Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

SUNFLEX® Contact PRO

Zverejnené: 7. 2. 2018

Tepelná ochrana budov je v posledných desaťročiach v centre pozornosti. Cena energie dlhodobo rastie, či už ju použijeme na vykurovanie alebo chladenie budov. Na trhu tak pribúdajú stále účinnejšie výrobky, ktoré viac izolujú alebo lepšie chladia a šetria tak prevádzkové náklady. Výnimočné postavenie majú termoreflexné fólie SUNFLEX® firmy TART.

Fólie značky SUNFLEX® rozdeľujeme do dvoch základných skupín. V prvej sú fólie brániace úniku tepla z vykurovaných interiérov v zime, v druhej potom fólie chrániace interiéry pred letným prehrievaním.

V druhej skupine je difúzna reflexná membrána SUNFLEX® Contact určená predovšetkým pre šikmé strechy a tiež nedávno na trh uvedená fólia SUNFLEX® Clima pre vetrané fasády. Tento rok uvedie TART na trh nielen inovovanú, ale úplne novú termoreflexnú difúznu membránu s názvom SUNFLEX® Contact PRO, ktorá, ako si ukážeme, pre svoje výnimočné vlastnosti si označenie PRO určite zaslúži.

Chladenie je drahšie, než vykurovanie

Z termodynamických zákonov a aj skúseností vieme, že udržať v lete miestnosť chladnú si vyžaduje znateľne viac energie, než ju v zime ohriať. Lenže predpisy riešia len zimné vykurovanie s vysvetlením, že letné problémy vyriešime silnou tepelnou izoláciou obvodových múrov, strechy a muriva. Táto neznalosť privádza do letných problémov nemálo užívateľov aj dobre zateplených stavieb.

Klimatické zmeny – globálne otepľovanie

Globálne otepľovanie (alebo častejšie zmena podnebnej klímy),” píše Wikipedia, „je pojem týkajúci sa otepľovania, ktoré začalo na začiatku 20. storočia a prejavuje sa jednoznačným a pokračujúcim rastom priemernej teploty klimatického systému Zeme, ktoré je, podľa názoru väčšiny vedcov, silne ovplyvnené aktivitami človeka.

Bez toho, že by sme si chceli kohokoľvek zastávať, či diskutovať o zodpovednosti ľudstva, použijeme zdravý sedliacky rozum. Kto z vás, o niečo skôr narodených, pamätá také kritické letá, aké u nás panujú posledné roky? Že sa mení klíma, o tom pochybuje dnes už málokto. Počet takzvaných tropických dní s teplotami nad 30 °C sa oproti minulosti znásobil. Každý má možnosť nahliadnuť do globálneho teplotného indexu a porovnať, ako sa naša Zem za posledných 100 rokov ohrieva.

V tomto príspevku sa ďalej sústredíme na to, ako sa brániť neznesiteľným letným horúčavám, ktoré nás posledné roky trápia nielen vonku, ale zasahujú nás aj vo vnútri budov, v práci, vo verejných budovách a bohužiaľ často aj v našich domovoch. A určite sa zhodneme, že situáciu, ktorá ohrozuje napr. náš zdravý spánok, by sme rozhodne mali riešiť!

Prehriaty interiér – ako k tomu dochádza

Predstavme si 30 a viac stupňový letný deň a bežnú strechu zloženú z tmavých strešných tašiek, kedy je 70 m2 tejto krytiny orientovanej na juh. Teplota slnkom rozpáleného povrchu takejto krytiny presahuje aj 80 °C.

Takto horúca krytina môže počas niekoľkých hodín sálať tepelnú energiu s intenzitou viac ako 800 W/m2 smerom k bežnej, tzn. nereflexnej difúznej fólii, čím ju ohreje takmer na „svoju” teplotu, tzn. až k 80 °C. Od takto rozpálenej difúznej fólie sa potom do podkrovia ( priestorovej teploty 25 °C) nezadržateľne šíri tepelná vlna o výkone cca 70 m2 × (80–25) K × 0,24 W/(m2K) = 924 W. Za celý slnečný deň môže tak podkrovie nastrádať až cca 5 kWh tepla.

Pre strechu sme volili súčiniteľ prestupu tepla U = 0,24 W/(m2K), tzn. na požadovanej úrovni. Existuje námietka, že vetraná medzera pod rozpálenou krytinou odvádza teplo von, takže difúznu fóliu neohrieva. Vetranie v skutočnosti odvádza von len od krytiny ohriaty vzduch, ale nie sálanie krytiny o intenzite 800 W/m2. Inými slovami: tak ako prúdiaci vzduch dobre nechladí vonkajší, ani vnútorný povrch krytiny, významne neochladí ani bežnú difúznu fóliu, ktorej teplota sa potom blíži teplote krytiny.

Zohriata tepelná izolácia izoluje oveľa horšie

Keby sme navyše zarátali, že sa izolačná schopnosť vaty, prehriatej horúcim vzduchom podstatne zhorší, zisk tepla v podkroví by ešte o niekoľko desiatok % vzrástol. Toto zásobovanie teplôt môže trvať aj niekoľko hodín a nezastaví ho sadrokartón, ktorý vďaka vysokej emisivite 0,9 vyžiari 90 % tepelnej vlny do podkrovia. Táto vlna tepla potom bude „spríjemňovať” spánok aj mnoho hodín po západe Slnka. Ako z toho vyjsť von?

SUNFLEX® Contact PRO – účinné riešenie

Keď vložíme medzi krytinu a izoláciu materiál, presnejšie fóliu, ktorá dokáže odraziť ako 95 % dopadajúceho sálavého tepla späť do vetranej vzduchovej medzery, fólia potom pohltí iba necelých 5 % sálavého tepla, tzn. len 46 W z 924 W podľa vyššie uvedeného príkladu. Presne tak pracuje termoreflexná membrána SUNFLEX® Contact PRO, ktorá je tak veľmi vydareným nástupcom pôvodnej reflexnej membrány SUNFLEX®Contact. Aké sú zásadné rozdiely obidvoch fólií?

Nová verzia PRO s gramážou cez 190 g/m2 je oveľa robustnejšia a odolnejšia než pôvodná verzia s plošnou hmotnosťou 127 g/m2.

Nová verzia PRO má laboratórne nameranú hodnotu emisivity 0,05, takže dokáže odraziť 95 % sálania. Pôvodná verzia mala emisivitu 0,3 a odrážala iba 70 % sálania.

Nová verzia PRO má ekvivalentnú difúznu hrúbku Sd = 0,045 m, pôvodná verzia má hodnotu Sd = 0,1 m. To znamená, že nová verzia prepúšťa vodné pary dvakrát účinnejšie!

Novú verziu PRO je možné aplikovať už pri sklone strechy 17°, pôvodnú verziu sa dalo realizovať iba do bezpečného sklonu 22°.

K uvedeným parametrom ešte doplňme, že hodnoty emisivity, odolnosti proti prenikaniu vody a ekvivalentné difúzne hrúbky boli merané aj po testoch umelého starnutia a zostali nezmenené!

Záver

Parametre tejto reflexnej difúznej fólie sú zárukou nielen funkčnosti, ale aj dlhej životnosti. Celkom zásadný je potom fakt, že materiál tejto fólie dokáže svojimi reflexnými schopnosťami udržať teplotu v obytnom priestore o 7 až 8 stupňov Celzia nižšiu, ako pri použití bežnej podstrešnej fólie!

Nová fólia SUNFLEX® Contact PRO si preto medzi materiálmi slúžiacimi k tepelnej ochrane budov určite zaslúži významnú pozíciu. Pritom sa nedá očakávať, že by sa v blízkej budúcnosti začala zemská klíma radikálne ochladzovať: hlavne nie za situácie stále čírejšieho ovzdušia, prachu, popolčeku a sadzí priemyslového pôvodu, ktoré kedysi znižovali ohrievanie zemského povrchu slnkom.

V tomto ohľade je potom najrozumnejšie riešiť problém slnečného prehrievania budov už pri navrhovaní stavieb a to s pomocou materiálov ako je SUNFLEX® Contact PRO, ktoré nepohlcujú slnečné ani tepelné žiarenie a zostávajú v podstate chladné.

Využitie reflexných technológií v prípade oslnených konštrukcií je tiež zaujímavou motiváciou pre architektov, projektantov aj investorov.

Autor: Miroslav Spousta
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama