Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

SUNFLEX Floor PRO

Zverejnené: 24. 10. 2017

Tento rok v apríli spoločnosť TART úspešne uviedla na trh novú termoreflexnú fóliu pre prevetrávané fasády s názvom SUNFLEX Clima. Zatiaľ, čo táto fólia postupne nachádza uplatnenie, TART tento rok plánuje uviesť ešte ďalšiu novinku, teda inovatívnu verziu v súčasnosti veľmi predávanej fólie SUNFLEX Floor Plus.

Nová verzia s obchodným názvom SUNFLEX Floor PRO plne nahradí pôvodnú verziu Plus a my si ďalej ukážeme, že rozhodne nepôjde len o kozmetické zmeny.

Stručne o podlahovom vykurovaní

O princípe, účinnosti a prednostiach podlahového vykurovania bolo napísanéjh už mnoho, aj keď nie vždy presne. Je ale stále vyhľadávanejšie. Ponúka viac pohodlia, úžitku alebo úspor v porovnaní s klasickým vykurovaním pomocou lokálnych vykurovacích zariadení. Výhody výrazne prevyšujú, preto sa podlahové kúrenie stáva stále častejšie voľbou českých aj slovenských stavebníkov.

Hlavné výhody:

  • Vynikajúce rozloženie teploty v interiéri – neexistuje vykurovací systém, ktorý (v princípe aj skutočne) vyhreje miestnosť rovnomernejšie.
  • Nižšia energetická náročnosť, ktorá plynie z nízkej teploty vody vo vykurovacom okruhu, v priamom dôsledku znamená nižšie náklady na vykurovanie.
  • Možnosť prispôsobenia a tým pádom rovnomerného vykurovania plochy nepravidelného tvaru, kde pôdorys nie je v tvare štvorca alebo obdĺžnika.
  • Výrazne nižšia cirkulácia vzduchu a tým aj poletujúceho prachu v miestnosti – ideálne riešenie pre alergikov.
  • Podlahové vykurovanie nezaberá žiadny priestor a nenarušuje interiér. Dáva tak interiéru väčšiu flexibilitu.
Bežné (konvenčné) vykurovanie verzus podlahové vykurovanie
Bežné (konvenčné) vykurovanie verzus podlahové vykurovanie

Tepelné straty smerom pod podlahu a ako im zamedziť

Energetická náročnosť budovy a s ňou súvisiaca účinnosť vykurovacích systémov sa odvíja od dvoch faktorov. Je to kvalita vykurovacieho systému ako takého, teda jeho princípu (účinnosti) a ďalej remeselného prevedenia. Druhým faktorom je izolácia vykurovaného objektu. V prípade podlahového kúrenia musíme zabrániť väčšiemu úniku tepla pod podlahu, tzn. do podložia domu alebo k susedom o poschodie nižšie.

Termoreflexná fólia od spoločnosti TART vďaka schopnostiam odrážať sálavé teplo významne prispieva k zamedzeniu tepelných strát. Príkladom je termoreflexná fólia pod podlahové vykurovanie SUNFLEX® Floor Plus, jedna z vôbec najpredávanejších reflexných fólií tohto typu. Je vyrobená lamináciou reflexnej metalizovanej vrstvy na vysoko odolnú bublinkovú fóliu a v systémoch podlahového vykurovania sa inštaluje pod vykurovací systém, teda spravidla medzi podlahovú izoláciu a betónový náter, v ktorom je zaliaty vykurovací systém. Týmto spôsobom vzniká medzi vykurovacím systémom a izoláciou cca 3,5 mm hrubá vzduchová medzera, ktorá je tvorená bublinkovou štruktúrou fólie SUNFLEX®. Táto vzduchová medzera tak vytvára podmienky pre odraz sálavého tepla, ktoré smeruje od zahriatej podlahy smerom k základom budovy, ale vďaka reflexnej vrstve fólie je smerované späť do vykurovaného priestoru.

Podlahové vykurovanie - šírenie sálavého tepla podlahou
Podlahové vykurovanie - šírenie sálavého tepla podlahou

Nová fólia SUNFLEX® Floor PRO – ešte účinnejšie zamedzenie tepelných

Ako už bolo uvedené, termoreflexné fólie SUNFLEX® pracujú na princípe odrazu sálavého tepla. Je tiež všeobecne známym faktom, že k úspešnému odrazu sálavého tepla (tepelného žiarenia) je nevyhnutná vzduchová medzera pred odrazovou vrstvou. V prípade fólie SUNFLEX® Floor Plus je vzduchová medzera hrubá 3,5 mm a je tvorená bublinkovou štruktúrou s priemerom vzduchovej bublinky 9 mm.

V takto úzkom priestore síce dochádza k výrobnému odrazu sálavého tepla, ale silno sa uplatňuje stratové vedenie tepla vzduchom. Platí tu fyzikálne pravidlo, že čím hrubšia je vzduchová medzera pred reflexnou vrstvou, tým slabší je tepelno stratový dej vedením tepla. Pri dostatočne hrubej vrstve sa teploty vzduchu uprostred vrstvy dokonca vyrovnajú (hovorí sa tomu teplotné plato) a straty vedením sa priblížia k nule. V tomto režime realizuje prestup tepla len sálavá zložka, ktorú reflexná fólia odráža až z 95 %. A tento fakt bol hlavným dôvodom, prečo spoločnosť TART vyvinula nový typ podlahovej fólie s názvom SUNFLEX® Floor PRO.

Základom tejto inovácie je vysokopevnostná bariérová bublinková fólia s priemerom bublinky 15 mm, ktorá výslednú hrúbku podlahovej fólie zväčšuje na dvojnásobok, teda zhruba na 7 mm. Už niek/boľko rokov sa spoločnosť TART v oblasti bublinkových fólií odlišuje od svojej konkurencie hlavne unikátnou výrobnou technológiou, ktorá nemá v strednej a východnej Európe obdobu. Obavy, že by z bublinkovej štruktúry podlahovej fólie časom ušiel vzduch, sú zbytočné, pretože 14 vrstvová štruktúra tejto fólie s nanobariérou únik vzduchu jednoducho neumožnia.

To však nie je jediná zmena. Pôvodnú metalizovanú reflexnú vrstvu (nástrek práškovým hliníkom) výrobca nahradil fóliou z čistého, vysoko lesklého hliníku, ktorý je v rámci chemickej odolnosti a zachovania trvalého lesku vybavený ochrannou mikrocirkuláciou. Schopnosť odrážať sálavé teplo sa u tohto materiálu pohybuje okolo 98 %!

Spomínaná hrúbka fólie blížiaca sa k 7 mm a novo použitá reflexná vrstva z vysoko lesklého hliníku potom budú mať zásadný význam na tri veľmi dôležité parametre:

  • Významne sa zlepší schopnosť fólie odrážať sálavé teplo, čím sa výrazne zvýši jej tepelný odpor.
  • Veľmi významne sa zvýši aj kročajový útlm – skúste si predstaviť, že podlaha, po ktorej chodíte, je na 7 mm vysokej vzduchovej „poduške”...
  • Fólia bude vďaka svojej štruktúre odolná voči prestupujúcemu radónu.

Záver

Pokiaľ zhrnieme uvedené informácie, je nepochybné, že sa na trhu ešte v roku 2017 objaví v oblasti podlahových fólií celkom bezkonkurenčný výrobok. Termoreflexná podlahová fólia SUNFLEX Floor PRO nebude iba pasívnou separačnou hydroizoláciou, ale stavebným prvkom, ktorý sa bude významným a trvalým spôsobom podieľať na tepelnej izolácii objektu.

Prototyp fólie SUNFLEX® Floor PRO už uzrel svetlo sveta a práve sa na ňom dokončujú laboratórne testy. Výrobca počíta s uvedením na trh najneskôr k 01. 11. 2017. Bude to výrobok, ktorý by vzhľadom k jeho mimoriadnym vlastnostiam nemal ujsť pozornosti projektantov aj investorov. A poslednou zaujímavou a pozitívnou informáciou by mohlo byť, že cena inovovanej verzie Floor PRO nebude vyššia než cena súčasnej verzie Floor Plus

Autor: Miroslav Spousta
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama