Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 29.4.

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené: 15. 4. 2024

Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu Ytong spoločnosť Xella.

K založeniu prvého radu muriva z tvárnic a priečok Ytong sa používa zakladacia tepelnoizolačná malta Ytong.

Pre pórobetónové murivo má Xella v sortimente štyri typy suchých mált. Keď hovoríme suchých, znamená to, že sa dodávajú vo vreciach vo forme suchej maltovej zmesi a pred použitím sa musia v správnom pomere zmiešať s vodou. Je to 1) murovacia malta Ytong, 2) Ytong/Silka murovacia malta zimná, 3) zakladacia malta tepelnoizolačná Ytong a 4) Ytong malta Fix P.

Ktorú maltu použiť

Zoberme si napríklad situáciu, keď máte založenú základovú dosku a chystáte sa začať so stavbou obvodového muriva z pórobetónu Ytong. U spoločnosti Xella ste si dojednali založenie rohov muriva ich Ytong majstrami a v inštrukciách ste sa dočítali, že máte mať na stavenisku pripravenú tepelnoizolačnú maltu. Správna voľba na založenie prvého radu muriva z tvárnic a priečok Ytong je zakladacia tepelnoizolačná malta Ytong, nie „obyčajná“ murovacia malta Ytong.

Zakladacia malta sa od bežnej murovacej malty líši v tom, že to nie je tenkovrstvová malta. Ako jediná zo štyroch mált pre pórobetón Ytong sa nanáša vo vrstve 10 až 40 mm. Pri pohľade na jej parametre je potom zrejmé, prečo sa jej hovorí tepelnoizolačná – v porovnaní so murovacou maltou Ytong má trikrát nižšiu tepelnú vodivosť λ10,SUCHÝ pro P=50 % – zatiaľ, čo u murovacej malty Ytong je to 0,61 W/(m.K), u zakladacej tepelnoizolačnej malty je to 0,18 W/(m.K). Podobne ako klasická murovcia malta bola vyvinutá pre pórobetónové murivo Ytong, ale jej hlavnou funkciou je obmedzenie tepelných mostov medzi základovou doskou a prvou radou muriva a eliminácie tepelných strát. Tomu je prispôsobené jej zloženie aj funkčné parametre.

Príklad druhý: Okrem zakladacej tepelnoizolačnej malty Ytong sú murovacia malta Ytong, Ytong/Silka murovacia malta zimná a Ytong malta Fix P zhodne označené ako tenkovrstvé. To však neznamená, že je možné ich zamieňať. Pre murovanie všetkých tvárnic a priečok Ytong je ideálna murovacia malta Ytong, zatiaľ, čo Ytong malta Fix P je určená pre tenkovrstvé lepenie pórobetónových priečkových a stenových panelov Ytong. Nakoniec Ytong/Silka murovacia malta sa používa v zimnom období, kedy teplota pri jej spracovaní sa odporúča v rozsahu 0 °C až 10 °C.

Murovacia malta Ytong slúži pre tenkovrstvé spájanie pórobetónových tvárnic.
Murovacia malta Ytong slúži pre tenkovrstvé spájanie pórobetónových tvárnic.

Maltu pre pórobetón a vápenopieskové tvárnice nezamieňajte

Objavujú sa tiež otázky, či je možné použiť murovaciu maltu Ytong aj na vápenopieskové tvárnice Silka. Ani v tomto prípade neodporúčame zámenu; murovacia malta Ytong a Silka murovacia malta sú rozdielne malty vo svojom zložení, navyše murovacia malta Silka je dvakrát únosnejšia.

Na záver dodajme, že murovaciu maltu Ytong, ako už jej názov napovedá, nie je možné použiť ani k realizácii tenkovrstvých omietok. Pre povrchové úpravy (či už vnútorných, tak aj vonkajších stien) sú určené napríklad systémové tepelnoizolačné omietky Ytong.

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

reklama