a rozvíjať tak tento súčasný populárny trend. Živým príkladom tohto trendu je tvorba talentovaného dizajnéra Filipa Houdka, ktorého diela tvoria mnohé luxusné hotely či jachty po celom svete. Ďalej sú to produkty významnej českej spoločnosti Preciosa a v neposlednom rade dizajnových mágov značky LASVIT. Závesné svietidlá tohto typu sú v neutrálnych interiéroch skvelým úderným prvkom, ktorý dodáva pôvab a trblietavú auru celej miestnosti.

Foto: Wranovsky
Foto: Wranovsky

Ako posledný trend v osvetlení, ktorý nie až tak súvisí s interiérovým dizajnom, ale nie je možné ho nespomenúť, je samozrejme tlak na úsporu energií a s celkovým smerovaním spoločnosti k ochrane životného prostredia. Daný trend sa prejavil aj v smerovaní výroby producentov svietidiel. Mnohé ekologické kampane nepochybne ovplyvnili aj vývoj LED diód, ktoré aj napriek tomu, že sa zo začiatku ťažko vyrovnávali s podstatne lacnejšou konkurenciou ostatných svetelných zdrojov, nakoniec na trhu obstáli. V súčasnosti ich cena natoľko poklesla, že umožnila ich oveľa širšie využitie. LED svetelné zdroje sú vyrábané v rôznych tvaroch aj veľkostiach, farbách a s rozsiahlym výberom napájacích možností. Je možné ich ovládať tiež smart telefónmi s možnosťou vzdialene meniť farbu a intenzitu svetla (čo úzko súvisí s ďalším súčasným technologickým trendom – MÚDREHO (SMART) OSVETLENIA. Tieto moderné technológie úspešne využíva aj česká výrobná rodinná spoločnosť BLAŽEK GLASS. Pod značkou LEC – Light Emitting Crystal vyvinula umelecky a ručne spracované sklenené lampy s modernou technológiou LED svetelných pásikov a nedávno bolo na trh v spolupráci s Tesla Lighting uvedené aj krištáľové LED svietidlo.

Foto: Blažek Glass s.r.o.
Foto: Blažek Glass s.r.o.

Zdroje:

https://www.gravelli.com/cs
https://www.preciosalighting.com/
https://www.lasvit.com/
https://www.blazek-glass.cz/zarovky
http://www.filiphoudek.com/
https://wranovsky.com/
http://www.brokis.cz
https://www.compolux.cz/
http://www.tesla-lighting.cz/tesla-led-zarovky-posiluji/
https://www.rendl.cz/

Autor: Helena Široká
Foto: Archív firiem

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama