Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 16.4.

Systém Lambda YQ – priateľský svojpomocnej výstavbe

Aktualizováno: 14. 12. 2020

U nás na Slovensku, ani v susednej Českej republike ešte nikto nevypísal súťaž o najlepší stavebný systém pre svojpomocnú výstavbu, horúci kandidát na prvenstvo je však uvedený v názve článku. „Vybrali sme si Ytong, pretože je ľahký, ľahko sa opracováva a murovanie s ním bolo rýchle a jednoduché,“ povedal svojpomocný stavebník z okolia Brna, ktorý si z materiálov Ytong postavil hneď pasívny rodinný dom.

Zo systému Ytong stavia celá rada svojpomocných stavebníkov. (Foto: archív súťaže YQ Stavba)

História dnešného pórobetónového systému Lambda YQ siaha u nás, aj v susedných Čechách hlboko do minulého storočia. Citovaný staviteľ preto nie je zďaleka jediný, kto sa pustil s pórobetónom do výstavby nízkoenergetického alebo pasívneho domu, aj keď nie vždy sa tak deje svojpomocne.

Lambda YQ

Špeciálne tepelnoizolačné tvárnice Lambda YQ v hrúbke múru 500 mm ponúkajú súčiniteľ prestupu tepla U = 0,162 W/(m2K) a tá istá tvárnica v hrúbke 550 mm potom U = 0,147 W/(m2K). To sú lepšie hodnoty, než je odporúčanie pre pasívny dom – U = 0,18 W/(m2K). Obvodové murovanie je pritom skoro klasická „svojpomocná” činnosť, ktorú s pomocou plánu „Založenie tvárnic a väzba muriva” na stránke www.ytong.sk zvládne starostlivý stavebník na profesionálnej úrovni. Zvládne aj oveľa viac, ako si ešte ukážeme.

Schodiskové diely na mieru sú okamžite pochôdzne, veľmi stabilné a tlmia kročajový hluk
Schodiskové diely na mieru sú okamžite pochôdzne, veľmi stabilné a tlmia kročajový hluk

Izotropia

Táto vlastnosť je pre pórobetón Lambda YQ potrebná a je jedna z najpozoruhodnejších. Znamená, že pórobetón má vo všetkých smeroch rovnaké vlastnosti, špeciálne potom súčiniteľ tepelnej vodivosti vodivosti λ. Ak musíme odrezať z tvárnice kus, aby sme ním vyplnili medzeru v murive alebo dokončili rad muriva (šár), je jedno, ako ju z pôvodnej tvárnice vyrežeme, či v jej pozdĺžnom, priečnom alebo výškovom smere. Izotropia stojí okrem iného za tým, že odpad pórobetónu sa pri rozvážnej výstavbe vojde len na jeden fúrik.

V najteplejšom dni roku 2016, čo bol 20. jún, pohltila pultová pasívna strecha v ploche 100 m2 viac ako 3 kWh energie od slnka. Ľahká strecha bez tepelnej akumulácie sa rýchlo prehrievala a od nej aj interiér. Ťažká strecha Ytong vďaka veľkej akumulácii sa ohriala iba o 0,7 °C na vnútornom povrchu za deň. Až po 7 takýchto dňoch po sebe stúpla teplota vnútorného povrchu strechy o 5 °C.

Hlas z praxe

„Stavba pasívneho domu nebola zďaleka finančne tak náročná, ako sa traduje. Úžitková hodnota je oveľa väčšia a cena je porovnateľná s bežnou výstavbou. Pri vlastnej výstavbe záleží na starostlivosti zhotovenia a dodržaní postupov výstavby. A nie je potrebné sa obávať, stavbu sme zvládli svojpomocne. Volili sme Ytong, pretože je ľahký, jednoducho sa opracováva a murovanie je rýchle a nenáročné,” opäť podotýka staviteľ z oblasti Brna k svojim skúsenostiam s výstavbou „vlastnými rukami”.

Svojpomocní stavitelia z oblasti Ostravy sa pre výstavbu nízkoenergetického domu rozhodli pre jednovrstvé murovanie bez zatepľovania. Voľba padla na tepelnoizolačné tvárnice v šírke 50 cm
Svojpomocní stavitelia z oblasti Ostravy sa pre výstavbu nízkoenergetického domu rozhodli pre jednovrstvé murovanie bez zatepľovania. Voľba padla na tepelnoizolačné tvárnice v šírke 50 cm

Dotácia Zelená domácnostiam, v ČR Zelená úsporám

„Na účely dotácie nám všetky výpočty zhotovila odborná firma, ktorá sa postarala aj o dokumentáciu. Pre nás to teda nebola žiadna veľká záťaž,” hovorí do tretice citovaný majiteľ. A náklady na prevádzku? „Sú minimálne, odhadovali sme ich oveľa vyššie. Vykurovanie a chladenie ročne spotrebuje od 3 400 do 4 000 Kč (v prepočte cca od 135 do 158 eur)”(počítané v podmienkach ČR) dozvedáme sa.

Ako sa stavia bez zateplenia?

Iní svojpomocní stavitelia sa rozhodli pre jednovrstvé murovanie bez zateplenia. Zvolili si tepelnoizolačné tvárnice v hrúbke 50 cm. „Bolo to jednoduché – prečo voliť riešenie, kde musím loziť na lešenie niekoľkokrát za sebou? To znamená postaviť múry, nalepiť polystyrén, navŕtať a ukotviť polystyrén, lepidlom všetky hmoždinky zakryť. Potom sa dáva perlinka a lepidlo, druhá vrstva lepidla a finálna omietka. Pritom stačí postaviť, dvakrát natiahnuť stierku s perlinkou a potom finálnu fasádu. Navyše murivo z Ytongu dýcha a nie je zatvorené polystyrénom ako skleník,” zhŕňa výhody jednovrstvého murovania majiteľ.

Takto postavené múry spĺňajú normy aj pre pasívnu výstavbu. Jednovrstvé riešenie je ohľaduplné aj k budúcnosti. Životnosť materiálu je takmer neobmedzená a dom je pripravený slúžiť po celé generácie bez potreby ďalších opráv či dopĺňania zateplenia.

Trvalo to iba rok a rodinný dom bol hotový, vrátane vnútorného zariadenia a terénnych úprav. Za voľbou Ytongu bol ešte jeden dôvod: „Je to jednoduchá a presná práca, na stavbu domu postačí vedierko na lepidlo a miešadlo. Žiadne nahadzovanie „špricu”, jadrovej omietky a štuku. Nič zdĺhavého ani drahého – postačí len štrková hmota a finálna štuková omietka. Všetky drážky pre rozvody vody a elektrického rozvodu sa dajú vytvoriť pomocou skrutkovačov,” dodávajú majitelia.

Iný pasívny dom stojí v oblasti Ždiarska a je kompletne postavený zo systému Ytong vrátane systémových ťažkých stropov, šikmej strechy a schodísk. Aj túto stavbu zvládli majitelia svojpomocne
Iný pasívny dom stojí v oblasti Ždiarska a je kompletne postavený zo systému Ytong vrátane systémových ťažkých stropov, šikmej strechy a schodísk. Aj túto stavbu zvládli majitelia svojpomocne

Ťažká strecha – lepšie bývanie aj v pasívnom dome

Ďalší pasívny RD stojí v Žiarskej oblasti a je kompletne postavený zo systému Ytong. Celú výstavbu, vrátane stropu, schodísk a strechy zo systému Ytong zvládli majitelia svojpomocne. Financie zabezpečili z predaja bytu a chaty. Dom získal dotáciu a prevádzkové náklady sú necelých dvadsať tisíc korún českých (800Eur) pre štvorčlennú rodinu.

Majiteľ poznal YTONG už z minulosti a vedel o jeho prednostiach (jednoduchá opracovateľnosť či tenkovrstvé murovanie pomocou stavebného lepidla bez použitia miešačky). Preto nechal zapracovať do projektu aj nové systémové prvky (stropy, strecha a schody od Ytongu), ktoré ešte nepoznal. Dnes hovorí: „Výhodou stropu nie je len jednoduchá montáž bez nadbetonávky. Jednoducho sme do nich umiestnili elektroinštalácie, rozvody vody aj tepla. Žiadne sekanie. Nezdržalo nás to ani pri výstavbe poschodia – stropy boli hneď pochôdzne.” Podobne prebiehala aj montáž schodiska: „Oproti železobetónovému schodisku odpadá debnenie, výstuž, betonáž, hutnenie, vlhčenie betónu pri zretí, oddebňovanie aj likvidácia odpadov z debnenia. Schodisko bola za 24 hodín pochôdzne,” hovorí majiteľ.

V najteplejšom dni roku 2016, čo bol 20. jún, pohltí pultová pasívna strecha s plochou 100 m2 cez 3 kWh energie od Slnka. Ľahká strecha bez tepelnej akumulácie sa rýchlo prehrieva a od nej aj celý interiér. Ťažká strecha Ytong sa vďaka veľkej akumulácii ohreje sotva 0,7 ° C na vnútornom povrchu za deň. Až po 7 takýchto dňoch po sebe stúpne teplota vnútorného povrchu strechy o 5 ° C.

Ťažká strecha Ytong má zásadnú rolu. Bráni letnému prehrievaniu v podkroví aj bez klimatizácie, je nehorľavá a poskytuje ochranu proti prachu aj škodcom. „Podobné skúsenosti ako s celým systémom máme aj so strechou – odpadajú tesárske práce. Aj montáž sme zvládli sami, ja s jedným murárom,” hovorí majiteľ a ešte dodáva k letnému prehrievaniu: „Bývame tu už tretí rok a môžem potvrdiť, že teplota ani v podkroví ani počas dní s tropickými teplotami nepresiahne 25 °C.”

S odstupom času majitelia takto hodnotia fungovanie pasívneho domu: „Návratnosť investícií urýchlila dotácia Zelená úsporám. Náklady sú teraz presne podľa očakávaní – pri štyroch dospelých ľuďoch a množstve spotrebičov, ako je sušička či dva mraziace boxy (mrazáky), sme minulý rok zaplatili za prevádzku asi 19 500 Kč” (780 Eur), hodnotí nové bývanie majiteľ.

Strecha Ytong Komfort prispieva k celoročnému tepelnému komfortu a zabraňuje letnému prehrievaniu. Teplota ani v podkroví ani počas dní s tropickými teplotami nepresiahne 25 °C.
Strecha Ytong Komfort prispieva k celoročnému tepelnému komfortu a zabraňuje letnému prehrievaniu. Teplota ani v podkroví ani počas dní s tropickými teplotami nepresiahne 25 °C.

Technická pomoc

Svojpomocný staviteľ získava nákupom systému Lambda YQ nielen technicky vyspelý a pritom priateľský stavebný systém, ale tiež technickú pomoc. Tá sa týka návrhu a realizácie základov, založenia prvej rady tvárnic, murovanie nosného muriva a priečok, výstuží pod okenným otvorom, montáže schodiska atď. až po kladenie prekladov a zhotovenie stropov alebo ťažkej strechy. Môže si ďalej zakúpiť alebo zapožičať náradie, ktoré prácu so systémom Lambda YQ ešte viac zjednoduší, spresní a urýchli.

Záver

Ak sa chystáte stavať, Lambda YQ ponúka rýchle, energeticky výhodné riešenie s dôležitou hodnotou – trvalo príjemnou vnútornou klímou. Stavbu či iné časti môžete s technickou pomocou zvládnuť aj sami. Ušetríte tak čas aj peniaze alebo doladíte stavbu k Vašej najvyššej spokojnosti.

¹) Spracované s využitím materiálov Xella CZ

Súvisiace články:

Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby
Bývanie pod Tatrami - keď sa spojí krásne miesto, vkus a šikovnosť
Suomi Hloubětín a Ytong
Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Pasívne domy z Ytongu - rýchlo, kvalitne, lacno a natrvalo

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek¹)
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil  3.miesto

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil 3.miesto

Zverejnené 10.4. Po víťazstve v roku 2020, získal v tomto roku najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, a.s., 3.miesto v súťaži Zelený Merkúr 2024 (1.miesto Strabag, s.r.o závod Zvolen, 2.miesto Agro CS Slovakia). Súťaž sa zameriava na… ísť na článok

Zasadený dom v Banskej Bystrici

Zasadený dom v Banskej Bystrici

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama