Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Systém Trocal 76 mm pre okná a dvere – jednoduché a správne rozhodnutie

Zverejnené: 5. 8. 2014

Za aktuálneho stavu techniky je titulok článku celkom na mieste. Ťažko nájdeme okenný a dverný profil s hrúbkou len 76 mm, ktorý prepúšťa teplo iba na úrovni Uf = 0,82 W/(m2K), tj. Lepšie, než izolačné dvojsklo. Ešte viac zaujme šírka jeho využitia. Je možné ho osadiť dvojskom aj trojsklom. Profil môžeme použiť pre výmenu starých okien aj tam, kam sa hrubé, „pasívne“ profily nevojdú.

Uvedenej hodnoty je dosiahnuté kombináciou profilu s hliníkovou funkčnou škrupinou AluClip Pro, krycím rámom vyplneným penou a krídlom so stredovým tesnením. S dorazovým tesnením sa „účko” zhorší na stále výbornú hodnotu Uf = 0,93 W/(m2K). Aj bez škrupiny stoja však tepelné hodnoty tohto profilu za pozornosť. S bežným dorazovým tesnením docielime hodnoty Uf = 1,1 W/(m2K), so stredovým tesnením potom Uf = 1,0 W/(m2K).

Nový profil umožňuje tiež iné tesnenie drážky pre dvojsklo aj trojsklo. S izolačným dvojsklom o súčiniteľovi prestupu tepla Ug = 1,1 W/(m2K) docielime prakticky tej istej hodnoty aj pre celé okno, tzn. UW = 1,1 W/(m2K). Pri použití trojskla o súčiniteľovi prestupu tepla Ug = 0,5 W/(m2K) docielime hodnotu UW až na úrovni 0,73 W/(m2K).

Totožné profily, či už konštrukčne, aj čo sa týka bohatej farebnej škály, je možné zakúpiť aj pod obchodnými značkami KÖMMERLING 76 a KBE 76.

Ilustračné foto firmy profine GmbH
Ilustračné foto firmy profine GmbH
Ilustračné foto firmy profine GmbH
Ilustračné foto firmy profine GmbH
Ilustračné foto firmy profine GmbH
Ilustračné foto firmy profine GmbH

Nové meradlá a výkony

Systém 76, ako budeme všetkým trom obchodným značkám skupiny profine GmbH skrátene hovoriť, je nielen vôbec najvýznamnejšia inovácia v rámci skupiny za posledných pätnásť rokov, ale možno aj v rámci celoeurópskej výroby profilov pre okná a dvere. Výsledkom je hlavne pozoruhodné zvýšenie tepelnej izolácie v oblasti tzv. štandardných okien. K tomu úzke pohľadové profily pre veľké sklenené plochy a solárne zisky, ďalej použitie najmodernejších funkčných zasklení do hrúbky 48 mm a konečne aj efektívna konštrukcia pre jednoduché a rýchle spracovanie.

Systém 76 mm pre pasívne aj nepasívne domy

Samozrejme dalo sa v krátkosti napísať pre všetky domy, zámerom však bolo upozorniť na dve netriviálne veci:

  • Česká národná stavebná norma ČSN 73 0540 požaduje pre pasívny dom súčiniteľ prestupu tepla na úrovni 0,8 W/(m2K). Tomu samozrejme naplno vyhovuje už popísané okno z profilu Trocal 76 s trojsklom o celkovom súčiniteli UW až na úrovn 0,73 W/(m2K).
  • Rovnaké okno je však vhodné aj do nízkoenergetického, energeticky úsporného alebo energeticky nešpecifikovaného domu, či už nového alebo modernizovaného. Investor by rozhodne nemal naletieť tvrdeniam niektorých montážnych firiem, že okno s trojsklom sa hodí len do pasívneho domu a nikam inam. Vecne ide o to, že okno s trojsklom poskytuje (pri rovnakej vnútornej teplote) rovnakú službu, teda rovnakú úsporu energie na vykurovanie (unikajúcu oknami), či už je vsadené do pasívnej alebo inej stavby.
  • Pestrosť riešení, možností a vzhľadu

    Systém 76 môže konkurovať dokonca systémom s konštrukčnou hĺbkou 80 až 85 mm, ktoré však majú tú nevýhodu, že pri rekonštrukcii často spôsobujú problémy s napojením. S novou generáciou profilov Systému 76 tak profine GmbH nastavuje u štandardných systémov celkom nové meradlá.

    SSystém 76 je použiteľný pre okná, domové aj balkónové dvere. Zahŕňa viac než 50 geometrií profilov a príslušenstva. Okrem toho sú k dispozícii mnohé upgradované technológie pre realizáciu mimoriadnych požiadaviek na dizajn a statiku, napríklad kombinácia materiálov s hliníkovými obkladovými profilmi a zdvojeným krídlom „AddOn” profine. Výhodou je tiež široká ponuka farebných dekoračných fólií a zamýšľané dodávanie profilov nového systému s inovatívnym povrchom „proCoverTec”. To sa týka aj roletového boxu „VariNova”, ktorého vodiace koľajnice sú tiež ošetrené touto metódou.

    Spoločnosť profine GmbH navyše pre svojich partnerov – tzn. výrobcov okien – pripravuje profily „proEnergyTec” vyplnené penou už z výroby, ktoré ďalej významne zvýšia ich tepelnú izoláciu. Jedná sa v skutočnosti o najrozmanitejší štandardný systém v tomto odbore.

    Prečo práve 76 mm?

    Konštrukčná hĺbka 76 mm je vhodná pre rekonštrukcie aj novostavby. Ponúka skvelé izolačné hodnoty profilu v kombinácii s úzkymi pohľadovými šírkami, možnosti upevnenia skiel, ktoré majú veľkú hrúbku a celkovo inteligentnú konštrukciu. To takisto zabezpečuje okno a to s prvotriednou energetickou účinnosťou. Okno potom spĺňa predpoklady pre dopytovo silný hlavný trhový segment.

    Aj čo sa týka vzhľadu a dizajnu Systému 76, tento systém spĺňa žiadanú vedúcu úlohu na trhu. Až južansky pôsobivá pestrosť širokej palety dekoračných fólií a inovatívna kombinácia materiálov s hliníkom poskytuje architektom, projektantom a investorom nevšednú slobodu individuálneho riešenia.

    Vyvinutie nového Systému 76, kedy firma po prvýkrát zlúčila všetky svoje tri značky do hlavného systému, je doposiaľ najväčší a najdôležitejší projekt celej jej histórie. Ten popri pozornosti koncových užívateľov dokáže ponúknuť tiež atraktívne príležitosti výrobcom okien a montážnym firmám. Všetko je pod firemným heslom Chceme byť ešte silnejší. Pre našich zákazníkov..

    Záver

    Systém 76 prináša rozsiahle výhody tiež z prevádzkovo ekonomického hľadiska. Vďaka modulárnej konštrukcii s vysokou kompatibilitou ohľadne skiel, ocelí a vedľajších profilov umožňuje systém vykonávacím firmám jednoduché spracovanie a komfortnú logistiku. Montáž zjednodušuje inovované upevnenie a zníženie zaťaženia. A koncovým zákazníkom prináša Systém 76 to hlavné: šťastný pocit z dobrej investície.

    ¹) Čerpané z tlačových podkladov Messe Norimberk
    Autor: RNDr. Jiří Hejhálek¹)
    Foto: Archív firmy

    Tématické odbory

    reklama

    Nové

    Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

    Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

    Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

    Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

    Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

    Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

    Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

    Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

    Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

    reklama